Mazda MX-5

András Kiraly pakt allereerste poleposition in Mazda MX-5 Cup

09:35 18-05-2019

Met negen coureurs binnen één seconde laat de eerste kwalificatiesessie van de debuterende Mazda MX-5 Cup direct zien dat er dit seizoen een mooie strijd verwacht kan worden. Het is op vrijdag bewolkt op Circuit Zandvoort, gelukkig wel droog en dat lijkt het ook te blijven in de aanloop naar de Jumbo Racedagen. András Kiraly was na twintig minuten de snelste man, hij reed een ronde van 1:56.813 en daarmee is hij meteen sneller dan de tijd die de ervaren Donald Molenaar van Intrax tijdens de eerdere testsessies reed. Paul Sieljes had 0,251 sec. langer nodig voor een ronde, de jonge Dominique Kraan reed de derde tijd.

Exact om 14.45 uur ging de eerste kwalificatie van de nieuwe raceklasse van start. De naam van Wilfred Herder was de eerste die bovenaan de lijst verscheen, maar onmiddellijk dook Marcel Dekker daar fors onder. Kiraly is wat later de baan opgekomen, maar laat in zijn eerste snelle ronde meteen zien dat hij op jacht is naar de pole. Hij is de eerste die met een 1:57.991 de grens van 1:58 over gaat.

In zijn derde ronde verbetert Dekker deze tijd en dan ontstaat er een stortvloed van verbeteringen van de snelste tijd.

Kraan, Dekker, Kiraly en inmiddels ook Paul Sieljes zijn het gevecht aangegaan en snoepen telkens iets van hun beste tijd af. Na vier ronden zijn er al zes coureurs die een tijd in de 1:57 hebben gereden en daarbij lijkt het niet te blijven.

Kiraly rijdt in zijn derde ronde een 1:56.868 en is daarmee de eerste Mazda MX-5 rijder die onder de 1:57 duikt. Dat was zelfs Donald Molenaar nog niet gelukt en geeft aan dat de 1:55 die de Intrax-directeur zelf voorspelde voor Circuit Zandvoort waarschijnlijk wel gehaald zal gaan worden dit seizoen.

Met nog zes minuten te gaan staat de helft van de Mazda’s in de pits, maar de meesten daarvan komen nogmaals de baan op om een ultieme gooi naar de poleposition te doen. De enige die de poletijd nog weet te verbeteren is Kiraly zelf, hij snoept er nog een paar honderdsten vanaf en bepaalt de snelste rondetijd van deze eerste kwalificatie op 1:56.813.

Paul Sieljes (tweede van links) is de verrassende nummer twee, Dominique Kraan derde en Max de Bruijn vierde, nog voor de ervaren Marcel Dekker.

Uiteindelijk rijden negen coureurs onder de 1:58 en dat is veelbelovend te noemen. Gastrijder Michael Bleekemolen kwalificeerde zich als twaalfde.

De eerste race gaat zaterdag van start om 11.35 uur voor een ongetwijfeld groot publiek. Vanwege de reversed grid, waarbij de top tien uit de kwalifcatie in omgekeerde volgorde van start gaat, mag Olivier Naaktgeboren vanaf poleposition vertrekken, met naast hem Rogier de Wit. In de tweede race op zondag is de pole dus voor András Kiraly.