Mazda MX-5

András Kiraly wint turbulente tweede Mazda MX-5 Cup race vol positiewisselingen

13:05 19-05-2019

Ook de tweede race van de Mazda MX-5 Cup tijdens de Jumbo Racedagen liet zien dat een grote groep coureurs erg aan elkaar gewaagd is. De spanning in de top tien was de gehele race om te snijden en ook daarachter was er volop strijd. András Kiraly ging van start vanaf poleposition, viel in de eerste ronden terug naar de derde plek maar kwam uiteindelijk toch als winnaar over de finish. Marcel Dekker was de lachende tweede en Joshua Kreuger was het scherpste bij de herstart na de safetycarperiode, wat hem de derde podiumplek opleverde. Bij de junioren was Dominique Kraan de winnaar, voor Maxime Oosten en Milan Teekens.

András Kiraly op poleposition en Paul Sieljes naast hem hadden gisteren tijdens race 1 niet hun dag. Kiraly viel al in de eerste ronde uit nadat hij hard op zijn rechter achterwiel was geraakt en ook Sieljes haalde de finish niet. Vanaf de eerste startrij zijn beide rijders dus vastberaden deze tweede race voor de winst te gaan. Kiraly gaat als eerste de Tarzanbocht in, maar kan niet voorkomen dat Sieljes even later de leiding in de race overneemt. Marcel Dekker heeft vanaf de vijfde startplek opnieuw een wereldstart, hij sluit aan bij de leiders en een fantastisch gevecht om de koppositie barst los.

Kiraly profiteert van de strijd achter hem en weet een gaatje te slaan. Eenmaal los bouwt hij ronde na ronde zijn voorsprong uit. Sieljes en Dekker zijn zo druk met elkaar dat Dominique Kraan kan aansluiten, hij weet zelfs de derde plek over te nemen van Dekker. 

Achter leider Kiraly, die vier seconden is weggelopen, strijden zeven rijders binnen een seconde van elkaar. Ze geven elkaar geen meter cadeau en het is onmogelijk te voorspellen wie er straks op het podium zullen staan. Dekker rijdt inmiddels op de tweede positie en in de zesde ronde passeert ook Joshua Kreuger de steeds verder terugvallende Sieljes.

In de negende ronde zit Dekker op het rechte eind perfect in de slipstream van Kraan. Als uit het boekje stuurt Dekker precies op tijd in om de tweede plek te pakken. Rogier de Wit komt in het Scheivlak naast de baan en graaft zich diep in het grind, waardoor de safetycar de baan in komt en Kiraly zijn voorsprong van ruim zes seconden weer kwijt is.

De herstart met het hele veld weer dicht bij elkaar baart Kiraly uiteraard zorgen, maar hij houdt het hoofd koel en behoudt de leiding in de race.

Achter hem gaat het echter meteen mis in de Tarzanbocht. Max de Bruijn wordt iets naar binnen gedrukt, waardoor hij spint en achteruit de grindbak in glijdt. Triest genoeg neemt hij ook Olivier Naaktgeboren en Dick Freebird mee en voor alle drie is de race helaas over.

Opnieuw vangt de safetycar het veld op. De race is bijna afgelopen en wordt ook achter de safetycar afgevlagd. Zo wint András Kiraly, wordt Marcel Dekker tweede en Joshua Kreuger maakt het podium algemeen compleet. Bij de junioren is Dominique Kraan de beste, voor Maxime Oosten en Milan Teekens.

András Kiraly: “Geweldig dat mijn team de auto na de pech van gisteren weer op tijd raceklaar heeft gemaakt. Het begin was enorm spannend, toen ik een gaatje had geslagen kon ik geconcentreerd mijn ronden rijden. Even schrikken toen het veld achter de safetycar weer bij elkaar kwam, gelukkig kon ik nu de koppositie vasthouden en de race winnen.”

Marcel Dekker: “Een topweekend voor mij, met een overwinning en een tweede plek ga ik aan de leiding in het klassement en daar ben ik erg blij mee.”

Joshua Kreuger: “Het was fantastisch om met een hele groep in gevecht te zijn, super dat ik al in het eerste weekend op het podium sta.”

Ook blijdschap bij de junioren:

Dominique Kraan: “Ik ben blij dat ik eerste ben geworden bij de junioren, wel jammer dat ik in het algemeen klassement mijn podiumplek ben kwijtgeraakt. Ik was bij de herstart niet attent genoeg en viel helaas van de derde naar de zevende plek terug. Daar moet ik van leren, dat gebeurt me niet nog een keer.” 

Maxime Oosten: “Ik denk dat alle coureurs genoten hebben, dit was een hele spannende race, want er gebeurde zoveel. Heerlijk dat ik dit weekend twee keer naar het podium gereden ben.”

Milan Teekens: “Deze race was best wel oké. Natuurlijk wil ik verder naar voren, maar er wordt zo hard gevochten dat elk klein foutje je posities kost. Daarom ben ik, gestart vanaf de laatste startplek, blij met deze derde podiumplaats.”