Mazda MX-5

Derde Voorjaarsrace van de Mazda MX-5 Cup prooi voor Maxime Oosten

18:16 11-10-2020

De derde en laatste Voorjaarsrace van de Mazda MX-5 Cup wordt verreden op een droog Zandvoorts asfalt. Marcel Dekker staat op poleposition met naast hem Dirk Warmerdam. De tweede rij wordt gevormd door András Király en Filip Wojtowicz. Mika Morien start vanaf de vijfde plaats gevolgd door Maxime Oosten en Milan Teekens.

De wedstrijd gaat goed van start, maar de safetycar komt al snel de baan in. Bij het insturen van het Scheivlak ploegt Sam van Norel zijn Mazda in het grind tot dicht bij de vangrail. Het is voor de Mazda MX-5 Cup pas de eerste safertycar. De wagen wordt vlot uit het grind getrokken en de herstart volgt snel.
Marcel Dekker rijdt op kop voor András Király, die Dirk Warmerdam heeft ingehaald. Király valt echter bijna stil in de Arie Luyendijkbocht, weet zijn Mazda echter te restten en kan op een voorlaatste plaats zijn race hervatten. 

Maxime Oosten stoot vanaf een vierde plaats door tot achter koploper Marcel Dekker. Dirk Warmerdam en Daan Pijl raken, elkaar waardoor Warmerdam terugzakt tot een achtste positie. Er worden geen straffen uitgedeeld.

Oosten met daarachter Milan Teekens voeren de druk op bij Dekker, die flink wordt belaagd en alle zeilen bij moet zetten om de twee jonge honden achter zich te houden. Met een flink aandringende roep van vijf wagens achter hen met Pijl, Pim van Riet, Wojtowicz, Morien en Warmerdam.

Dekker is niet bestand tegen de enorme druk van Oosten en Teekens en verliest zijn eerste plaats aan Oosten. Ook Daan Pijl mengt zich bij het strijdende drietal en verschalkt gelijk Teekens voor de derde plaats.

Als aan een touwtje strijden de vier koplopers over de baan. Maxime Oosten en Marcel Dekker nemen iets afstand op een groep waar ook Pim van Riet zich heeft bijgesloten. Milan Teekens, Daan Pijl en Van Riet knokken om de derde podiumplaats. Van Riet moet de volgende ronde iets lossen en krijgt Dirk Warmerdam en Filip Wojtowicz op zijn achterbumper, terwijl Mika Morien daarachter op het vinkentouw zit.

Gevechten in groepjes door het gehele veld maken deze afsluitende wedstrijd weer erg leuk om te zien. Achterin strijden Dick van Elk, Melvin van Dam en John Hoogland voor hun posities. Milan Teekens meldt zich bij de twee koplopers, terwijl Daan Pijl de teugels iets moet laten vieren.

De drie M’s, Maxime, Marcel en Milan, maken er vooraan een extreem spannend gevecht van. Iets te close af en toe, waardoor Teekens een waarschuwingsvlag krijgt voor een klein tikje achterop de bumper van Marcel Dekker. Dekker moet zijn tweede plaats over laten aan Teekens, die dan weer een tikje van Dekker ontvangt. 

Met z’n drieën gaan ze de laatste ronde in die de volgorde op het podium moet gaan bepalen. Alles blijft echter zoals het was, al zijn de verschillen minimaal. Maxime Oosten wint met een voorsprong van 0.119 seconde verschil op Teekens en 0.217 op Dekker. Het was weer genieten met dit drietal. 

Daan Pijl eindigt als vierde in een soort niemandsland. Pim van Riet, Mika Morien en Dirk Warmerdam eindigen daarachter. András Király heeft zich na zijn pech toch weer weten op te werken naar een achtste plaats, gevolgd door Jerome Greenhalgh en John Hoogland. Weer fraaie autosport gepresenteerd door de Mazda MX-5 Cup. 

De twee races tijdens de Hankook Finaleraces op TT Circuit Assen zullen gaan bepalen wie zich tot kampioen 2020 mag kronen. De beste kaarten zijn voor Király en Teekens en met drie zeges uit de laatste vijf races lijkt Teekens een sterke titelkandidaat.