Drivers news

Dick Freebird toont zijn snelheid tijdens debuut in Mazda MX-5 Cup

14:58 23-05-2019

Tijdens de Jumbo Racedagen op het circuit van Zandvoort waar met hulp van Jumbo en de komst van Max Verstappen ruim 100.000 enthousiaste racefans op af waren gekomen, trapte de spiksplinternieuwe Mazda MX-5 Cup af. Dick Freebird maakte van de gelegenheid gebruik om in deze nieuwe klasse uit te komen.

“Het evenement bood niet de ruimte om met de Porsche in actie te komen, dus bood deze nieuwe klasse mij de kans. Het is natuurlijk mooi om met de steun van Jumbo op het door hen gesponsorde evenement uit te komen.” Helaas wist Freebird zijn snelheid niet om te zetten in klinkende munt.

Tijdens de kwalificatie bleef Dick steken op een dertiende stek. Vooraf had hij op meer gehoopt, maar was realistisch. “Zelf wil ik met de snelste mee doen en dat kan ik ook. Alleen een aantal van de concurrenten hebben veel ervaring met soortgelijke wagens en de Porsche met over de 400 pk is echt iets ander. Dit vergt een andere benadering. Ook was de balans met nieuwe banden niet helemaal goed,” verklaarde Dick.

Race 1
Voor volgepakte tribunes begon Dick Freebird vanaf een dertiende stek aan de  eerste wedstrijd. Hij wist direct een paar plekken op de schuiven, maar moest in de Tarzanbocht een spinnende concurrent ontwijken. “Na mijn goede start verloor ik weer een paar plekken in de Tarzanbocht. Gelukkig kon ik de spin voor mij ontwijken, want daar had de race al kunnen eindigen.”

Dick kreeg snel het ritme te pakken en reed vijf geweldige rondes, waarbij hij de een na de ander voorbij stook. Met nog enkele minuten te gaan had hij het podium in zijn vizier. “Het ging wel erg goed en ik liep in op de derde stek. Een podium was zeker mogelijk, tot de motor begon te sputteren. Ik moest de auto opnieuw starten en kon verder, maar had veel kostbare tijd verloren. Hiermee ging het podium aan mij voorbij, maar heb wel mijn racesnelheid kunnen laten zien.”

Race 2
Vlak voordat Max Verstappen het circuit van Zandvoort zou trakteren op een demo, was het de beurt aan de deelnemers van de Mazda MX-5 Cup om hun tweede race te rijden. Dick Freebird begon vanuit het middenveld, maar alle deelnemers kwamen goed weg. Hierdoor schoof hij niet zomaar een paar plekken door. “Mijn start was goed, maar iedereen kwam eigenlijk goed weg. Ik zat in het drukke middenveld en kon lekker de strijd aan gaan,” keek Dick terug op de start.

Na een schuiver van een concurrent werd de safetycar de baan op gestuurd. Dit betekende dat iedereen dicht bij elkaar kwam. Toen het veld werd losgelaten koos Dick de buitenkant van de Tarzanbocht, een actie die eindige in een grote stofwolk. “Ik besloot het erop te wagen en koos de buitenste lijn, wat al vier keer goed ging. Nu ging het fout, want in de binnenbocht raakten een aantal rijders elkaar en we schoven er met zijn drieën af. Echt jammer om het weekend in het grind te eindigen, maar ook dit kan gebeuren in de sport. Al met al is het wel een prachtig debuut geweest in deze klasse. Ik heb mijn snelheid getoond, maar kende geen geluk.”