Mazda MX-5

Dirk Warmerdam snelste in kwalificatie Mazda MX-5 Cup op Assen

13:08 19-10-2019

Tot ieders grote verrassing gaat Toine Kreijne op Assen zijn koppositie in het klassement verdedigen. Met een gebroken schouder en diverse gebroken ribben, opgelopen na een zwaar ongeluk op Spa-Francorchamps, stapt Kreijne tijdens de kwalificatie gewoon weer in. Wat een doorzettingsvermogen van de rijder uit Hoogland, die vanochtend door de medische dienst werd goedgekeurd om te rijden.

Marcel Dekker staat op 12 punten achterstand op Kreijne, maar kan zelf ook nog worden ingehaald door Joshua Kreuger die met 116 punten, slechts 12 punten achterstand heeft op de groene Mazda. Ook András Kiràly op een vierde plaats heeft nog een theoretische kans op de titel. Bij de Junioren voor rijders tot 25 jaar is de strijd enorm spannend. Max de Bruijn is koploper met 163 punten maar wordt op slechts 2 punten gevolgd door Dominique Kraan en op 3 punten door Maxime Oosten. Oosten krijgt echter na de kwalificatie een vijf plaatsen gridstraf krijgt vanwege een incident op Spa-Francorchamps.

Geen goed begin voor András Király, die gelijk na het begin van de kwalificatie spint in de eerste Haarbocht. In de beginfase van de sessie laat Marcel Dekker er geen gras overgroeien en gaat naar de snelste tijd, om vervolgens door Bas Schouten verdrongen te worden. Király wordt uit het grind gesleept en kan zijn weg vervolgen. Hij rijdt meteen naar een derde plaats.

Het gaat niet lekker met Toine Kreijne, die het wel probeert maar vanwege zijn verwondingen logischerwijs veel problemen heeft en achteraan het klassement blijft hangen. Dirk Warmerdam neemt de koppositie over van Schouten en voor een steeds sneller acterende Király. Marcel Dekker zakt naar een vierde plaats. De onderlinge verschillen zijn, zoals we dit in deze cup kennen, minimaal. Een aantal rijders wordt gewaarschuwd voor het overschrijden van de tracklimits. Een full course yellow zorgt in de slotfase dat de tijden niet meer worden verbeterd. Max de Bruijn gaat eraf in de Rustenhoek, ploegt door het grind en komt vast te zitten.

Met nog een minuut te kwalificeren  gaan de wagens weer op pad, maar er zijn geen wisselingen meer van de volgorde. Dirk Warmerdam pakt de poleposition voor de race van morgen met een voorsprong van één duizendste van een seconde op Bas Schouten, die wordt gevolgd door Király en Dekker. Tiende wordt de ongelukkige Max de Bruijn, die daarmee vanmiddag vanaf de eerste plaats de eerste race mag aanvangen, mits zijn auto op tijd is gerepareerd.