Mazda MX-5

Drie op een rij voor András Király na spannend strijd

18:29 05-09-2020

Met drie overwinningen op rij doet András Király goede zaken voor het kampioenschap. In het tweede gedeelte van de wedstrijd was het stuivertje wisselen om de koppositie met Marcel Dekker, die later terugviel naar de vierde positie achter Milan Teekens en Maxime Oosten. Oosten ging er even daarvoor zijwaarts af in de Ramshoek maar wist toch weer aansluiting te krijgen bij het strijdende drietal voor hem. Marcel Dekker verschakelde zich achterop het circuit en moest Teekens en Oosten voor zich dulden. Oosten kreeg na de race echter een straf van 20 seconden omdat hij na een herstart te vroeg een rijder inhaalde, waardoor Dekker toch nog derde werd. Dirk Warmerdam werd na een bewogen race vierde voor Filip Wojtowics.

Pas afgelopen woensdag werd Sam van Norel door Johan Kraan gebeld of hij zin had om dit weekend mee te rijden in de Mazda MX-5 Cup. Daar hoefde hij niet lang over na te denken en twee dagen later reed hij zijn eerste ronden in de Mazda MX-5.  Vier jaar geleden haalde Sam samen met zijn vader en broer op TT Circuit Assen zijn racelicentie en sindsdien reed hij races in de DNRT. In de kwalificatie was zijn snelste ronde goed voor een tiende plek en door de reversed grid betekent dat de poleposition voor race 1. “Geweldig om dat bij je debuut mee te maken”, lacht Sam. “Mijn doelstelling voor dit weekend was ook een plek zo rondP8 of P10, dus met de pole kan mijn weekend   al niet meer stuk.” Jerome Greenhalgh vertrekt naast de debutant op de eerste rij.

Eerst moeten er nog wat curbestone-broodjes recht en vastgelegd worden in de Geert Timmerbocht voordat de wedstrijd kan worden gestart. Berry van Elk heeft een hele snelle start, maar ook Filip Wojtowics is snel vertrokken. Milan Teekens heeft zich inmiddels op een derde plaats genesteld met Pim van Riet als vierde. Norel heeft een heel matig begin en is inmiddels voorlaatste . Aan kop behoudt Berry van Elk zijn positie, maar daarachter wordt de druk opgevoerd door Teekens en Maxime Oosten.

Marcel Dekker wil binnendoor inhalen in de Ramshoek en komt daarbij bijna in het gras, maar houdt zijn Mazda op de baan. Maxime Oosten heeft een stuk minder geluk, raakt Dekker kort en zwabbert zijwaarts door het gras van de bocht, ramt een Hankook reclamebord en komt in de Geert Timmerbocht weer de baan op. Hij kan verder, maar is wel teruggevallen naar P9. Berry van Elk behoudt zijn eerste plaats niet en wordt al snel gepasseerd door Marcel Dekker, gekomen van de tiende startplaats, gevolgd door András Király en Milan Teekens. Vierde is Wojtowics, vijfde Dirk Warmerdam en pas zesde Berry van Elk, die onder zware druk van Pim van Riet komt te staan. Beide rijders raken elkaar vlak voor het insturen van de Stekkenwal. Van Elk spint en raakt de bandenstapels en komt net als Van Riet vast te staan in het grind. De safetycar verschijnt op de baan om gelegenheid te geven om de wagens te bergen. Robin Greenhalgh rijdt de pits in met malheur, zijn zoon, gestart vanaf de eerste rij, weet zich te verdedigen op de zesde plaats.

Met nog 13 minuten te gaan volgt de herstart. Marcel Dekker, die zichzelf vooraf weinig kans gaf voor de winst, rijdt op kop voor Király en beide nemen iets afstand van Teekens, terwijl Dirk Warmerdam Wojtowics heeft terug verwezen naar de vijfde plaats.

Er ontstaat een zestal koplopers, waarbij Warmerdam een foutje maakt en terugzakt naar een zesde positie. Er ontstaan twee groepen van drie rijders, Dekker, Kiraly en Teekens werken goed samen en nemen wat afstand van de drie achtervolgers waarbij Maxime Oosten vanaf de negende plaats zich heeft terug gevochten tot een fraaie vierde plaats. Jerome Greenhalgh maakt een vervaarlijke spin en verliest plaatsen. Király verschalkt Dekker die ook moet vrezen voor zijn tweede plaats omdat Teekens flink aandringt. De supersnelle Oosten rijdt het gat naar de top drie dicht en mengt zich bij het strijdende drietal. Dekker passeert voor de Ramshoek buitenom Király en herpakt alweer de koppositie.

Een spannende eindfase zorgt weer voor fantastisch cupracen. Als aan een touwtje gaan de wagens naar de Ramshoek, waarbij Király een faire inhaalactie op Dekker doet en ook hij weer de kop herpakt. Dekker verschakelt zich en verliest twee plaatsen waardoor Teekens en Oosten naar de tweede en derde plaats schuiven. Király wint driemaal op een rij. Maxime Oosten heeft bij de herstart na de safetycarperiode in zijn opmars iets verkeerd gedaan. Hij heeft voor de startlijn een rijder ingehaald, ontvangt daardoor een tijdstraf van 20 seconden en zakt terug naar een zesde plaats. Marcel Dekker wordt nu derde achter Teekens en winnaar Király.