Mazda MX-5

Eerste Mazda MX-5 Cupracers voor seizoen 2019 officieel afgeleverd

15:28 03-04-2019

Onder toeziend oog van een select gezelschap van pers en direct betrokkenen zijn bij Intrax in Volkel de eerste exemplaren van de nieuwe Mazda MX-5 Cupracer afgeleverd. Acht gelukkige rijders mochten hun Mazda MX-5 mee naar huis nemen. Zonder contactsleutel weliswaar, want pas vanaf 6 mei, wanneer alle teams hun auto's in bezit hebben, mag er mee gereden worden. 

Jur Raatjes, Directeur Public Relations van Mazda Motor Nederland, vertelde trots hoe de door Intrax ontwikkelde nieuwe Mazda Roadster tot stand is gekomen. "Mazda was vroeger een prijsgedreven automerk, maar profileert zich inmiddels als een uniek premium merk. De nieuwe Mazda MX-5 is daar een perfect voorbeeld van, hoogwaardige techniek in een zeer sportief design. De nieuwe Mazda MX-5 wordt in Amerika al zeer succesvol ingezet in een eigen merkencup. De auto kost daar € 60.000 en dat is voor ons in Nederland echt veel te duur. Intrax is er in geslaagd om de MX-5 geheel raceklaar aan te kunnen bieden voor € 31.500, terwijl de auto toch op essentiële punten beter is dan de Amerikaanse raceversie."

Na 10 jaar succesvol Mazda MaX-5 Cup wilde Mazda een officieel KNAF Nederlands Kampioenschap opzetten, bedoeld voor rijders van alle leeftijden, voor starters én voor clubracers. Toen de Mazda MX-5 naast alle verbeteringen ten opzichte van de MaX-5 ook nog een vernieuwde motor kreeg, 184 pk bij 205 Nm en max. 7.500 t.p.m., was dat het perfecte moment om de nieuwe cup op te gaan zetten. 

Samen met Intrax, opgezet door Henk Thuis en inmiddels overgenomen door Donald Molenaar, Claudette Sommers en Niek Sambeek, werd een 'cup fighter' ontwikkeld die voldoet aan het motto van Mazda: Jinba Ittai, wat zoveel wil zeggen dat bestuurder én auto samen één zijn. 

Bij de shakedown van de aangepaste MX-5 reed Donald Molenaar op Circuit Zandvoort een 1:57.8 en is de verwachting dat een rondetijd van 1:55 zeker haalbaar zal zijn. "Daarmee is deze auto ruim tien seconden sneller dan de oude MaX-5 en zelfs iets sneller dan de Renault Clio Cup", constateert Molenaar tevreden.

Molenaar heeft ook in de USA cupversie van de MX-5 gereden op Zandvoort en kwam daarin niet verder dan een 2:03. "We hebben de auto echt flink aangepakt. Zo zijn er 28 lagers in de ophanging ingebracht, de veren en dempers zijn eenvoudig aan te passen naar de persoonlijke wensen van de coureur. We hebben de rolkooi ingebouwd en ervoor gezorgd dat de zware onderdelen, zoals de extra differentieel koeling, onderin de auto gemonteerd zijn. Zo hebben we de auto op een behoorlijk aantal punten veel beter en toch goedkoper gemaakt.

Alles rondom de cup wordt hoog ingezet, zo komt er bijvoorbeeld een prachtige, ruime hospitality-unit waar de gasten van Mazda ontvangen worden. De klasse krijgt een overall ranking, maar ook komt er zeer waarschijnlijk een jongeren- en een dealerklassement. De deelnemerslijst kent een mooie mix van ervaring en nieuwkomers, waardoor de verwachting is dat er door het hele veld strijd geleverd gaat worden. 

Met András Király is de kampioen 2018 van de Mazda MaX-5 Cup ook in de nieuwe klasse aanwezig, maar hij zal een flinke strijd moeten gaan leveren om ook deze klasse te winnen. Király kreeg na de presentatie ook zijn auto mee en hij kijkt enorm uit naar de nieuwe cup. "Ik heb nog maar weinig met deze auto kunnen rijden, maar heb wel gemerkt dat dit ten opzichte van de MaX-5 een heel andere auto is. De slicks, het lage gewicht en het vermogen maken dit tot een fantastische raceauto en ik ben heel benieuwd hoe de verhoudingen in het veld zullen zijn."   

Een feestelijk moment ..

Inmiddels zijn 29 auto's verkocht en zijn er dus nog maar twee beschikbaar. Dick van Elk, met V-Max Racing Management organisator van de Mazda MX-5 Cup, kijkt dan ook reikhalzend uit naar de vuurdoop van de nieuwe cup tijdens de Jumbo Familiedagen op Circuit Zandvoort. "Het is een fantastische achterwiel aangedreven racer en ik ben dan ook erg blij dat ik zelf in deze auto mee ga racen. Met zoveel talent, jong en oud, om me heen zal ik waarschijnlijk niet in de prijzen vallen, maar dat ik heel veel plezier met deze auto ga beleven weet ik nu al zeker!"

De Mazda MX-5 Cup 2019 wordt gesponsord door Hankook, Total, Maglr en EPS Automotive.