Drivers news

Filip Wojtowicz is een alleskunner

15:36 17-11-2020

De twintigjarige Filip Wojtowicz begon dit seizoen in de Mazda MX-5 Cup voorzichtig in het middenveld, maar kroop elke race iets verder naar voren. De inwoner van het Belgische Edegem, vlak bij Antwerpen, heeft inmiddels de aansluiting gevonden met de vaste kopgroep die zich dit seizoen gevormd heeft en stond na de tweede race op de Gamma Racing Day op het podium. Het lijkt een kwestie van tijd tot hij een wedstrijd op zijn naam schrijft. 

Poolse Belg
Toen Filip een jaar of vijf was emigreerde hij vanuit Polen naar België. Hij spreekt Pools en Vlaams en voelt zich in België helemaal thuis. Zijn liefde voor voertuigen met vier wielen ontstond toen hij als zesjarige begon met karting. Op zijn elfde begon hij met competitiekarting op Benelux niveau.

Moeilijke keuze
Op de leeftijd waarop autosport mogelijk werd kwam Filip voor een moeilijke keuze te staan. Welke discipline moest het worden. Hij besloot zijn keuze te baseren op ervaring en dus startte hij in 2017 in de jeugdklasse van de rallysport in de Ford RST-klasse én in de 206 GTI Cup van de DNRT. In de overtuiging dat hij zo snel zou weten welke van beide disciplines zijn hart zou veroveren. 

Rookie-kampioen
Die keuze bleek echter niet eenvoudig, want in beide takken reed hij in de voorhoede mee en in de 206 GTI Cup werd hij zelfs direct rookie-kampioen. Maar ook karting kon hij niet los laten. Dat resulteerde erin dat Filip in 2019 twaalf rallycrosses reed, zeven maal meedeed bij het DNRT en ook nog een hele serie kartraces reed, wanneer dit in zijn drukke schema paste. 

Op drie fronten actief
In plaats van te kiezen besloot Filip Wojtowicz gewoon op deze voet verder te gaan. “Zolang dit mogelijk is, mede dankzij mijn sponsor Champion Lubricants die mij al sinds 2014 steunt, wil ik in alle drie de disciplines blijven rijden. Karting doe ik vooral om fit te blijven, maar in rallycross en circuit racen leer ik zoveel dat ik kan gebruiken om beter te worden. Dankzij rallycross ben ik bijvoorbeeld erg goed geworden in rijden in de regen. Dat kan ik nu in de Mazda MX-5 Cup erg goed gebruiken, want we hebben dit seizoen veel in de regen gereden.”

Vaste waarde
In zowel de rallycross als de autosport wordt Filip ondersteunt door team Polyparts. En ook de groei bleef erin, want in rallycross stapte hij over op de krachtigere Volvo C30, in de DNRT verruilde hij de Peugeot 206 GTI voor de BMW E 30 Cup en in 2020 stapte hij in bij de Mazda MX-5 Cup. En ook hier komt hij in rap tempo naar voren, na een voorzichtige start is hij inmiddels een vaste waarde in de top vijf.

Naast studie
Zijn activiteiten in de autosport combineert Filip met zijn studie KMO Management, waarin hij zich richt op management voor kleine en middelgrote ondernemingen. “Ik zit nu in het tweede jaar en moet mij volgend jaar gaan specialiseren. Dat gaat ook erg goed en in heb al grote plannen voor mijn toekomst. Ja, ik heb een erg druk, maar zeker ook erg leuk leven”, lacht de sympathieke Belg.