Mazda MX-5

Max de Bruijn en Fontys Hogeschool Automotive Eindhoven klaar voor de start

19:16 08-05-2019

ZANDVOORT - Gesteund voor een bijzonder project van Fontys Hogescholen Automotive in Eindhoven neemt student en autocoureur Max de Bruijn dit seizoen deel aan de nieuwe Mazda MX-5 Cup. De 22-jarige coureur uit Eindhoven zet daarmee zijn racecarrière voort. Die deed hem de afgelopen jaren uitkomen in de karts, de Citybug Cup en de Twinspark Cup. Nu wacht hem een mooie nieuwe uitdaging.

De studie bij Fontys Hogescholen in Eindhoven heet Automotive en het minorprogramma heet motorsport. Daarin staat de vraag centraal hoe motorsport werkt. Omdat Max via zijn studie aan de Eindhovense Technische Universiteit mensen kende bij de hogeschool, kwam hij in beeld voor het racezitje dat de hogeschool bedongen had in de Mazda MX-5 Cup. Dat is een gloednieuw Nederlands kampioenschap in de autosport. 

Het is de bedoeling dat Max, oorspronkelijk afkomstig uit Voorhout, het team van Fontys Hogescholen tijdens de races van allerlei data voorziet waarmee de studenten vervolgens aan de slag gaan. Vragen als hoe gedraagt de auto zich op de rechte stukken en hoe gedraagt die zich in de bochten staan daarbij centraal. “De hogeschool had geen coureur. Zo is die bij mij uitgekomen.” 

Een buitenkans voor Max dus, vooral ook omdat een deel van de kosten door de hogeschool worden gedragen. “En de rest wordt betaald door mijn sponsoren die ik meeneem uit de andere klassen waarin ik hiervoor heb geracet. Ik ben een geluksvogel.”

Ervaring in de racerij heeft Max genoeg. Zo reed hij twee jaar in de kart bij de Junioren in het GK4-kampioenschap. Toen hij eens meedeed aan een talentenactie van de organisatie van de Suzuki Swift Cup haalde hij meteen de finale. Daarna is hij op vijftienjarige leeftijd zijn racelicentie gaan halen. En volgden vanaf zijn negentiende twee jaren in de Citybug Cup. Afgelopen jaar kwam hij uit in de Twin Spark Cup waarin Max met een Alfa Romeo 147 racete. 

Nu wacht hem dus deelname aan de Mazda MX-5 Cup. Wat hij ervan moet verwachten, weet hij uiteraard niet precies, aangezien het een in Nederland nieuw kampioenschap is. Wel testte hij de auto al eens. Dat was begin maart op het circuit van Zandvoort. Max: “Hiervoor heb ik een aantal jaar in voorwielaangedreven auto’s geracet, maar omdat de Mazda een achterwielaangedreven auto is, voelde het een beetje als karten. Dat was wel mooi. Je kunt door die achterwielaandrijving een beetje met de auto spelen.”
 

Autocoureur Max de Bruijn in Mazda MX5 Cup
Fotografie door Bas Kaligis - Racexpress


Met zijn zelfvertrouwen voor het eerste raceweekeinde, dat op 18 en 19 mei tijdens de Jumbo Racedagen op het circuit van Zandvoort wordt gehouden, zit het wel goed. Max won vorig jaar met voorsprong alle wedstrijden in de Twin Spark Cup. “De MX-5 Cup heeft, denk ik, een heel competitief startveld. Er doen best veel jongens uit de KNAF Academy mee, dus ik verwacht dat de competitie sterk is.”

Voor Max is zijn deelname aan de Mazda MX-5 Cup de volgende stap in het meerjarenplan op weg naar de enduranceracerij. “Mijn doel is om door te groeien naar kampioenschappen met GT4- en GT3-auto’s. Maar eerst dit maar eens twee jaar doen en dan ga ik verder kijken.” 

Max de Bruijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Lunor Eyewear, Nine Eyewear, Detech Ingenieurs bureau, Vita Accountants, Drukwerk Enzo, Welkoop Westerbork, Bandeko, Talien, Precision Automotive, Driving Fun Trackdays en Fontys Minor Motorsport Engineering.

Max de Bruijn bedankt zijn ouders, zijn vriendin Tessel, zijn sponsoren, Matty en Erik van de Fontys Minor Motorsport, de gehele Fontys-crew en Lars en Wiel van Standout Motorsports.