Mazda MX-5

Mazda MX-5 Cup driemaal in actie tijdens Zandvoortse Voorjaarsraces

14:22 07-10-2020

Anders dan in het eerste seizoen, met acht verschillende winnaars uit twaalf races, tekent zich dit seizoen een vaste kopgroep aan in de Mazda MX-5 Cup. András Király en Marcel Dekker wonnen ook vorig jaar al races, maar tijdens de Gamma Racing Day wist Milan Teekens de twee koplopers van het klassement te verslaan met een klinkende zege. Maxime Oosten finishte al twee keer op een honderdste van een seconde achter de winnaar, maar ook zijn eerste overwinning kan niet lang meer uitblijven. Slaat de 16-jarige Fries toe tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort?

Kanshebbers
De genoemde vier rijders zijn overigens niet de enigen die tot de kanshebbers op een zege genoemd mogen worden, want ook Dirk Warmerdam en Filip Wojtowicz vinden steeds meer de aansluiting. Warmerdam won vorig jaar al twee races op Circuit Zolder en is dus geen vreemde in de voorhoede, maar Wojtowicz groeit met de race. Waar de jonge Belg het seizoen voorzichtig in het middenveld kruipt hij elke race dichter naar de kop toe en een podiumplaats lijkt dan ook een logische volgende stap.

Klassement
András Király gaat met vier overwinningen uit zes races aan de leiding met 112 punten, maar mag zich geen misstappen veroorloven. Milan Teekens (96) en Maxime Oosten (90) zijn nog altijd titelkandidaat en ook regerend kampioen Marcel Dekker, die tijdens de Gamma Racing Day uitviel, is zeker niet kansloos met 81 punten. Warmerdam staat vijfde, maar heeft met 65 punten alleen nog een theoretische kans op de titel.

Junioren
In de Junior Cup, voor rijders tot 24 jaar, heeft Oosten met 114 punten een marge van twee punten op zijn teamgenoot Teekens. Wojtowicz staat derde met 94 punten.

Senioren
In de Mazda MX-5 Gold Cup, de klasse voor rijders ouder dan 24 jaar, gaat Pim van Riet aan de leiding. Hij heeft vijf punten meer gescoord dan Dick van Elk, die op Assen als een speer ging en de eerste race bij de senioren won. Robin Greenhalgh staat derde met 41 punten.

Drie races
De Mazda MX-5 Cup rijdt tijdens de Voorjaarsraces maar liefst drie races van 30 minuten. De startgrid voor de derde race wordt bepaald door de tweede snelste tijd van de kwalificatie, dus die sessie wordt voor de coureurs nog belangrijker anders. In de eerste race wordt, zoals gebruikelijk een reversed grid gebruikt waarbij de eerste tien deelnemers in omgekeerde volgorde starten. De tweede race wordt gestart op volgorde van de beste rondetijd uit de kwalificatie en de derde race op basis van de tweede tijd die de coureur reed.