Mazda MX-5

Wie kroont zich tot eerste kampioen van de Mazda MX-5 Cup?

14:51 14-10-2019

Iedereen die de nationale autosport volgt had dit seizoen al snel in de gaten dat de nieuwe Mazda MX-5 Cup een pareltje is. Met zeven verschillende winaars in tien races valt vooraf niet te voorspellen wie er naar het podium zal rijden. Elke race was er volop strijd door het hele veld en zowel coureurs als publiek genoten van de show. De Mazda MX-5 Cup is een groot succes en ook de twee afsluitende Finaleraces op TT Circuit Assen zullen daarop vast geen uitzondering zijn. In totaal hebben dit seizoen al 40 rijders achter het stuur van de nieuwe Mazda MX-5 plaatsgenomen, waaronder ook diverse Mazda gastrijders. Zij waren unaniem in hun reactie na de race: "Wat een fantastische raceklasse, dat smaakt naar meer!"

Klassementsleider
Opvallend is dat de leider in het klassement, Toine Kreijne, nog geen race gewonnen heeft. Door constant in de top vier te finishen scoorde hij tot nu toe 140 punten, twaalf meer dan de nummer twee Marcel Dekker. Toch zal Kreijne waarschijnlijk niet de eerste kampioen van de Mazda MX-5 Cup worden, want in de laatste race op Spa-Francorchamps was de fraai bestickerde Kreijne Mazda betrokken bij een ongeval. Afgewacht moet worden of hij tijdens de Finaleraces in actie zal komen.

In de achtervolging
Ook de nummer twee Marcel Dekker is allerminst zeker van zijn kansen. Hij moet in elk geval nog 12 punten goedmaken op Toine Kreijne, maar kan met nog maximaal 44 punten te scoren zelf ook nog worden gepasseerd door Joshua Kreuger, die met 116 punten slechts 12 punten achter Dekker op de derde positie staat.

András Király staat met 98 punten op de vierde plek.

Hij zal zelf optimaal moeten scoren en moeten hopen dat de rijders voor hem steken laten vallen. Datzelfde geldt voor de dubbele racewinnaar op circuit Zolder Dirk Warmerdam, die 96 punten vergaard heeft.

Junior Cup
In het klassement voor junioren tot en met 24 jaar is de spanning werkelijk om te snijden.

Max de Bruijn leek aan het begin van het seizoen de gedoodverfde kampioen te worden, maar de laatste vier races scoorde hij minder goed.

Met een puntentotaal van 163 staat hij nipt voor Dominique Kraan en Maxime Oosten, beide met 161 punten.

De strijd in de Junior Cup zal dan ook zeker spectaculaire races opleveren, want elke punt is nu extreem belangrijk.

Goede reclame
Jur Raatjes, Directeur Public Relations van Mazda Motor Nederland, is erg tevreden over het debuutjaar van de Mazda MX-5 Cup. "Het is fantastisch om te zien dat zowel de rijders zelf als de toeschouwers zo enthousiast zijn over de nieuwe Mazda MX-5. De races zijn echt goede reclame voor de autosport, close racing met veel inhaalacties en steeds andere winnaars."

Tijdschema
Op zaterdag 19 oktober staat de 20 minuten durende kwalificatie van de Mazda MX-5 Cup op het programma om 11.15 uur. De eerste race over 30 minuten is ook op zaterdag om 14.40 uur, de tweede en laatste race van het seizoen van de succesvolle nieuwe raceklasse start op zondag 20 oktober om 13.00 uur, eveneens over 30 minuten.