Race 2

Overtuigende winst voor Sam Jongejan

18:00 15-10-2023

Met een ongekende voorsprong, zoals wij die eigenlijk in deze competitieve merkencup niet gewend zijn, wint een superieure Sam Jongejan deze afsluitende Mazda MX-5 wedstrijd op Spa-Francorchamps. Maar liefst 17.863 seconde rijdt de 18-jarige rijder uit Zoetermeer de concurrentie naar huis. Lars van’ t Veer komt weliswaar als tweede over de finishlijn, maar zijn inhaalactie in de Busstop net voor de finish is niet volgens de regels gegaan. De rijder uit Arnhem wordt daarom één plaats teruggezet en finisht dus als derde achter Lorenzo van Riet. Achter winnaar Sam Jongejan streden acht Mazda’s om de laatste twee podiumplaatsen een fraaie close en faire strijd die zo kenmerkend is voor deze cup. De strijd om de titel wordt over twee weken beslist op het TT Circuit van Assen. Sam Jongejan doet de beste zaken in Spa en gaat als koploper naar Assen, waar Lorenzo van Riet zeker alles zal doen om zich alsnog naar de titel te vechten.

We hebben vandaag op Spa-Francorchamps alles al gehad. Een flauw zonnetje, regen in bepaalde bochten maar niet overal, hagel en vlak voor de tweede wedstrijd een fraaie regenboog. Het is nu weer droog, de donkere wolken boven het circuit zijn verdwenen, maar de baan is nog erg nat. We zitten klaar voor de loeispannende tweede wedstrijd van de BetCity Mazda MX-5 Cup op Spa Francorchamps. De spanning is te snijden, de emoties en de spanningen lopen op. Na een eerste knotsgekke wedstrijd heeft Sam Jongejan met twee punten verschil de leiding in de tussenstand weer overgenomen van Lorenzo van Riet, de rijder die deze middag de tweede race vanaf de poleposition gaat starten. Met naast hem, uitgerekend zijn grootste tegenstander in de titelstrijd … Sam Jongejan. De zesde startplaats van Mik Kuiper blijft logischerwijs leeg na zijn crash in de eerste wedstrijd.

Na het doven van de startlichten komt polesitter Lorenzo van Riet maar heel moeizaam op gang. Sam Jongejan profiteert optimaal, neemt ook Marcel Dekker in zijn kielzog mee en pakt de kop. Marcel Dekker pakt de tweede plaats richting Les Combes af van Van Riet. Matej Sikhart spint zelfstandig in Les Combes maar kan door.

Timo de Graaff heeft wat met Spa-Francorchamps en verwijst zowel Van Riet als Dekker naar achteren en pakt de tweede stek. Een flinke strijd ontstaat tussen De Graaff en Van Riet, waar een paar keer van positie wordt verwisseld. En waar er twee vechten om een been gaat Jongejan er mee heen. De jonge rijder uit Zoetermeer neemt afstand van zijn achtervolgers. Niet het weekend voor de Bulgaar  Kaloyan Varbitzaliev. De jonge rijder valt met een afgebroken wiel uit in La Source nadat hij een touché heeft gehad met Delano De Ketele. Beide rijders vallen uit. De Ketele spint even later eigenhandig bovenop de Raidillon maar kan zijn weg vervolgen om even later de pits op te zoeken.

Lorenzo van Riet en Timo de Graaff zijn zo aan het knokken om de tweede positie dat Sam Jongejan zijn voorsprong tot bijna zeven seconden kan vergroten. Timo de Graaff zakt twee plaatsen terug en moet zowel Jordy van der Eijk als Marcel Dekker laten gaan.

Van der Eijk heeft de spirit te pakken er verwijst Lorenzo van Riet terug naar een derde plaats. Timo de Graaff herpakt zich en haalt Marcel Dekker weer in. Met zijn broer Daan gaat het wat minder, hij komt vast te zitten in het grind van Les Combes, wordt uit het grind geduwd en meldt zich in de pits.

Laurenz Rühl is boven op de Raidillon gespind en de Duitser vervolgt zijn strijd, maar wel op een onveilige manier wat door de wedstrijdleiding wordt bekeken. Marcel Dekker valt terug naar een zevende plaats achter Lars van ’t Veer.

Laszlo van Houwelingen stijgt naar de top vijf en is op weg naar Lorenzo van Riet, die één positie heeft moeten prijsgeven op Timo de Graaff die naar een derde plaats spurt. Achter de koploper Sam Jongejan maakt een grote groep van zeven rijders allemaal aanspraak op de tweede plaats.

Lars van ’t Veer meldt zich op een tweede plaats maar heeft Timo de Graaff, Lorenzo van Riet, Maikel Schilders Jordy van der Eijk, Laszlo van Houwelingen en Filip Wojtowicz als hongerige wolven achter zich.

Sam Jongejan gaat fluitend deze wedstrijd winnen maar daarachter veranderen de posities in een hoog tempo. Iedereen van plaats twee tot en met acht kan in de laatste ronde nog gaan voor het podium. Lars van ’t Veer, Jordy van der Eijk en Lorenzo van Riet maken zich een beetje los uit de grote groep.

Sam Jongejan wint met een ongekende voorsprong van 18 seconden op een drietal flink strijdende tegenstanders achter hem. Lorenzo van Riet pakt in de laatste ronde de tweede plek ten koste van Lars van ’t Veer, maar de Wiseman Racing by NFR Motorsports rijder is ontketend in Spa en pakt in de Busstop chicane de tweede plaats weer af van Lorenzo van Riet.

Hij deed dat echter in een inhaalmanoeuvre buiten de baan en pakt daar voordeel mee. Gelijk na de wedstrijd moet hij één plaats teruggeven, waardoor Van Riet uiteindelijk toch als tweede eindigt. Lars van ’t Veer wordt als derde geklasseerd, maar kan terugkijken op een wereldrace. Hij behaalt daarmee zijn beste prestatie in deze cup.

Jordy van der Eijk wordt vierde voor Laszlo van Houwelingen en Maikel Schilders.  Filip Wojtowicz eindigt als zevende voor de teruggevallen Timo de Graaff. Ook niet het resultaat voor Marcel Dekker die als negende binnenkomt. Leon van Verseveld eindigt als tiende.