Voorbeschouwing

Spa Euroraces met vijf nieuwe deelnemers

15:30 01-06-2021

Tijdens de VRM Openingsraces in april werd duidelijk dat er weliswaar veel coureurs van de Mazda MX-5 Cup zijn doorgegroeid naar andere raceklassen, maar dat er ook weer veel nieuwe rijders zijn bijgekomen. Tijdens de Spa Euroraces op 5 en 6 juni staan er weer vijf nieuwe namen op de deelnemerslijst. Op het altijd spectaculaire circuit van Spa-Francorchamps kunnen we dus zeker weer de spannende races tegemoet zien waar de Mazda MX-5 Cup inmiddels bekend om staat. 

Zonder kwalificatie
Marcel Dekker sloeg het eerste weekend de kwalificatie over en moest beide races dus helemaal achteraan starten. Dat weerhield de ervaren coureur er niet van om de eerste race toch op zijn naam te schrijven. In de tweede race leek hij weer op weg naar de kop van het veld, maar dit keer stokte zijn opmars op de zevende positie.

Kanshebbers
De te kloppen man dit seizoen lijkt Filip Wojtowicz te zijn. De jonge Poolse Belg liet vorig seizoen al veel progressie zien, dit seizoen opende hij met een derde positie en hij won de tweede race. András Király is al sinds het eerste seizoen een kanshebber voor de titel, maar heeft vaak net wat pech waardoor hij belangrijke punten mist. Ook in de eerste race op Zandvoort streed hij om de overwinning, tot zijn Mazda in een noodloop kwam en hij veel plekken verloor. Hij vocht zich wel terug, maar moest zich tevreden stellen met de achtste plek.

Junior kampioenschap
Filip Wojtowicz gaat in het juniorkampioenschap, voor rijders tot 24 jaar, vanzelfsprekend ook aan de leiding. Hij heeft met 43 punten negen punten meer dan Dominique Kraan, die er dit seizoen gelukkig ook weer bij is. Na afwezigheid tijdens de Openingsraces is regerend Mazda MX-5-kampioen Milan Teekens er op Spa-Francorchamps weer bij.  

Gold Cup
Pim van Riet streed vorig seizoen vooral om een goede positie in de Gold Cup voor rijders boven de 40 jaar en werd daarin ook kampioen. Dit seizoen lijkt hij echter de smaak te pakken te hebben, want hij stuurde zijn Mazda MX-5 naar een tweede en derde plaats algemeen en doet dus volop mee in de overall titelstrijd. Ook nieuwkomer Martin Huisman maakte het eerste raceweekend indruk met twee vijfde posities algemeen.

Nieuwe deelnemers
MSTC Racing Mazda Belgium brengt met Michiel Haverans tijdens de Spa Euroraces een nieuwe Belgische deelnemer in de strijd. Ook Van Herck Racing heeft met coureur Werner van Herck een thuisrace. Er zijn ook drie nieuwe Nederlandse deelnemers. Team Bratwurst met Tom en Mik Kuiper achter het stuur gaat, aan de naam te zien, wat vrolijkheid op de baan brengen. Ook Johan Kraan Motorsport komt met een nieuwe coureur. Michael Dorrbecker zal op Spa-Francorchamps de nieuwe teamgenoot zijn van Dominique Kraan en Milan Teekens.

Programma
Op zaterdag start de kwalificatie over 25 minuten, samen met de Ford Fiesta Sprint Cup, om 17.00 uur. Beide races over 35 minuten worden ook samen gereden met de Ford Fiesta Sprint Cup. De start van de eerste race opent het programma op zondagmorgen om 9:10 uur, de tweede race begint zondagmiddag om 15:35 uur.

RTL7
Ook op Spa-Francorchamps is publiek helaas nog niet toegestaan. Wie de Spa Euroraces van de Mazda MX-5 Cup wil volgen kan een uitgebreid verslag zien op RTL7. De uitzending van een half uur is te zien op zondag 11 juli om 14 uur.