Voorbeschouwing

Vijf nieuwe rijders tijdens DTM op TT Circuit Assen

11:28 15-09-2021

De altijd spannende strijd in de Mazda MX-5 Cup heeft ervoor gezorgd dat opnieuw vijf nieuwe deelnemers aan de start zullen verschijnen. Tijdens het DTM event op TT Circuit Assen komend weekend wordt het veld aangevuld met Eddie van Dam, Laurens de Wit, Matty Driessen, Eric Groenendijk en Simon Sikhart uit Slowakije. Dit vijftal maakt op Assen hun debuut in de Mazda MX-5 Cup.

Kraan leidt
De strijd in het klassement is uitermate spannend. Na zijn sterke optreden tijdens Jack’s Racing Day op Assen heeft Dominique Kraan de leiding genomen. Hij heeft met 95 punten echter slechts één punt meer dan Marcel Dekker, dus die strijd is nog lang niet gestreden.

Pech
Filip Wojtowicz raakte op Assen buiten zijn schuld betrokken bij een startcrash in de eerste race. Daardoor was zijn Mazda MX-5 niet meer in staat om voor de podiumplaatsen te strijden. Daarmee raakte hij zijn leidende positie kwijt en staat hij met 80 punten nu vierde, achter Pim van Riet. De dit jaar sterk rijdende race nestor is er tijdens het DTM event niet bij.

Vijfde
András Király, vrijwel altijd in de voorhoede te vinden, heeft dit jaar het geluk niet aan zijn zijde. Ook hij raakte tijdens Jack’s Racing Day betrokken bij de startcrash en dat kostte hem een goede klassering in beide races. Király staat nu vijfde op 20 punten achter Kraan.

Enorme progressie
Bob van Riet baarde de vorige races op Assen opzien door de enorme progressie die hij dit seizoen maakt. Zeer voorzichtig begonnen in de staart van het veld streed de bestuurder van de wit-groene Mazda van MV Motorsport van Maikel Verkade in de laatste races fel voor de podiumplaatsen. Dit keer is zijn oom Pim, met wie hij streed om de derde plek, er niet bij en dus hoopt Bob van Riet tijdens de DTM races het podium te mogen betreden.

Vader en zoon 1
Eddie van Dam is de vader van Melvin van Dam, die vorig jaar al enkele races reed in de Mazda MX-5 Cup. Op Assen rijden zij elk één race en wordt het spannend om te zien wie van beide het beste presteert in de Mazda MX-5.

Vader en zoon 2
Zij zijn niet de enige vader-zoon equipe, want ook Team Bratwurst met vader Tom en zoon Mik Kuiper zijn op Assen van de partij. Eerder dit seizoen op Circuit Zolder lieten ze al zien snel te zijn, wellicht dat op TT Circuit Assen een podiumplaats tot de mogelijkheden behoort.

Nieuwe Fontys
Matty Driessen is de nieuwe coureur van Fontys Hogeschool, het team van studenten dat de auto prepareert. Tot en met afgelopen seizoen werd de Fontys Mazda MX-5 bestuurd door Max de Bruijn, maar hij rijdt nu bij Johan Kraan Motorsport. Driessen neemt het stuur nu over en hij hoopt net als De Bruijn succesvol te worden.

VCS Motorsport
Eric Groenedijk maakt zijn debuut bij VCS Motorsport, het team van Fred Blok die zelf ook al enkele races in de Mazda MX-5 Cup reed.

De Wit
Een verrassende nieuwe rijder is Laurens de Wit. Al jaren lang de sterkste in de Ford Fiesta Sprint Cup, waar hij de ene overwinning na de ander behaalt (zie foto) en jaarlijks de titel grijpt. Nu zal De Wit gaan kijken of hij ook in de Mazda MX-5 Cup met de snelste rijders mee kan.

Slowaak
Tenslotte ook een nieuwe deelnemer uit Slowakije. Simon Sikhart komt uit voor RS-Team en heeft al sinds 2018 de nodige ervaring in de Mazda MX-5. De inwoner van Bernolákovo in West Slowakije is erg benieuwd of hij in de kop van het veld kan meestrijden.

Programma
De Mazda MX-5 Cup rijdt de kwalificatie van 20 minuten op vrijdag aan het einde van de dag om 18.35 uur. De eerste race over 30 minuten is op zaterdagochtend om 9.25 uur en ook op zondag zijn de teams al vroeg klaar. De tweede race start om 9.10, net voor de kwalificatie van de tweede DTM race.