Mazda MX-5

Dominique Kraan wint bewogen race

13:20 07-08-2021

Het is vaker gezegd, een wedstrijd win je niet in de eerste bocht maar toch is er altijd een enkeling die het tegendeel wil bewijzen. Een gat dat een gaatje bleek zorgde voor veel schade aan een flink aantal Mazda’s met een safetycarperiode tot gevolg. Na de herstart maakte Dominique Kraan gehakt van de concurrentie en won deze eerste race in Assen met overmacht. Na een fraaie inhaalrace pakte Marcel Dekker de tweede plaats, met vlak achter hem een strijdende familie Van Riet, waarbij de ervaren oom Pim de jonge Bob van het podium drukte.

Het zal je maar gebeuren. Je hebt altijd al de passie gehad om te willen racen in de Mazda MX-5 cup. Je schaft op vrijdagavond een auto aan en het avontuur begint. Na een briefing volgt de kwalificatie waarin je knap een elfde plaats behaald. Door het naar achteren zetten van Filip Wojtowicz mag je plotseling vanaf de poleposition je eerste race aanvangen. Dat overkomt debutant Kees Rozema op TT Circuit Assen. Een spannende gebeurtenis voor de debutant om als eerste richting de Haarbocht te gaan. Ronald van Loon, Dick van Elk en John Hoogland maken de eerste twee rijen vol, met daarachter een ongeduldige groep rijders die zich zo snel mogelijk naar voren willen werken.

Dick van Elk pakt verrassend vanaf de tweede rij de kop. Maar vlak daarachter gaat het flink mis. Kees Rozema spint midden op de baan na een tik van Johan Kraan.

András Király, Filip Wojtowicz en Ronald van Loon klappen er vol op met veel schade tot gevolg. Einde verhaal voor Rozema, die zich zijn debuut heel anders had voorgesteld en zijn donkerblauwe Mazda met schade moet achterlaten.

Ook Ronald van Loon moet opgeven, terwijl Király en Wojtowicz moeizaam met schade de pits opzoeken. Beide kunnen na het nodige herstelwerk weer de race kunnen vervolgen, al is het voor klassementsleider Wojtowicz wel op afstand van de rest.

De safetycar moet de rust weer terugbrengen in het geslonken veld. Na alle commotie rijdt Pim van Riet als eerste achter de safetycar gevolgd door Dick van Elk, Dominique Kraan en Bob van Riet. Uiteindelijk wordt Johan Kraan als zondebok van de startcrash gezien en krijgt na de wedstrijd vijf posities straf.

Na de herstart heeft Dominique Kraan gelijk de snelheid gevonden en passeert zowel Van Elk als koploper Pim van Riet.

Achteraan maakt Király steeds meer plaatsen goed en schiet door naar een vijfde positie achter Marcel Dekker. Dick van Elk kan het tempo niet volgen en zakt een aantal plaatsen terug.

Ook Bob van Riet op een derde plaats is niet opgewassen tegen de dadendrang van Dekker en moet hem laten gaan. Dominique Kraan vergroot zijn voorsprong aan de kop op Dekker, die ook Pim van Riet heeft verschalkt.

Marcel Dekker kan echter het gat naar Kraan niet dichten, maar moet wel in de spiegels blijven kijken naar Pim van Riet die zich herpakt heeft en niet wil lossen. Ook verrassend is dat Bob van Riet daarachter steeds dichter bij zijn oom komt. Dit drietal gaat uitmaken wie het tweede treetje van het podium gaat bezoeken.

Daarachter krijgt Király twee posities straf vanwege een valse herstart na de safetycarperiode. De strijd om de tweede plaats is prachtig om te zien. Bob van Riet heeft in een hele korte tijd een heleboel bijgeleerd en maakt het zijn ervaren oom flink moeilijk. Na een hele fraaie inhaalmanoeuvre binnendoor in de Haarbocht pakt hij kortstondig de derde plaats, maar de geslepen Pim van Riet herstelt gelijk weer de volgorde.

Dominique Kraan wint met overtuiging de bewogen wedstrijd voor het trio Dekker en Pim en Bob van Riet. Na de straffen van Johan Kraan en Király schuift John Hoogland door naar een vijfde positie.

Nu wordt het hard werken voor de rijders met schade, hopelijk is het voor allen mogelijk om morgen voor race 2 om 11.56 uur weer helemaal klaar te zijn.