Race 1

Emoties na winst Sam Jongejan op een koud en nat Circuit Zandvoort

12:14 16-04-2023

De bandenkeuze in deze eerste Mazda MX-5 Cup wedstrijd bleek cruciaal. Slicks of regenbanden was vooraf de grote vraag. Op een steeds droger wordend asfalt bleek halverwege dat de keuze voor slicks de beste was. Na een lange tijd rijdend buiten de top tien raakten de banden van Sam Jongejan steeds meer op bedrijfstemperatuur. De tiener uit Zoetermeer sneed als een warm mes door het veld om uiteindelijk onbedreigd zijn eerste overwinning op zijn naam te schrijven. Flinke emoties bij Sam en vader Richard zorgden voor de nodige kippenvel momenten. Weer een fraaie wedstrijd van deze altijd spannende Cup.

Het is koud en nat op Zandvoort. De druiligere motregen is vlak voor de race gestopt, maar de luchtvochtigheid is enorm hoog waardoor de baan nat blijft. Het is een official wet race, waarbij iedereen zelf kan kiezen op wat voor banden er gereden gaat worden. Twijfel bij de verschillende teams, MV Motorsport kiest bijvoorbeeld voor slicks voor Sam Jongejan en Team Dekker Racing gaat met de regenbanden voor Marcel Dekker van start. Delano De Ketele mag gelijk in zijn eerste wedstrijd vanaf de poleposition starten.  De 17-jarige karter uit Oost-Vlaanderen reed gisteren naar de tiende plaats in de kwalificatie en mag door de omgekeerde eerste tien van de grid helemaal vooraan beginnen. Naast onze zuiderbuur start Tom Kuiper vanaf de eerste rij. De snelsten van de kwalificatie, Lorenzo van Riet, Laszlo van Houwelingen, Sam Jongejan en Marcel Dekker starten vanuit het middenveld, maar de bandenkeuze gaat een belangrijke rol spelen.

Na het doven van de startlichten probeert een ieder met zo weinig grip zo snel mogelijk van start te gaan. Het gaat de eerste bochten heel gedisciplineerd. Tom Kuiper heeft een wereldstart maar Delano de Ketele blijft aan de leiding. Al na één ronde pakt Marcel Dekker de koppositie. Vanaf de zevende startplaats snijdt hij door het veld. Dominique Kraan volgt in zijn kielzog terwijl Tom Kuiper terugzakt naar de derde positie vlak voor Filip Wojtowicz en Jordy van der Eijk. Daarachter is Lorenzo van Riet opgeklommen naar de zesde plaats met vader Pim vlak achter zich. Poleposition man Delano de Ketele is teruggezakt naar de tiende positie , terwijl Sam Jongejan nog geen temperatuur in zijn slicks krijgt en is teruggezakt naar plaats elf.

Aan de kop voert Dominique Kraan de druk op bij Marcel Dekker. Bumper aan bumper strijden de twee om de koppositie. Daarachter heeft Filip Wojtowicz de derde plaats in zijn bezit, met vlak achter hem de oprukkende Lorenzo van Riet, die in zijn opmars onderweg Jordy van der Eijk heeft getoucheerd waar hij een waarschuwing voor krijgt. De Top vijf rijdt aan een touwtje binnen een seconde, daarachter zakt Tom Kuiper iets terug.

Filip Wojtowicz heeft het prima naar zijn zin op de steeds droger wordende baan. De Belg passeert Dominique Kraan en zit vlak achter koploper Marcel Dekker. Jordy van der Eijk heeft Lorenzo van Riet terug verwezen naar de vijfde plaats. Op een steeds meer opdrogende baan gaan de slicks steeds beter werken. Gekomen vanaf een elfde plaats schiet Sam Jongejan door het veld. Na een aanvankelijke zesde positie pakt de snelle tiener uit Zoetermeer, na een drie dik passeer beweging de tweede plaats.  

Eén ronde later volgt het bewijs dat slicks de juiste keuze is geweest. Sam Jongejan pakt de kop over van Marcel Dekker die ook Filip Wojtowicz voor zich moet dulden. Ook Laszlo van Houwelingen is met een enorme opmars bezig en pakt een derde plaats, nadat hij vanaf de negende startpositie eerst was teruggezakt naar de twaalfde plek.

Ook debutant Timo de Graaff heeft een stijgende lijn te pakken en is al doorgestoten naar een vijfde plaats met zicht op de teruggezakte Marcel Dekker. Leon Verseveld houdt zich prima staande en maakt het Timo de Graaf moeilijk voor de vijfde stek.

Sam Jongejan vergroot zijn voorsprong aan de kop en heeft ruim vijf seconden voorsprong op de nieuwe nummer twee Laszlo van Houwelingen en 17 seconden op Filip Wojtowicz. Timo de Graaff verliest een paar plaatsen aan Verseveld, Kraan en Lorenzo van Riet.

Koploper Jongejan heeft eerder in de wedstrijd Tom Kuiper licht geraakt, wat na de wedstrijd wordt bekeken maar geen consequenties heeft voor de uitslag. Zo wint de MV Motorsport coureur overtuigend zijn eerste Mazda MX-5 race voor Laszlo van Houwelingen en Filip Wojtowicz. Marcel Dekker valt buiten het podium maar blijft Leon Verseveld, Lorenzo van Riet, Timo de Graaff en Dominique Kraan voor. Jordy van der Eijk en debutant Daan de Graaff maken de top tien vol.

Na afloop een enorme ontlading tussen winnaar Sam Jongejan, zijn vader Richard en de rest van het team. Eindelijk na zoveel races laat Jongejan zien dat hij kan winnen na al een flink aantal podiumplaatsen. Mooie ontroerende autosport op deze toch wel grijze zondagochtend.