Voorbeschouwing

Mazda MX-5 Cup viert lustrum met record aantal deelnemers

13:54 11-04-2023

Met maar liefst 23 deelnemers, waaronder 10 debutanten, begint de Mazda MX-5 Cup op vrijdag 14 april met de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort aan alweer het vijfde seizoen. De klasse bewijst daarmee dat de altijd spannende races niet alleen voor het publiek een lust voor het oog zijn, maar dat ook de coureurs weten dat dit de cup is waar je de ultieme kick kunt hebben waar het hen om gaat. Inhaalacties in het hele veld en vrijwel elke ronde een andere koploper zorgen ervoor dat de Mazda MX-5 Cup al vijf jaar lang een groot succes is.

Race format
Ook in 2023 bestaat het race format uit twee vrije trainingen van 30 minuten, een kwalificatie van 20 minuten en twee sprintraces van 30 minuten. Voor de eerste race wordt een ‘reversed grid’ gebruikt waarbij de eerste 10 deelnemers omgekeerd worden in de startvolgorde. Naast een overall klassement is er ook een junior klassement voor rijders tot en met 24 jaar en een Gold Cup voor rijders boven de 40 jaar.

Titelkandidaten
Gelukkig zien we veel bekenden uit vorige seizoenen terug. Meervoudig kampioen Marcel Dekker wil zijn titel prolongeren en zal weer de strijd aangaan met titelkandidaten zoals András Király, Filip Wojtowicz en Dominique Kraan. Afgelopen Seizoen toonden ook Sam Jongejan en Jordy van der Eijk dat zij in de voorhoede mee kunnen strijden en wellicht kunnen ook zij zich dit seizoen in de titelstrijd mengen.

Debutanten
Van de Mazda MX-5 debutanten is Lorenzo van Riet zeker iemand om in de gaten te houden. Hij maakt de overstap uit de BMW M2 Racing Cup Benelux en was daar ook titelkandidaat, dus hij zal zich zeker in de voorhoede gaan melden.
De broers Timo en Daan de Graaff debuteren bij team Betcity by Tachyon. Autosport is voor beide broers iets dat zij met de paplepel hebben binnengekregen, want vader Robert is zelf een zeer ervaren coureur die in de Supercar Challenge zijn sporen heeft verdiend. Of zijn zoons zijn talent hebben geërfd zal dit seizoen gaan blijken.

Interesse uit buitenland
Er is ook van buiten Nederland veel animo voor de Mazda MX-5 Cup. Zo is de Amerikaan Alex Bachoura op Zandvoort weer present. Vorig seizoen reed hij samen met zijn landgenoot Palermo mee tijdens het Spa Racing Festival en dat beviel hem met twee top tien finishes zo goed dat hij nu naar het podium wil rijden.

België wordt vertegenwoordigd door drie rijders, waaronder twee debutanten. Team Polyparts verzorgt ook komend seizoen de Mazda van titelkandidaat Filip Wojtowicz.

Delano De Ketele is de tweede Polyparts-coureur. Na de testdag op Circuit Zandvoort in februari wist de 17-jarige karter uit Oost-Vlaanderen zeker dat de Mazda MX-5 Cup de volgende stap in zijn carrière gaat worden. De 16-jarige Romy de Groote is de derde zuiderbuur. Zij verruilt haar vertrouwde kart voor de Mazda MX-5 en debuteert bij team MSTC Racing – Mazda Belgium.

Ook in Duitsland is het succes van de Mazda MX-5 Cup niet onopgemerkt voorbij gegaan. Vanuit het Oosten komt de competitie van twee rijders uit twee verschillende teams. Paul Heinisch komt uit voor team NFR Motorsport en Laurens Ruhl gaat de wit-groene kleuren van MV Motorsport verdedigen.

Teamgenoten
De Nederlandse debutanten zijn verspreid over de vele teams die de klasse rijk is. Leon Verseveld is de teamgenoot van Marcel Dekker, Maikel Schilders strijdt naast András Király en Jan Schouten gaat de strijd aan namens Ferry Monster Autosport.

Vertrouwde namen
Naast de tien debutanten en bekende titelkandidaten zien we weer vele vertrouwde namen onder de deelnemers. Zo zijn vader en zoon Kuiper met hun Team Bratwurst weer van de partij. En ook Laszlo van Houwelingen, Lars van ’t Veer, John Hoogland, Fred Blok en Frenk Vollebregt zullen de startgrid verrijken.

Met deze fraaie mix van jong en ouder, ervaren en debutanten gaan we tijdens de VRM Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort ongetwijfeld weer beginnen aan een spannend vijfde seizoen van de Mazda MX-5 Cup.

Programma
De zaterdagochtend begint om 09:50 uur met een 30 minuten durende vrije training, gevolgd door nog een vrije training van een half uur om 11:50 uur. Om 16:50 uur gaan we zien hoe de kaarten geschud zijn met de kwalificatie van 20 minuten. De omgekeerde startvolgorde van de eerste tien van de kwalificatie met de rest daarachter bepaalt de startgrid van de eerste wedstrijd en die gaat op zondagochtend van start om 10:15 uur. Bij de tweede race om 15:50 uur mag de snelste rijder uit de kwalificatie dan eindelijk vanaf poleposition beginnen. Beide races duren 30 minuten en één ding weten we nu al zeker, de inhaalacties in het hele veld zullen niet te tellen zijn.

Gratis tickets
De KNAF biedt in samenwerking met V-Max Racing Management haar licentiehouders de mogelijkheid om gratis met twee personen de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort bij te wonen. De actie geldt voor alle licentiehouders van de KNAF, zowel rijders als officials. Op vertoon van de persoonlijke licentie worden twee kaarten verstrekt. Deze kaarten zijn zowel geldig voor de tribune als de paddock. Parkeren is voor eigen rekening.

KNAF-licentiehouders moeten zich vooraf aanmelden via [email protected]. De kaarten kunnen vervolgens worden afgehaald aan de poort van CM.com Circuit Zandvoort of in het net naast de hoofdingang van het circuit gelegen welkomstcenter op vertoon van de KNAF-licentie.

Op TV
Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in het TV programma Autosport NL.