Race 1

Marcel Dekker wint eerste race vanaf laatste startplaats

14:48 11-04-2021

Marcel Dekker heeft de eerste Mazda MX-5 Cup wedstrijd van de V-Max Openingsraces op zijn naam geschreven. Op het eerste gezicht misschien niet heel bijzonder, maar dat was het wel omdat de kampioen van 2019 na het missen van de kwalificatie van de 16de en laatste plaats moest vertrekken. Pim van Riet legde op slechts 0,6 seconden van de winnaar beslag op plek twee, terwijl Filip Wojtowicz zich uit een strijdende groep losreed en beslag legde op de derde plaats. Wojtowicz pakte daarmee de winst in de Junior klasse. In de Gold Cup ging de overwinning naar Van Riet.

Conform het reglement is de startvolgorde van de eerste Mazda MX-5 Cup race de omgekeerde top tien van de kwalificatie. Daarmee op poleposition Rianne Bergman, gevolgd door Bob van Riet, John Hoogland, Martin Huisman, Max de Bruijn, Dominique Kraan, Pim van Riet, Filip Wojtowicz, András Király en de verrassend snelste man uit de kwalificatie Sam van Norel. Marcel Dekker was op zaterdag niet van de partij en dus moet de kampioen van 2019 van de 16de en laatste plaats vertrekken.

Bergman is van pole uitstekend weg en neemt richting de Tarzanbocht de leiding. Lang duurt dit echter niet want na een paar bochten valt ze snel terug en komt bij de eerste doorkomst zelfs als laatste door. Dat ervaring telt, wordt al snel duidelijk want bij de eerste doorkomst leidt Pim van Riet, gevolgd door Király, Hoogland en de als een warm mes door de boter gesneden Dekker die in één ronde twaalf plaatsen heeft goedgemaakt

De tweede doorkomst is voor Király, maar een ronde later is de leider teruggevallen naar plek elf doordat zijn auto in een noodloop kwam. Van Riet en Dekker komen strijdend om plek één naast elkaar over het rechte stuk. Hoogland ligt daarmee op drie, gevolgd door Kraan, Huisman en Wojtowicz.

Terwijl Dekker de leiding overneemt van Van Riet, ontstaat er een mooie strijd om de plekken drie tot en met acht tussen Hoogland, Huisman, Kraan, Wojtowicz, De Bruijn en Van Norel. De problemen van Király blijken ernstiger dan gedacht want de anders zo snelle rijder komt door op plek 15.

Aan kop laat Van Riet Dekker niet los waardoor er continue dreiging blijft. Huisman heeft zich iets losgemaakt uit de groep en ligt na zes ronden op plek drie, terwijl de strijd tussen Hoogland, Wojtowicz, Kraan, De Bruijn en Van Norel onverminderd doorgaat. Király heeft de snelheid weer gevonden en begint vanuit het achterveld plaatsen goed te maken.

Bij de achtste doorkomst is het verschil tussen Dekker en Van Riet slechts 0,08 seconden terwijl Wojtowicz de derde plaats van Huisman heeft overgenomen. Veel zegt dit echter niet want ook Kraan, De Bruijn Van Norel en een wat terugvallende Hoogland volgen op geringe afstand.

Aan kop begint Van Riet aan te dringen bij Dekker en doet verwoede pogingen de leiding over te nemen. Wojtowicz neemt intussen de derde plaats steviger in handen. Ook Kraan weet Huisman te verschalken en neemt de vierde plaats over. De Bruijn en Van Norel zijn de volgende rijders die het Huisman moeilijk gaan maken.

Met nog een kleine zes minuten te gaan blijven Dekker en Van Riet elkaar het leven zuur maken. Met zijn ervaring weet Dekker echter de leiding te behouden en lijkt zelfs weer iets weg te rijden. De derde plaats van Wojtowicz lijkt redelijk zeker, maar in de strijd om plek vier tussen Huisman, Kraan, De Bruijn en Van Norel is nog van alles mogelijk. Király is inmiddels alweer opgerukt naar plek negen.

In de slotminuten van de race neemt Dekker een iets grotere voorsprong en daarmee lijkt de zege zeker. Van Riet is veilig op plek twee aangezien Wojtowicz al op 12 seconden volgt. De strijd om plek vier blijft ongemeen spannend en over de uitkomst is niets te zeggen. Huisman, De Bruijn, Kraan en Van Norel vechten daar om iedere centimeter. Hoogland heeft een flink gaatje moeten laten en wordt zelfs nog gepasseerd door Király.

Na 16 ronden pakt Dekker met een voorsprong van 0,6 op Van Riet de winst waarbij Wojtowicz het podium compleet maakt. De strijd om plek vier wordt door Kraan in zijn voordeel beslist, voor Huisman, De Bruijn en Van Norel. Király passeert als achtste de finish en Hoogland besluit zijn race op plek negen. Bij de Junioren is de winst daarmee voor Wojtowicz, gevolgd door Kraan en De Bruijn. In de Gold Cup is de winst voor Van Riet, voor Huisman en Hoogland.