Drivers news

Podiumplekken voor Martin Huisman na debuut in de Mazda MX-5 Cup

14:00 15-04-2021

Martin Huisman heeft tijdens de Openingsraces op het circuit van Zandvoort zijn debuut gemaakt in de Mazda MX-5 Cup. Hij toonde direct zijn snelheid door de strijd aan te gaan met de concurrentie die al veel meer ervaring heeft in deze cup.

In wisselende omstandigheden begon het weekend. Op een droge baan had hij de smaak direct te pakken en zette hij in de vrije training direct de tweede tijd op de klokken. De kwalificatie werd echter onder erbarmelijke omstandigheden gereden, waardoor het resultaat met een zevende plaats een beetje tegenviel. “De bandenspanning was niet optimaal in deze listige omstandigheden. Ik mis ook net dat stukje ervaring met deze auto op regenbanden, dit was de eerste keer” blikte Martin terug op de kwalificatie.

Martin begon met de reversed grid als vierde aan de eerste race, na een matige start moest hij toezien hoe de concurrentie hem voorbijstak. Hij hield zijn hoofd koel en wist te profiteren van een schuiver van de concurrentie. Hiermee lag Martin in zijn eerste race in deze klasse direct op podiumkoers. Martin: “Ik reed in een groepje van drie, strijdend om de vierde, vijfde en zesde plaats. In de dertig minuten durende race was het slipstreamen en constant stuivertje wisselen. Ik heb 30 minuten moeten knokken voor een goede plek, een heel spannende race.” Hij klasseerde zich als vijfde overall tussen de meer ervaren mannen uit de Cup. In de gentleman klasse eindigde hij op een prima tweede stek.

Ook de tweede race van Martin zou in het teken staan van mooie en faire strijd. Vanaf een zevende stek startte hij en wist zijn eerste concurrent te verschalken. Al snel ontstond er een groepje, waar hij zich niet alleen wist te handhaven maar ook aan kop te komen. Martin: “Met deze auto is het heerlijk close racen en vooral heel belangrijk om goed te slipstreamen. Op deze manier heb ik dat nog nooit gedaan en dat is wel even wennen en leerzaam. Uiteindelijk eindigde ik vooraan in het groepje. Voor het aansluiten bij de kopgroep moet het nog net iets sneller, maar dat zit er nog wel in, dat kost even tijd. De Mazda MX-5 is een hele fijne Cup auto.”

Net als tijdens de eerste race, eindigde Martin in race twee op de vijfde plek overall en op een tweede positie in de gentleman divisie. Na twee keer 30 minuten strijd was de glimlach zelfs achter het verplichte mondkapje te zien, met als kroon op het werk twee prachtige trofeeën.

Tussenstand (top 6) Mazda MX-5 Cup na 2 races:
1. Filip Wojtowicz 36, 2. Pim van Riet 32, 3. Marcel Dekker 30, 4. Dominique Kraan 26, 5. Andras Kiraly 25, 6. Martin Huisman 22