Mazda MX-5

Alweer Timo de Graaff als beste op Francorchamps

17:28 02-06-2024

Na zijn dubbelslag van vorig jaar tijdens hetzelfde evenement, scoort Timo de Graaff ook nu weer optimaal. Na de twee overwinningen op Circuit Zandvoort rijgt de BetCity-rijder er gewoon nog twee aan vast en doet daarmee hele goede zaken in de titelstrijd. De beslissing wie de winnaar wordt, valt weer in de laatste ronde en de laatste bocht. Na het afsnijden van de binnenbocht komt Daan de Graaf als beste de chicane door, maar laat zijn broer voor om geen straf te krijgen. Een uitstekend racende Filip Wojtowicz profiteert van de terughoudende actie van Daan en weet daardoor als tweede te eindigen. Weer hele fraaie autosport in de Ardennen.

Het is eindelijk droog in Spa en de mist is weggetrokken. De tweede wedstrijd van de BetCity Mazda MX-5 Cup gaat van start in de volgorde waarin gisteren ook gekwalificeerd is. Alleen András Király moet twee plaatsen op de grid inleveren nadat hij vanochtend Daan de Graaf raakte in Fagnes, waarbij beide auto's de strijd moesten staken. De IL Motorsport by Fontys Mazda start nu vanaf een zevende plaats. Daan de Graaff start de afsluitende wedstrijd vanaf de poleposition met naast hem zijn BetCity-collega en broer Timo. Op de tweede rij de teamgenoten Marcel Dekker en Leon van Verseveld die het de beide broers lastig gaan maken.

Ondanks een prima start kan Daan de Graaff zijn koppositie na Kemmel niet behouden. Onder druk van zijn broer Timo, met Marcel Dekker in zijn slipstream en Jordy van der Eijk die een wereldstart kent, moet Daan een aantal plaatsen inleveren. Zijn broer neemt de kop over voor Jordy van der Eijk, Marcel Dekker en Leon van Verseveld.

Daan de Graaff weet de volgende ronde weer een plaats goed te maken. Delano De Ketele raakt Wouter Jansen in Bruxelles, waarbij laatstgenoemde spint, maar zijn weg met achterstand kan vervolgen. Er ontstaat een kopgroep met Marcel Dekker voorop en een terugvechtende Daan de Graaff daarachter.

Ook broer Timo en Jordy van der Eijk zitten in de kopgroep die afstand heeft genomen van een viertal daarachter. Met Filip Wojtowicz vooraan en Van Verseveld, De Ketele en Maikel Schilders in zijn schaduw.

Maikel Schilders liet zich zien in de kopgroep

Van Verseveld, De Ketele en Jordy van der Eijk raken elkaar in Les Combes. Timo de Graaf heeft de kop overgepakt met zijn broer Daan en Marcel Dekker groot in de spiegels. Jordy van der Eijk heeft door het contact wat tijd verloren en moet flink trappen om dit drietal bij te houden.

Het is een constante wisseling van posities vooraan. Nu is het weer Dekker die vooraan rijdt met Daan de Graaf en Jordy van der Eijk daarachter. Timo de Graaff heeft even moeten lossen maar komt weer snel dichterbij en neemt Maikel Schilders en Filip Wojtowicz op sleeptouw.

De BetCity Mazda MX-5 Cup staat bekend om zijn felle gevechten, elk foutje wordt onmiddellijk afgestraft. Het is weer Timo de Graaff die zich naar voren heeft gewerkt met zijn broer Daan op een tweede positie. Dit duo neemt wat afstand van Filip Wojtowicz, Van der Eijk, Maikel Schilders en Marcel Dekker. András Király komt langzaam dichterbij en ziet de Mazda van Dekker steeds groter worden in de strijd om de zesde positie. Delano De Ketele krijgt een drive through straf vanwege het contact in Les Combes.

Bas Visser raakt de muur na de Double Gauche na contact met Lars van 't Veer en zorgt voor een safety car op de baan. Bas Visser zijn Mazda heeft flinke schade aan de achterkant. De hele groep Mazda's wordt weer opgevangen en met nog vijf minuten te gaan staat dat weer garant voor een spannende slotfase. Wederom een full course yellow nadat Marcel Dekker en Maikel Schilders na de herstart elkaar raken.

Met nog een kleine minuut te gaan springen de lichten weer op groen voor de laatste ronde. Marcel Dekker ontvangt een tik van Király en gaat rond na La Source. De slotronde is weer zo spannend waar het gaat om de drie koplopers. De laatste chicane gaat weer beslissen wie de winnaar wordt. Daan de Graaff remt te laat in een poging om zijn broer te verschalken en schiet rechtdoor en snijdt de binnenbocht af het rechte stuk op.

Een sterke wedstrijd reed Filip Wojtowicz

Hij laat zijn broer Timo voor gaan en verliest daardoor wat momentum waarbij Filip Wojtowicz profiteert en nog als tweede wordt afgevlagd met een minimale achterstand van 0.169 seconde op winnaar Timo de Graaff.

Na zijn terugval in de beginfase knokt Daan de Graaff zich fantastisch naar de laatste podiumplaats. Jordy van der Eijk moet genoegen nemen met een vierde plaats voor András Király en Lars van 't Veer. Leon van Verseveld eindigt als zevende voor Marcel Dekker, Thierry Glaesener en Wouter Jansen. De volgende afspraak is ook in België en wel op 6 en 7 juli bij de Zolder Supercar Madness wedstrijden op Circuit Zolder.