Mazda MX-5

Strijd om elke millimeter asfalt in de Belgische Ardennen

10:08 29-05-2024

Als de drie openingswedstijden van de BetCity Mazda MX-5 Cup tijdens de Voorjaarsraces een voorbode zijn voor de rest van het seizoen, dan belooft het weer een extreem mooi jaar te worden. Zoals eigenlijk gebruikelijk in deze Cup waren er flinke gevechten van  start tot finish, waarvan je af en toe dacht, gaat dit wel allemaal goed. Of de beslissingen ook nu weer in de laatste bochten gaan vallen, gaan we dit aankomende weekend zien tijdens de twee wedstrijden van de Spa Euro Races op het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps.

Ondanks dat de twee bovenste kemphanen van vorig seizoen, Sam Jongelan en Lorenzo van Riet zijn vertrokken, toonden de drie wedstrijden van de Voorjaarsraces aan dat dit startveld niets aan kwaliteit heeft ingeboet. Driedik racen in grote groepen zijn het handelsmerk geworden van deze spectaculaire merken cup.

De jonge coureur Timo de Graaff deed tijdens de eerste wedstrijden de beste zaken. Na twee eerste en een derde plek staat de BetCity coureur fier bovenaan de lijst van de tussenstand. En laat Timo de Graaff nu ook de winnaar zijn van de twee wedstrijden van vorig jaar op Spa-Francorchamps tijdens de Spa Euro Races. De concurrentie is alvast gewaarschuwd.

Tegenstand gaat zeker komen van routinier Marcel Dekker, die erop gebrand is om zijn winnende succes van de derde voorjaarsrace ook in Spa door te zetten naar overwinningen. Het verschil met Timo de Graaff in de titelstrijd bedraagt maar drie punten.

Het gaat ook steeds beter met Jordy van der Eijk, die zich prima kon profileren in de kopgroep in Zandvoort en zich in Spa zeker weer gaat manifesteren. De jonge rijder staat maar met zes punten achterstand tweede op Timo in de strijd om de Junior Cup voor rijders onder de 25 jaar. Ook moeten we Daan de Graaff niet vergeten als kanshebber voor de winst in de Ardennen. De oudere broer van Timo begon dit jaar gelijk goed met de beste tijd in de kwalificatie en een derde en tweemaal een vierde positie, waardoor hij vierde in de tussenstand staat met zicht op derde rijder Jordy van der Eijk.

De rijder van even weggeweest András Király liet in het eerste Mazda evenement gewoon weer zien dat  de IL Motorsport geen spat aan snelheid heeft verloren en ook op Francorchamps weer hoge ogen kan gaan gooien. Outsiders zijn beslist Wouter Jansen, Delano de Ketele, Filip Wojtowics en Lars van ’t Veer die zich ook al in Zandvoort vooraan lieten zien. Debutant Bas Visser maakt zich klaar om nog meer plaatsen goed te maken en vanuit Spa veel punten mee terug te nemen naar Amsterdam. Leon van Verseveld en Maikel Schilders kenden net niet genoeg geluk om in Zandvoort hoge ogen te gooien maar staan er gewoon weer in Spa.

Het wordt weer spannend aankomend weekend en het is absoluut niet te voorspellen wat de volgorde van het podium wordt. Een lang uitdagend circuit met twee races van maar 35 minuten, waar veel kan gebeuren maakt het onvoorspelbaar. En wat gaat het weer doen, blijft het droog of komt de regen weer in bakken naar beneden? We gaan het dit weekend allemaal meemaken.

Na twee vrije trainingen en een kwalificatie op zaterdag 1 juni volgen de twee races een dag later. De eerste wedstrijd begint rond 09:45 uur terwijl aan het eind van de race dag om 15:35 uur de afsluitende wedstrijd op het programma staat. Alle raceverslagen van de BetCity Mazda MX-5 Cup worden dit seizoen uitzenden in het programma AUTOSPORT/NL, wat iedere zaterdag en zondagmiddag zijn vaste plek heeft bij RTL7.