Mazda MX-5

Kwalificatie broederstrijd in de Ardennen

18:53 01-06-2024

Na de poleposition van het eerste weekend op Zandvoort vervolgt Daan de Graaf zijn succesvolle strijd tegen de chrono op Spa-Francorchamps. Na een prima samenwerking met zijn jongere broer Timo mag de BetCity-coureur de tweede wedstrijd van zondagmiddag vanaf de poleposition beginnen. Timo heeft nog mooie herinneringen aan Spa waar hij vorig jaar beide races van de Spa Euro Race op zijn naam schreef. Ook dit jaar is de dubbele winnaar van de Voorjaarsraces één van de grote favorieten.

De derde startplaats is er voor Leon van Verseveld die het de beide broers nog flink lastig kan maken. Als tiende eindigde Lars van ’t Veer, die door de reversed grid de eerste wedstrijd van zondagochtend helemaal vooraan mag starten. We verwachten morgen twee enerverende wedstrijden waarin een flink aantal kanshebbers aanspraak kan maken op een overwinning.

De BetCity Mazda MX-5 Cup is gereed voor de 20 minuten durende kwalificatie. Om snel wat temperatuur te krijgen in de Hankook banden slingeren de Mazda’s naar de startlijn, om gelijk voor hun eerste kwalificatieronden te gaan. De beide BetCity Mazda’s van Daan en Timo de Graaff gaan als aan een touwtje over het circuit. Maar het is Filip Wojtowicz die zich als eerste bovenaan meldt met Delano De Ketele daarachter. Daan de Graaff is derde gevolgd door Wouter Jansen.

Jordy van der Eijk is de volgende topper gevolgd door Timo en Daan de Graaff. Filip Wojtowicz is gezakt naar een vijfde plaats.  Marcel Dekker op plaats tien en András Király op plaats 13 zitten nog in de wachtkamer. András Király stijgt een ronde later naar een vierde plaats, terwijl de beide De Graaff broers zich met Daan voorop helemaal bovenaan melden. Timo de Graaff en Leon Iserbyt maken licht contact, een actie die door de wedstrijdleiding wordt bekeken.

Een grote groep van zes Mazda’s maakt er vast een wedstrijd van in een poging om hun tijd te verbeteren. Filip Wojtowicz zet zijn auto stil aan de buitenkant van Bruxelles, maar staat veilig. De kwalificatie gaat met twee minuten op de teller gewoon door. Marcel Dekker heeft zich verbeterd naar een derde plaats achter de beide De Graaff broers, maar zakt weer terug naar een achtste tijd.

Leon van Verseveld stijgt naar een derde positie, gevolgd door Jordy van der Eijk, András Király  en Wouter Jansen. Filip Wojtowicz  strandt door zijn opgave op een zevende plek. Marcel Dekker blijft met een achtste plaats Delano De Ketele en Lars van ’t Veer voor. Door het omdraaien van de eerste tien gaat Van ’t Veer morgenochtend de eerste wedstrijd vanaf poleposition vertrekken.

Na de eerste pole van dit seizoen op Zandvoort pakt Daan de Graaff ook de poleposition in Spa voor de tweede wedstrijd van morgenmiddag. Zijn broer Timo gaat hem vergezellen op de eerste rij. Eventjes nadat de droge kwalificatie is afgelopen gaan de hemelsluizen boven het circuit weer open. Geluk dus voor de open Mazda-bolides dat er geen vertraging in het programma zat.