Mazda MX-5

Amerikaanse gastrijders verrassen de gevestigde orde

15:11 16-10-2022

Een incidentrijke race op een nat circuit Spa-Francorchamps bracht een verrassende uitslag. Wel weer zoals gebruikelijk een spannende race waarin bijna elke ronde een andere koploper doorkwam, maar met de Amerikaans gastrijder Hernan Palermo als winnaar. Zijn landgenoot Alex Bachoura kwam als derde over de finish, maar een straf van drie posities zorgde ervoor dat hij de derde plek niet mocht behouden. Laszlo van Houwelingen reed erg sterk en werd tweede, Filip Wojtowicz schoof een plekje op en werd derde. Titelrivalen Marcel Dekker en Niels Langeveld kozen voor slicks en dat bleek achteraf niet de juiste keuze. Langeveld werd vijfde en Dekker verliest behoorlijk wat van zijn voorsprong met een teleurstellende dertiende plaats.

Met zijn poleposition in de kwalificatie behaalde Niels Langeveld een extra punt. Zijn achterstand op koploper Marcel Dekker bedraagt 32 punten als de eerste wedstrijd van zondagochtend vroeg begint. “Ik geef nooit op, ik ga vol voor de titel. De strijd is nog lang niet beslist. Als Dekker één keer uitvalt zit ik er gewoon weer helemaal bij,” vertelde de TCR Italy kampioen zaterdagavond. Voor de eerste wedstrijd heeft Marcel Dekker een ideale uitgangssituatie. Na zijn matige negende kwalificatietijd mag hij door de ‘reversed grid’ van de eerste tien vanaf de eerste startrij starten, terwijl Langeveld met zijn snelste tijd de race als tiende gaat aanvangen. Na de eerste race van de Trophy of the Dunes op Zandvoort mag Lars van ’t Veer door zijn tiende kwalificatietijd voor de tweede maal vanaf de poleposition starten.

Na het dramatische ongeluk met fatale afloop van motorrijder Victor Steeman in Portugal rijdt het RR Socia Racing Team van Mazda coureur Sam Jongejan met stickers op de auto. “Steeman reed in Assen op de Socia motor en vertelde over zijn passie voor het motorracen. Hij was ook geïnteresseerd in onze Mazda races. Wat een aardige gast en wat een drama voor de familie mede ook nadat twee dagen na zijn heengaan ook zijn moeder overleed. Het is allemaal niet te bevatten,” vertelde een aangeslagen vader Richard Jongejan.

Het is zondagochtend droog op Spa-Francorchamps, maar de baan is nog vrij nat. Een moeilijke keuze voor teams en rijders. Gaan we voor slicks of regenbanden. De teams wachten tot het laatste moment om hun keuze te maken.

Bij de start heeft Lars van ’t Veer een jumpstart gemaakt en hij krijgt vijf seconden tijdstraf van de wedstrijdleiding. Dekker start op slicks en komt niet goed weg, hij verliest direct een aantal posities. In de eerste ronde valt hij zelfs terug naar de achtste plaats. Ook Niels Langeveld is op slicks gestart en blijft hangen op een tiende plaats.

De verrassende koploper is Laszlo van Houwelingen, die zich gisteren al zo lekker voelde op een nat Francorchamps. Tweede is Sam Jongejan, die echt een wereldstart meemaakte. Maar de grootste verrassing is de Amerikaanse gastrijder Hernan Palermo die vanaf een twaalfde startplaats doorschiet naar een derde positie voor Mik Kuiper en de teruggezakte Lars van ’t Veer die dus ook nog een vijf seconden straf krijgt vanwege zijn jumpstart.

Er zijn volop positiewisselingen aan de kop. Jongejan passeert Van Houwelingen in de Busstop voor de leiding, maar na een slipstream gevecht herpakt Van Houwelingen de kop om een paar bochten verder zijn koppositie weer te moeten afstaan aan de Socia rijder.

Verrassingen alom in het vervolg van deze ronde wanneer Palermo brutaal de kop overneemt terwijl zijn Amerikaanse collega Alex Bachoura vanaf de dertiende startplaats ten koste van Sam Jongejan de derde plaats overneemt. Er rijden nu vier MV Motorsport Mazda’s op kop.

Het is weer ouderwets cupracen. De kopgroep bestaat uit zes auto’s waarbij het tussen Palermo en Van Houwelingen om de leiding stuivertje wisselen is. Jongejan heeft zich herpakt en verdringt Bachoura van de derde plaats.

Niels Langeveld verdringt Marcel Dekker van de achtste plaats, maar beide rijders op slicks lijken niet de juiste keuze te hebben gemaakt want ze kunnen het tempo van de koplopers niet volgen.

Er volgt een Virtual Safety Car periode nadat een deelnemer uit een andere klasse van de baan is geschoven. Het hele veld schuift weer in elkaar. Een gelukje voor de rijders die op slicks zijn gestart, want ze kunnen weer aanhaken. Na de herstart is het wederom Sam Jongejan die zich naar voren werkt en de koppositie overneemt.

Even na de herstart is er opnieuw een Virtual Safety Car periode omdat er een deelnemer uit een andere klasse stilvalt voor de finish. Bij de herstart is Palermo alert en pakt de kop. Jongejan zakt helemaal terug in de rangschikking, hij wordt aangetikt door Bachoura en is gespind in de Double Gauche. Jongejan moet wachten op hulp van de marshals omdat hij vaststaat in het grind. Laszo van Houwelingen is de nieuwe tweede man gevolgd door Bachoura en Filip Wojtowicz. Niels Langeveld schiet naar voren en pakt de vierde positie om een paar bochten verder weer terug te zakken naar de zevende positie. In ieder geval pakt hij zo kostbare punten en dat kan van zijn opponent Marcel Dekker niet gezegd worden. De titelkandidaat is teruggezakt naar de 14de positie.

Na wederom een Virtual Safety Car volgt gelijk de herstart, wat ook meteen de laatste ronde is. De Amerikaan Palermo wint deze toch enigszins chaotische wedstrijd voor Laszlo van Houwelingen, die een tot nu toe prachtig weekend in de Ardennen meemaakt.

De derde plaats is voor de tweede Amerikaan Bachoura die Michael Verkade van MV Motorsport met deze laatste podiumplaats een één, twee, drie bezorgd. Filip Wojtowicz eindigt als vierde voor Mik Kuiper en Niels Langeveld. Wilfred Herder, Toine Kreijne, Lars van ’t Veer en Jordy van der Eijk maken de top tien vol.

Nadat de wedstrijdleiding alle beelden heeft bekeken wordt Bachoura drie posities terug gezet voor de tik die hij Jongejan gaf. Daarmee pakt Wojtowicz de laatste podiumplaats.