Race 2

Niels Langeveld verslaat Marcel Dekker in thriller op Spa

18:03 16-10-2022

Fraaie autosport in de tweede Mazda MX-5 Cup-race met vele positiewisselingen en steeds andere koplopers. Autosport zoals autosport bedoeld is. Dominique Kraan bleef lange tijd een beetje hangen in de strijd om de vijfde plaats, maar wist zich in de slotfase toch weer naar voren te werken om uiteindelijk de derde podiumplaats te bemachtigen. De Johan Kraan Motorsport-rijder behaalde veel punten in de strijd om het juniorkampioenschap, zijn concurrent daarin Sam Jongejan viel uit.

De tweede wedstrijd in de Mazda MX-5 Cup op Spa-Francorchamps wordt gestart in de volgorde zoals die in de natte kwalificatie op zaterdag is bepaald. Niels Langeveld start vanaf de poleposition met naast de snelle man uit Sassenheim Dominique Kraan die vanochtend op de natte baan op slicks geen potten kon breken en na een touche uitviel.

De vandaag 22 jaar geworden Kraan start de tweede race vanaf de eerste rij, met daarachter het snelle duo Filip Wojtowicz en Toine Kreijne. Titelkandidaat Marcel Dekker kwam er gisteren niet helemaal aan te pas tijdens de kwalificatie en wist vanochtend ook geen goed resultaat te halen door een verkeerde bandenkeuze. Dekker mag vanaf een negende plaats vertrekken.

Niels Langeveld is bij het doven van de startlichten goed weg. Dominique Kraan heeft een wat mindere start en moet gelijk Toine Kreijne voor zich dulden. Ook Sam Jongejan spurt naar de derde plaats, terwijl Marcel Dekker vanaf een negende positie een wereldstart heeft en zich in de eerst bochten al naar een vierde plaats manoeuvreert. Dominique Kraan is teruggezakt naar een zesde plaats.

Gelijk begint het spel van het slipstreamen. Toine Kreijne pakt de kop en Jongejan gaat in zijn kielzog mee naar de tweede plaats. Een paar bochten verder is de volgorde al weer veranderd. Sam Jongejan meldt zich op kop, gevolgd door Langeveld die wat jojoot om de tweede en derde plaats met Kreijne. De teruggezakte Kraan herpakt zich en verwijst Wojtowicz naar de zesde positie.

Niels Langeveld laat zich weer helemaal van voren zien, gevolgd door Kreijne en Dekker. Wojtowicz is de nieuwe nummer vier die Kraan weer een plaats terug verwijst. Jongejan is teruggezakt naar de zesde plaats waar weet zich weer terug te vechten naar de vierde plaats achter Dekker. Kraan blijft een beetje hangen op plaats vijf en moet gelijk weer plaatsen inleveren aan Laszlo van Houwelingen en Lars van ’t Veer.

De Amerikaan Hernan Palermo verbetert zich en rukt op naar de zevende stek voor Wojtowicz en achter Van Houwelingen. Toine Kreijne verkleint zijn achterstand tot Niels Langeveld. Het onderlinge verschil is minimaal. Ook Marcel Dekker rijdt snelle tijden en komt eraan.

Marcel Dekker gaat naar de tweede plaats ten koste van Kreijne en gaat op jacht naar koploper Niels Langeveld. De strijd om de punten voor de titel is ontbrand. Sam Jongejan moet zijn jacht op het podium staken en zijn Mazda aan de kant zetten. Ook Palermo moet de strijd staken en brengt zijn auto in de pits.

Een virtual safetycar moet voor wat rust zorgen op de baan. Er zijn twee auto’s uit een andere cup gecrasht in Les Combes.

Met nog 11:11 minuten te gaan besluit de wedstrijdleiding de wedstrijd met een code rood te stoppen om de baan weer vrij te maken om verder te kunnen racen.

Het vervolg van de wedstrijd wordt herstart achter de safetycar en duurt 11 minuten plus één ronde. Het veld wordt weer losgelaten, de verschillen tussen de eerste acht Mazda’s is minimaal. Op weg naar Les Combes strijden Dekker en Langeveld zij aan zij, waar Langeveld het beste uitkomt. Driedik door de Busstop, maar de volgorde blijft gelijk. Marcel Dekker probeert nogmaals Langeveld te verschalken voor Les Combes, deze actie lukt nu wel en hij pakt de kop. Ook Simon Sikhart meldt zich bij de voorste groep terwijl ook Mik Kuiper zich aanmeldt.

De positiewisselingen zijn niet bij te houden. Toine Kreijne pakt kortstondig de leiding over van Dekker terwijl zich daar plotseling ook weer Dominique Kraan meldt. Wojtowicz spint en verdwijnt uit de kopgroep. Zoals meestal in de Mazda MX-5 Cup gaat de laatste ronde de beslissing geven. Een groep van tien wagens gaat uitmaken wie er gaat winnen. De beste papieren heeft toch weer Niels Langeveld, gevolgd door Kraan en Dekker en Kreijne.

Vier Mazda’s gaan naast elkaar door de Busstop, maar Niels Langeveld wint uiteindelijk de wedstrijd en verkleint zijn achterstand op Dekker voor de titel. Marcel Dekker eindigt als tweede voor Dominique Kraan die op de finish Toine Kreijne naar de vierde plaats verwijst.

Mik Kuiper wordt fraai vijfde gevolgd door een prima sturende Lars van ’t Veer. Fraaie autosport met veel positiewisselingen en veel verschillende koplopers.