Mazda MX-5

András Király wint spannende tweede race op Spa-Francorchamps

18:15 17-10-2021

Het was weer een wedstrijd die vanaf het doven van de lichten tot aan de finishvlag boeide. Veel slipstreamgevechten in het hele veld zorgden voor vele positiewisselingen. Uiteindelijk won de vanaf de vijfde positie gestarte András Király, maar het had net zo goed een andere rijder uit de top vijf kunnen zijn. Zo close was het allemaal. Fraaie autosport waarin op een kleine uitzondering na fair werd gestreden.

De buitentemperatuur is met 10 graden gestegen ten opzichte van de 4 graden van de eerste vroege wedstrijd van vanochtend, maar echt gerieflijk is het op Spa-Francorchamps niet echt. De volgorde in de startopstelling is nu gewoon de uitslag zoals de Mazda’s zich gisteren gekwalificeerd hebben. De winnaar van de eerste race Niels Langeveld start de tweede wedstrijd vanaf de best mogelijke positie. Naast de ervaren merkencup en toerwagen racer mag Marcel Dekker vanaf de tweede plaats op de eerste rij de race beginnen. Daan Pijl en de verrassende sterke Simon Sikhart vormen de tweede rij. András Király op de vijfde startplaats zal er alles aan doen om zich heel snel naar voren te knokken.

Marcel Dekker probeert na de start meteen een inhaalmanoeuvre in de eerste rechterbocht van La Source, maar Niels Langeveld blijft aan de leiding. Dekker komt met veel meer snelheid vanuit de Raidillon het rechte stuk van Kemmel op en passeert Langeveld. In zijn kielzog volgen Daan Pijl en Simon Sikhart. Langeveld zakt terug naar de vierde plaats, maar pakt Sikhart al in Fagnes en Pijl een paar bochten verder. Langeveld loopt snel in op koploper Dekker. Ook Király heeft de smaak te pakken en pakt een plaats ten koste van Sikhart, die nu ook Dominique Kraan voor zich moet dulden. De eerste zeven Mazda’s zorgen voor het bekende slipstream treintje waardoor deze merkencup zo populair is geworden.

Op de plaats waar Dekker Langeveld in de eerste ronde aftroefde zijn de rollen op Kemmel nu omgedraaid. Langeveld haalt Dekker weer in voor de koppositie. Maar een paar bochten verder op het snelle gedeelte van Blanchimont pakt Dekker de kop weer terug. De opgebouwde snelheid van Eau Rouge en de Raidillon is op het rechte stuk van Kemmel naar Les Combes de inhaalsleutel naar succes in deze grote slipstreamende groep. Langeveld, samenwerkend met Pijl, haalt Dekker daar weer in en ook Pijl profiteert.

András Király en Dekker pakken gezamenlijk de kop. Ook Dominique Kraan mengt zich vooraan in de groep, terwijl Daan Pijl wat plaatsen verliest. Dekker spint na een touché met Kraan bij het uitkomen van de chicane, verliest kostbare plaatsen en zakt naar de achtste positie. Deze schermutseling wordt door de wedstrijdleiding verder bekeken.

Vooraan blijft een vijftal rijders binnen één seconde. Király, Langeveld, Kraan, Pijl en Martin Huisman hebben een gaatje geslagen naar Filip Wojtowicz, die alles probeert om bij deze groep te blijven. Daarachter is er een groot gat naar Sikhart en Dekker. Daan Pijl haalt Kraan in voor de derde plaats, maar ook Huisman gaat mee en verwijst Kraan terug naar een vijfde positie.

Het is weer zo’n typische Mazda MX-5 race, als je even niet oplet is het rollenspel weer veranderd. Kraan komt weer opzetten en pakt vanaf de vijfde plaats twee plekken ten koste van Pijl en Huisman. Pijl laat dit niet op zich zitten en verschalkt Kraan weer op het snelle gedeelte van Blanchimont. Beide rijders halen gezamenlijk Langeveld voor de tweede plaats weer in. Langeveld maakt een foutje en zakt terug naar de vijfde positie.

In de laatste ronde vallen dan de beslissingen. In een slipstream gevecht op Blanchimont zit Huisman aan de verkeerde kant en verliest twee plaatsen en komt als zesde over de finish.

Wojtowicz eindigt als vijfde achter Langeveld, die in de slotfase nog één plaats weet goed te maken. In de top drie verandert er weinig. Király wint voor Pijl en Kraan. Laatstgenoemde krijgt na de wedstrijd nog vier plaatsen straf vanwege het duwen van Dekker na de chicane. Daarmee wordt Langeveld alsnog derde.