Mazda MX-5

Niels Langeveld blijft ijskoud en wint race 1 op Spa

13:59 17-10-2021

Het was zoals altijd tot op de laatste meters een spannende strijd voor de posities. András Király deed er alles aan om Niels Langeveld van de troon te stoten, maar de ervaren TCR Benelux kampioen liet zich niet gek maken en won de wedstrijd. Daarachter veranderde de volgorde bijna elke ronde. Marcel Dekker reed zich naar de derde podiumplaats, gevolgd door Daan Pijl en de weer opvallend snelle Simon Sikhart. De wedstrijd werd in de slotfase opgeschrikt door een flinke crash tegen de vangrail van V-Max organisator Dick van Elk. Het zag er allemaal heel spannend uit, maar gelukkig stapte hij ongedeerd uit.

Het heeft licht gevroren in de Ardennen. Bij aanvang van de eerste Mazda wedstrijd rond tien voor tien op de zondagochtend is de buitentemperatuur door een flauw zonnetje inmiddels naar vier graden gestegen. Goed je Hankook slicks opwarmen is een hoofdzaak in de formatieronde. Zoeken naar grip zal lastig worden, uitkijken om geen onnodige risico’s te nemen.

Vanwege de reversed grid van de eerste tien uit de kwalificatie mag de 48-jarige Utrechter Martin Huisman vanaf de beste startpositie de race aanvangen.

Naast hem Olivier Naaktgeboren, die na een afwezigheid van twee jaar weer de racehandschoenen heeft aangetrokken. Sam van Norel en Dominique Kraan vormen samen de tweede rij. Daarachter een flink aantal snelle mannen die zich zo snel mogelijk naar voren willen werken.

De start gaat helemaal goed, iedereen komt veilig de eerste bochten door. Martin Huisman weet de aandringende meute nog even achter zich te houden, maar Niels Langeveld, gestart vanaf een tiende plaats, weet al snel de kop over te nemen, met vlak daarachter András Kírály en Daan Pijl. Huisman zakt terug naar een zesde plaats, terwijl Olivier Naaktgeboren naar een negende positie is gedaald.

Weer een prima wedstrijd voor Simon Sikhart die vanaf een vierde plaats Daan Pijl succesvol aanvalt. Sam van Norel spint, maar kan verder en rijdt nu als laatste. Ook teamgenoot Dominique Kraan heeft wat plaatsen moeten inleveren en heeft zich nu achter Daan Pijl genesteld, die Marcel Dekker heeft moeten laten voorgaan.

Niels Langeveld en András Kírály hebben aan de kop wat afstand genomen van hun drietal achtervolgers Sikhart, Dekker en Pijl. Constant wisselingen van posities tussen dit drietal, waarbij Daan Pijl zich weer naar voren wurmt en plaats drie weer terugpakt. Het tweetal aan kop maakt er een mooie wedstrijd van. De beide rijders racen vlak achter elkaar over de baan met minimale verschillen. Daan Pijl jojoot door de rangschikking en moet Dekker en Sikhart weer voor zich dulden. Ook een fraaie strijd om de zesde plaats tussen Filip Wojtowicz, Huisman, Kraan en Naaktgeboren.

Dick van Elk gaat er hard af bij het uitkomen van Stavelot. Zijn Mazda raakt de curbstone, verliest de controle en vliegt de vangrail in, die door de impact flink beschadigd wordt. De voorkant van zijn Mazda heeft flinke schade. De V-Max organisator blijft even in de wagen zitten, maar de dokter is er snel bij. Van Elk stapt gelukkig zelf uit zijn wagen en lijkt in orde. De wedstrijdleiding neutraliseert de wedstrijd met een full course yellow.

Met nog één ronde te gaan wordt het veld weer herstart. De strijd tussen beide koplopers Langeveld en Király is heftig. Marcel Dekker daarachter kan het tweetal niet volgen en verliest wat tijd, waar Daan Pijl eventueel van kan profiteren. Echter blijft het zoals het was. Niels Langeveld weet ondanks een laatste aanval in de chicane Andras Király achter zich te houden en wint met 0.380 seconde de wedstrijd voor Király, Dekker, Pijl en Sikhart. Van het daarachter strijdende viertal wordt Dominique Kraan zesde voor Naaktgeboren, Wojtowicz en Huisman. Sam van Norel weet na zijn uitstapje nog tiende te worden.

Vanmiddag rond drie uur volgt de tweede wedstrijd op Spa-Francorchamps.