Drivers news

Martin Huisman pakt twee zeges op Francorchamps in de Mazda MX-5 Cup

12:10 21-10-2021

Martin Huisman kan terugkijken op een ijzersterk weekend in de Mazda MX-5 Cup. Op het circuit van Spa-Francorchamps pakte hij twee keer een klasse overwinning, bij zijn terugkeer in de klasse en kon de strijd aan met de snelste rijders van de klasse.

Martin Huisman keerde op Spa-Francorchamps terug in de Mazda MX-5 Cup met een wagen geprepareerd door Ferry Monster Autosport. Het circuit in de Ardennen geldt als de mooiste baan ter wereld en is een circuit waar Martin al in andere klassen heeft kunnen schitteren. In de kwalificatie reed hij naar een tiende tijd algemeen, doordat een aantal snelle ronden werden afgenomen vanwege ‘track limits’. Hiermee mocht hij de eerste race vanaf de eerste startrij starten en race twee begon Martin vanuit het middenveld.

Zondagochtend vroeg stond de eerste wedstrijd van de Mazda MX-5 Cup op het programma. Een waterig zonnetje kon niet voorkomen dat het kwik net boven het vriespunt kwam, waarmee het een uitdaging was het Hankook rubber op de juiste werkingstemperatuur te krijgen. Vanaf de eerste startrij kwam Martin goed van zijn plek en pakte de leiding, hoewel hij de allersnelste mannen achter zich had. Langer dan hij verwachtte kon hij die plek vasthouden en tonen wat hij waard was. “De mannen die voor het kampioenschap strijden moest ik toch echt voor laten gaan. In de tweede ronde spinde er iemand voor mij, die kon ik ternauwernood ontwijken,” liet Martin weten. Zonder schade kon hij zijn weg vervolgen, maar de aansluiting met de kop was hij wel verloren. Na een korte neutralisatie van de race, was Martin onvoldoende scherp en ging te laat op het gas.

“Onoplettendheid zorgde dat ik meer plekken verloor en koude banden had. Anders had ik zeker plekken goed kunnen maken en eindigde ik nu als negende.”  Wel pakte hij de winst bij de gentleman rijders.

In de tweede race moest Martin veel terrein goedmaken. Hij startte als tiende en besloot in de beginfase geen risico’s te nemen. In zijn Mazda was hij sneller en ging al vroeg twee deelnemers voorbij, waarmee hij de aansluiting kreeg met de mannen aan kop van het veld. Al slipstreamend en profiterend van de foutjes van anderen kwam hij zelfs op de derde stek overall te liggen. Een geweldige prestatie als je bedenkt dat de concurrentie het gehele seizoen al in deze cup rijdt en Martin maar sporadisch de Mazda de sporen geeft. “Voor mij was dit een geweldige race en ik heb er iedere meter van genoten. Zo kwam ik op de staart van de snelste mannen vooraan en geholpen door de slipstream kon ik hen perfect volgen.

Ook profiteerde ik van foutjes van anderen. Hoewel ik op een overall podiumkoers lag, was ik in de auto daar totaal niet mee bezig. Ik moest mij vol concentreren om het gevecht te kunnen voortzetten. Een kleine remfout in de laatste chicane zorgde ervoor dat ik terugviel naar de vijfde positie. Toch ben ik meer dan tevreden met het resultaat en ik heb genoten van iedere meter op het circuit!” liet Martin zichtbaar tevreden weten.

“Het weekend in Spa-Francorchamps was geslaagd. Met twee zeges in het gentleman klassement en de strijd met de concurrentie overall, heb ik mijn snelheid kunnen tonen!”