Mazda MX-5

András Király wint uiterst spannende eerste Mazda MX-5 Cup race

12:08 18-07-2021

De Mazda MX-5 Cup staat bekend om zijn enerverende en uiterst spannende wedstrijden. De eerste race tijdens Supercar Madness vormde daar op zondagochtend op Circuit Zolder bepaald geen uitzondering op. Na een fraaie strijd pakte de als vierde gestarte András Király de overwinning, op minimale afstand gevolgd door Dominique Kraan en Milan Teekens, die zelfs in de laatste ronde nog van positie wisselden. De laatstgenoemde werd echter na afloop vier plaatsen in de uitslag teruggezet wegens het raken van Marcel Dekker en het afsnijden van een chicane. Daarmee promoveerde Filip Wojtowicz naar de derde positie.

Conform het reglement is de startvolgorde van de eerste Mazda MX-5 Cup race de omgekeerde top tien van de kwalificatie. Daarmee op poleposition Sam van Norel, met op plek twee Bob van Riet. Op rij twee Werner van Herck en de leider in de tussenstand van het kampioenschap Filip Wojtowicz en op rij drie de verrassende nieuwkomer Mik Kuiper en Dominique Kraan. Daarachter András Király en Marcel Dekker, gevolgd door Pim van Riet en de snelste rijder uit de kwalificatie, Milan Teekens.

De eerste race van de Mazda MX-5 Cup zou op Circuit Zolder eigenlijk het sluitstuk van de zaterdag van Supercar Madness zijn, maar door het uitlopen van het programma staan de Mazda’s nu op zondagochtend voor race één opgesteld. Zal het regerend kampioen Teekens lukken om vanaf plek tien door het veld naar het podium te rijden?

De start van de 30 minuten durende race is voor polesitter Van Norel, maar voordat het veld de Boutsen Chicane instuurt, heeft de als vierde vetrokken Wojtowicz de leiding al overgenomen. Bij de eerste doorkomst heeft Van Herck de tweede positie ingenomen, gevolgd door Van Norel, een snel opgeschoven Dekker, Kraan, Király, een teruggevallen Bob van Riet, Teekens en Pim van Riet die nog niet echt is opgeschoten.

Dekker maakt zijn reputatie meteen weer waar en neemt in de tweede ronde de tweede positie achter Wojtowicz over, terwijl ook Király opschuift en de derde plaats bezet. Daarachter Van Herck, Kraan en Pim van Riet. Bij de derde doorkomst zijn de verschillen nog altijd heel klein waardoor de Mazda’s als een mooi lint over het Zolderse asfalt gaan.

Dekker laat er geen gras over groeien en stoot meteen door naar de leiding, maar weet een aandringende Wojtowicz op zijn bumper, terwijl ook Király zich in de strijd om de leiding mengt. Kort daarachter een strijdend groepje met Kraan, Van Herck en een nu wel oprukkende Teekens die al snel doorstoot naar vijf.

Na zes ronden heeft Dekker de leiding nog altijd in handen met op een halve seconde een verder opgerukte Király, gevolgd door Kraan, Teekens en een teruggevallen Wojtowicz, die even door het grind ging. Pim van Riet is dan aangeland op zes met op enige afstand Van Herck, Bob van Riet en Van Norel.

Aan kop wordt het alleen maar spannender want er ontstaat een strijdende groep bestaande uit Dekker, Király, Kraan, Teekens en Wojtowicz, terwijl Pim van Riet een gaatje moet toestaan. In deze kopgroep wisselen de posities steeds vaker waarbij Dekker en Király om beurten de leiding in handen hebben. Teekens heeft intussen de derde plaats overgenomen van Kraan.

In de tiende ronde gaat het in de strijd dan toch mis. Dekker wordt geraakt en komt even naast de baan. Teekens profiteert en schiet van drie naar één, om even later weer van die positie te worden verdrongen door Király. Bij de elfde doorkomst is de volgorde daarmee Király, Teekens, Kraan, Wojtowicz, Pim van Riet, Van Herck, Bob van Riet, Sebastian Freymuth en een tot de tiende plek teruggevallen Dekker.

Ondertussen zijn zowel Teekens als Kraan ‘under investigation’ voor het afsnijden van de Boutsen Chicane waarbij Teekens wellicht ook nog Dekker heeft geraakt. Ondanks het wegvallen van Dekker gaat de strijd in de kop tussen Király, Teekens en Kraan onverminderd voort. Op een kleine twee seconden Wojtowicz en daar weer achter Pim van Riet en Van Herck, terwijl Bob van Riet al op een aanzienlijke achterstand is gereden.

Met het naderen van de slotfase is duidelijk dat Király, Teekens en Kraan gaan strijden om de podiumposities, al is de volgorde allerminst zeker. Omdat Kraan een poging doet om Teekens uit te remmen, kan Király profiteren en een seconde afstand nemen van zijn twee belagers. Intussen ligt Wojtowicz op vier op de loer om van ieder foutje te kunnen profiteren. Pim van Riet is op plek vijf in een mooie strijd verwikkeld met Van Herck.

Met nog een ronde te gaan weten Teekens en Kraan weer aan te sluiten bij de leidende Király, terwijl Wojtowicz op 2,5 seconden is gereden. In de laatste ronde weet Kraan Teekens nog te passeren en neemt zo achter winnaar Király de tweede positie over. Achter Teekens is de vierde plaats voor Wojtowicz met op vijf Pim van Riet. Van Herck eindigt als zesde voor Dekker, Bob van Riet, een langzaam naar voren gekomen Mik Kuiper en Van Norel.

Na afloop wordt Teekens vier plaatsen in de uitslag teruggezet wegens het raken van Dekker en het afsnijden van een chicane. Daarmee gaat de derde podiumpositie naar Wojtowicz.

In de Junior klasse (tot 24 jaar) wordt de top drie gevormd door: Kraan, Wojtowicz en Teekens terwijl de Gold Cup (boven de 40 jaar) een overwinning oplevert voor Pim van Riet, gevolgd door Van Herck en John Hoogland

Race twee van de Mazda MX-5 Cup staat voor zondagmiddag 14:55 uur op het programma