Mazda MX-5

Milan Teekens soeverein naar zege in tweede Mazda MX-5 Cup race

17:58 18-07-2021

Milan Teekens heeft op Circuit Zolder op soevereine wijze de overwinning voor zich opgeëist in de tweede wedstrijd van de Mazda MX-5 Cup. De regerend kampioen nam vanaf poleposition direct de leiding en liep vervolgens alleen maar verder van zijn achtervolgers weg. Op bijna vijf seconden van de winnaar legde Marcel Dekker beslag op de tweede positie, terwijl András Király, winnaar van race één, dit keer genoegen moest nemen met de derde positie. Met zijn zege pakte Teekens uiteraard ook de winst bij de Junioren terwijl de eerste plaats in de Gold Cup ging naar de als zesde geklasseerde Pim van Riet. 

De eerste krachtmeting van de Mazda MX-5 Cup op Circuit Zolder leverde weer een fraaie wedstrijd op en de verwachting is dan ook gerechtvaardigd dat ook race twee weer het aankijken meer dan waard zal worden. Dit keer is de startvolgorde de uitslag van de kwalificatie en dus zullen de snelle mannen zich niet eerst een weg naar voren hoeven te banen zoals dat in race één het geval was. Op poleposition Milan Teekens, geflankeerd door Pim van Riet. Daarachter Marcel Dekker, András Király, Dominique Kraan, Tom Kuiper, Filip Wojtowicz, Werner van Herck en Bob van Riet terwijl Sam van Norel de top tien completeert.

De start is duidelijk voor Teekens, die de kop neemt, terwijl Pim van Riet al in de eerste bocht wordt gepasseerd door Dekker. Van Riet, die na race één al aangaf niet voldoende snelheid te hebben, weet nog wel net voor Király de derde plaats te behouden. Wojtowicz heeft vanaf plek zeven een goede start gemaakt en ligt bij de eerste doorkomst op plek vijf, gevolgd door Kraan, Van Herck, Van Norel, Kuiper en Bob van Riet.

Van Herck valt al snel uit de top tien weg als de nieuwkomer in ronde drie spint en in de grindbak belandt, maar gelukkig wel weer verder kan. Aan kop neemt Teekens iets afstand van Dekker, als Király en Wojtowicz in ronde vier eindelijk Van Riet te pakken kunnen nemen en doorschuiven naar de plekken drie en vier. Even later is het echter Wojtowicz die terrein moet prijsgeven en Kraan en Van Riet aan zich voorbij ziet gaan.

In de zesde ronde is daarmee de volgorde: Teekens, op 1,6 seconden gevolgd door Dekker en ruim één seconde daar weer achter Király. Op vier ligt Kraan al op vijf seconden van Király en wordt gevolgd door Wojtowicz, een terugzakkende Van Riet, een plaatsen goedmakende Van Norel, en Kuiper. Freymuth en Bob van Riet maken de top tien compleet.

Teekens krijgt weliswaar een waarschuwing voor het raken van de afzettingspaaltjes in de chicane, maar de leider blijft de snelste man op de baan en breidt zijn voorsprong op Dekker alleen maar uit. Dekker ziet in zijn spiegels ondertussen Király dichterbij komen, terwijl Kraan het op plek vier aan de stok krijgt met Wojtowicz. Op zes rijdt Van Riet een beetje in niemandsland want de Gold Cup-leider heeft een voorsprong van bijna zes seconden op Kuiper, die Van Norel gepasseerd is.

John Hoogland is intussen de tweede rijder die de grindbak opzoekt, maar net als Van Herck zijn weg kan vervolgen. De strijd om de kop is intussen een stuk minder spannend dan in race één, maar dat zal Teekens een zorg zijn want de kampioen van vorig jaar heeft in ronde elf zijn voorsprong op Dekker al uitgebouwd naar 3,7 seconden. Király ligt op plek drie op de loer mocht Dekker een foutje maken. Daarachter houdt Kraan stand tegen Wojtowicz waarbij dit duo op ruim 2,5 seconden gevolgd wordt door Pim van Riet. Kuiper weet zich keurig te handhaven op de zevende plaats, voor Van Norel en Bob van Riet.

In de slotfase lijkt de strijd om het podium met Teekens 4 seconden voor Dekker en 5,5 seconden voor Király gestreden. Daarachter blijft het echter uiterst spannend tussen Kraan en Wojtowicz die bijna letterlijk op elkaars bumper zitten. Op zijn zesde plaats lijkt Van Riet zeker van de winst in de Gold Cup.

Met zelfs in de laatste ronden nog snelle tijden pakt Teekens de overwinning op 4,9 seconden gevolgd door Dekker, die Király op bijna 2 seconden weet te houden. Kraan houdt keurig stand tegen Wojtowicz en legt zo beslag op plek vier. Achter Wojtowicz passeert Pim van Riet als zesde de finish, gevolgd door Kuiper, Van Norel en Bob van Riet, terwijl Freymuth nog net Van Herck voor weet te blijven en zo de top tien completeert.

Met deze uitslag gaat de winst bij de Junioren uiteraard ook naar Teekens, met Kraan op twee en Wojtowicz op drie. In de Gold Cup mag Pim van Riet weer op plek één plaatsnemen terwijl Tom Kuiper en Van Herck daar het podium completeren.