Mazda MX-5

Milan Teekens meteen weer naar pole in Mazda MX-5 Cup op Zolder

14:16 17-07-2021

Milan Teekens ontbrak bij de V-Max Openingsraces op Circuit Zandvoort, maar op Circuit Zolder gaf de regerend Mazda MX-5 Cup-kampioen meteen weer zijn visitekaartje af door in de kwalificatie naar de eerste plaats te rijden. De tweede positie ging naar Pim van Riet terwijl Marcel Dekker de top drie completeerde. Door de omgekeerde top tien als startvolgorde van race één mag daarin Sam van Norel van poleposition vertrekken.

De Mazda MX-5 Cup maakt zich op Circuit Zolder op voor de tweede krachtmeting van het seizoen 2021. Na de winst van Marcel Dekker en Filip Wojtowicz op Zandvoort is het afwachten of andere rijders op het Belgische circuit met de eer kunnen gaan strijken. In de eerste, op vrijdag verreden vrije training was het regerend Mazda MX-5 Cup-kampioen Milan Teekens die de snelste tijd op de klokken kreeg, gevolgd door András Király, Dekker en Wojtowicz. In de op zaterdagochtend verreden tweede vrije training was het opnieuw Teekens die zijn Mazda MX-5 op plek één zette, gevolgd door Dekker, Dominique Kraan en Gold Cup-leider Pim van Riet.

Na de verplichte ‘motor silence break’ bijt de Mazda MX-5 Cup het spits af als start van het zaterdagmiddagprogramma van Supercar Madness. Eerst is het weer zaak om de banden op temperatuur te krijgen voordat de eerste snelle tijden kunnen worden gezet. Wojtowicz neemt na een minuut of vijf de eerste plaats over van de dit weekend in de Mazda MX-5 Cup debuterende jonge Belg Michiel Haverans. Al snel is het echter Teekens die zich weer vooraan meldt en met 1:48.8 de koppositie overneemt om al snel weer te worden verdrongen door Dekker, Kraan en Van Riet.

Halverwege de kwalificatie is daarmee de volgorde: Van Riet, Teekens, die zijn tijd continue aan het verbeteren is, Dekker, Kraan, en het sterk debuterende tweetal Mik Kuiper en Werner van Herck. Pas op plek acht de teruggezakte leider in de tussenstand Wojtowicz. Met nog zes minuten te gaan duiken diverse rijders de pits in maar dat is ook het moment dat Király zich met een zesde plaats in de kop van de tijdenlijsten meldt.

Met nog een paar minuten te gaan begint Teekens met een paarse eerste sector aan een snelle ronde, en aangezien hij die laat volgen door twee groene sectoren neemt de regerend kampioen met 1:47.723 de eerste plaats over, 0,1 seconde voor Van Riet en zelfs 0,7 seconden voor Dekker. In een ultieme laatste poging klimt Király naar plek vier terwijl Kraan naar plaats vijf zakt. Op een keurige zesde plaats Kuiper, terwijl Wojtowicz blijft steken op plek zeven. Daarachter Van Herck en Bob van Riet, terwijl Sam van Norel de top tien completeert. Omdat de startopstelling van race één wordt gevormd door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie, mag Van Norel daarin vanmiddag van poleposition vertrekken.