Mazda MX-5

Drie op een rij voor Sam Jongejan?

13:40 11-09-2023

Na de VRM Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort komt de BetCity Mazda MX-5 Cup voor de tweede maal naar het glooiende circuit in de duinen voor de BetCity Trophy of the Dunes. Waar Max Verstappen eind augustus zijn derde overwinning in Zandvoort op een rij behaalde is het nu de beurt aan twintig Mazda’s om uit te maken wie de meeste punten gaat binnenslepen voor het kampioenschap. De verschillen in de top zijn minimaal, het wordt knokken om elke meter asfalt. We gaan ongetwijfeld weer prachtige close racing zien met veel onderlinge strijd die deze cup zo bijzonder maakt.

Sam Jongejan won half april op een koud en kil Zandvoort zijn eerste wedstrijd in deze competitieve cup. Hij sprokkelde daarna veel punten binnen met een dubbele overwinning op het TT Circuit van Assen. Kijken of de jonge rijder uit Zoetermeer zijn overwinningsdrang op Zandvoort kan doorzetten, waar hij zich meldt als koploper in de kampioenschapstand.

Met nog drie weekenden en zes races te gaan heeft de MV Motorsport-coureur 12 punten voorsprong op Lorenzo van Riet, die zeker op Zandvoort voor een verrassing kan zorgen.

De Ferry Monster Autosport rijder heeft op zijn beurt een verschil van 15 punten opgebouwd op achtervolger Laszlo van Houwelingen, die op Spa-Francorchamps en Circuit Zolder tweemaal naar de poleposition reed en in de gereden races altijd wel vooraan te vinden is.

Het verschil tussen Van Houwelingen en de Belgische Junior-rijder Filip Wojtowicz daarachter bedraagt slechts drie punten.

Op een vijfde positie in de tussenstand vinden we routinier Marcel Dekker, die met nog meer dan 60 punten te behalen zicht heeft op de top vier en zelfs nog steeds kanshebber kan zijn voor de titel.

Ook Timo de Graaff is nog niet kansloos, maar daarbij zouden twee overwinningen in de BetCity Trophy of the Dunes zeker niet misstaan. De BetCity by Tachyon-rijder maakte al eerder indruk met twee overwinningen op Spa-Francorchamps.

Fijn dat we dit seizoen op Zandvoort weer Simon Sikhart terug zien in de Mazda MX-5 Cup. De jongeman uit Bernolákovo in Slowakije heeft voor de gelegenheid zijn 18-jarige broer Matej meegenomen.

Op zaterdag 16 september begint de Cup met twee vrije trainingen, gevolgd door een 20 minuten lange kwalificatie rond 17:10 uur. De eerste tien van de kwalificatie worden voor de eerste wedstrijd op zondag omgedraaid. Deze wedstrijd duurt 30 minuten en begint rond 11:25 uur. De tweede wedstrijd, in de volgorde van de kwalificatie, begint zondagmiddag rond 16:15 uur en heeft eveneens een tijdsduur van 30 minuten.

Tickets
Tickets voor de BetCity Trophy of the Dunes zijn te bestellen via www.trophyofthedunes.nl

Op TV
Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in het TV programma Autosport/NL en zijn terug te kijken via de site www.mazda-mx5cup.nl