Race 2

Lorenzo van Riet wint laatste wedstrijd BetCity Trophy of the Dunes

18:19 17-09-2023

Het was zoals gebruikelijk weer een Mazda MX-5 wedstrijd om in te lijsten. En zoals altijd was de laatste ronde bepalend voor de volgorde op de finish. Met veel bravoure vertelde Lorenzo van Riet vooraf dat hij zeker twee wedstrijden zou gaan winnen vandaag. Het werd er slechts één, maar wat een prestatie leverde de Ferry Monster coureur om zich zo breed te maken tegen een continu aandringende Sam Jongejan, die elke kans aangreep om Van Riet te verschalken. Een fantastische prestatie ook van Leon van Verseveld, die de laatste podiumplaats voor zich opeiste. Met nog 4 wedstrijden te gaan ligt het kampioenschap nog steeds  helemaal open.

Na de hectische eerste wedstrijd van vanochtend staat de tweede en afsluitende race van de BetCity Mazda MX-5 Cup als laatste op het programma van de Trophy of the Dunes. Even tijd om langs één van de pechvogels van vanochtend te lopen. Sam Jongejan blijft uitermate nuchter en relaxed over zijn crash van vanochtend. ”De meeste ronden heb ik op kop gereden en met nog zes minuten te gaan is dan toch alles voorbij. De bovenste draagarm aan de rechterachterzijde scheurde gewoon af op de las en in één keer was ie weg en kwam ik achteruit in de vangrail terecht. Dat is autosport hé. Alles is nu weer in orde gebracht door Maikel Verkade en zijn mensen. Ik start vanaf de derde plaats en heb er weer veel zin in.”

Ook Marcel Dekker kan het allemaal nog niet geloven hoe het vanochtend ging. Ik lag gelijk al na de eerste start in de top drie. Na de code rood moest ik weer helemaal opnieuw beginnen vanaf de 11de startplaats, maar ook dit ging fantastisch. De auto lag op een vochtig wegdek gewoon lekker. Het is vanmiddag droog en mijn tegenstanders starten nu helemaal voorin. Ik moet wederom van een elfde plaats starten. Maar je moet nooit opgeven, één keer een safetycar en het komt weer helemaal goed.”

Timo de Graaff was eveneens in zijn nopjes met zijn tweede plaats van vanochtend. “We gingen de afgelopen dagen met de afstelling de verkeerde kant op en hebben na mijn slechte kwalificatie alles weer teruggezet. Gestart vanaf een vijftiende plaats lag ik na de eerste start al gelijk op een vijfde plaats. Ook na de herstart ging het gewoon goed, ik had zoveel meer snelheid in de regen. De gevechten met Lorenzo van Riet waren leuk, contant stuivertje wisselen zonder veel tijdverlies te ondergaan. Vanmiddag start ik weer van de 15de plek, maar ik heb er zin in. Het is wel wat lastiger, want het is droog en je kunt minder makkelijk het verschil maken., maar ik heb er veel vertrouwen in.”

Na de crash in de eerste ronde komt de Slowaak Matej Sikhart de tweede race niet aan de start. Laszlo van Houwelingen rijdt de tweede race in een andere auto. Lorenzo van Riet start vanaf de beste startplaats met naast hem Jordy van der Eijk. Vanaf de tweede rij gaan Sam Jongejan en Leon van Verseveld in herstelde Mazda’s van start.

Alles gaat dit keer zonder problemen van start. Lorenzo van Riet is prima weg, maar dat kan ook gezegd worden van Sam Jongejan, die doorstoomt naar de tweede plaats en gelijk een ronde later Van Riet voor de Tarzanbocht wil passeren. Marcel Dekker heeft vanaf de elfde plaats vier plaatsen goed gemaakt. Timo de Graaff heeft vanaf de 15de startplaats twee plaatsen goed gemaakt. Sam Jongejan is niet te houden en passeert Van Riet.

Leon van Verseveld schuift door naar de derde plaats, nadat Jordy van der Eijk eraf gaat in de Hans Ernstbocht. Zijn Mazda heeft flinke schade, maar hij weet nog wel de pits te bereiken waar hij moet opgeven. Mik Kuiper ligt op een vierde plek maar heeft Marcel Dekker al groot in zijn spiegels. Weer een prima start voor Wouter Jansen, die Dekker Filip Wojtowicz, Simon Sikhart en Maikel Schilders achter zich houdt.

Het vorige is nog niet getypt of Jansen spint in de Arie Luyendijk bocht. Hij kan wel verder maar komt geschrokken de pits in om even later toch weer de baan op te sturen.

Mik Kuiper heeft er veel zin in en passeert Leon van Verseveld voor de derde positie. Ook Delano de Ketele meldt zich in de top vijf, ten koste van Dekker, die een plaats verliest. Timo de Graaff heeft zich in de top tien gemeld. De strijd vooraan wordt betwist door het tweetal Jongejan en Van Riet.

Beide rijders hebben afstand genomen van Mik Kuiper op de derde plaats. Simon Sikhart heeft zich naar de vijfde plaats verbeterd ten koste van Delano de Ketele. Mik Kuiper kan zijn derde plaats niet behouden tegen een knokkende Leon van Verseveld die zijn derde plaats terug pakt.

Lorenzo van Riet en Sam Jongejan racen zij aan zij, spiegel tegen spiegel richting de Tarzanbocht waar Van Riet de beste papieren heeft en de kop weer terug pakt. Marcel Dekker verliest één plaats en is teruggezakt naar een zevende positie.

Ook Timo de Graaff blijft steken op een tiende plaats. Vooraan zijn beide kemphanen zo aan het knokken dat derde rijder Leon van Verseveld zich bij het vechtende duo aansluit. Simon Sikhart moet op een vijfde plaats vooruit kijken naar een steeds grotere Mik Kuiper, maar moet flink verdedigen tegen de aandringende Delano de Ketele, Marcel Dekker, Maikel Schilders en Filip Wojtowicz. Er vormt zich een tweede groep van zes Mazda’s. Simon Sikhart neemt de leiding van deze groep nadat hij Mik Kuiper heeft terugverwezen. Maar die pikt dat niet en pakt de vierde plaats weer terug. Dekker verovert de zesde stek ten koste van Delano de Ketele. Mik Kuiper spint in de Arie Luyendijk en komt de pits in.

Het wordt weer een spannende eindfase. De laatste ronde loopt. Voor de Tarzan wisselen Van Riet en Jongejan verf uit. Het is allemaal weer zo close. Uiteindelijk wint Lorenzo van Riet met een minimale voorsprong van 0.081 seconde op Sam Jongejan. Na een fraaie race mag Leon van Verseveld de derde podiumplaats voor zich opeisen.

Best of the rest is een vierde plaats voor Simon Sikhart, die Marcel Dekker, Delano de Ketele en Timo de Graaff achter zich houdt, Filip Wojtowicz, Maikel Schilders en Daan de Graaff maken de top tien compleet.