Race 1

Marcel Dekker wint chaotische race vanaf plaats elf

13:02 17-09-2023

Weer echt zo’n onverwachte Mazda MX-5 Cup wedstrijd met een startcrash, een herstart, opmars van rijders van buiten de top tien en een slotfase waarin de koploper van de baan schiet en zorgt voor een finish achter de safetycar. Alle ingrediënten waren dus weer aanwezig voor een toch ietwat chaotisch race met een niet verwachte uitslag. Marcel Dekker, in de kwalificatie niet op snelheid, wint vanaf de 11de plaats, gevolgd door Timo de Graaff die zelfs vanaf een vijftiende plaats moest komen. Lorenzo van Riet had wellicht wat meer verwacht, maar mag zeker tevreden zijn met een derde podiumplaats vanaf de tiende startpositie. Grote verliezer werd Sam Jongejan, die na een zeldzaam foutje in de slotfase vanaf de koppositie een serie van drie overwinningen op een rij kan vergeten.

“Ik ga alle twee de Mazda wedstrijden gewoon winnen”, vertelt de zelfverzekerde Lorenzo van Riet vlak voor de eerste wedstrijd op zondagochtend, die de Ferry Monster Autosport rijder vanaf een tiende plaats mag aanvangen. In contrast hiervan een twijfelende Marcel Dekker, die zich nog af loopt te vragen waarom hij op een elfde kwalificatietijd bleef steken. “De auto pakt niet lekker op en ook de remmen voelen anders aan. De Mazda van mijn teamgenoot Leon van Verseveld gaat echter als de brandweer, dus waar ligt het dan aan. Mijn voordeel is dat alle snelle jongens in de eerste wedstrijd rond de tiende plaats gaan starten. Het wordt één grote groep die zich naar voren wil werken. Wellicht kan ik gebruik maken van mijn routine.” Ook Sam Jongejan moet zich naar voren werken. “Gisteren was iedereen op elkaar aan het letten en kwam ik in een grote groep terecht. Ik kon mijn tijd niet verbeteren, pas in de laatste ronde kreeg ik een slipstream en wist ik mij op mindere banden toch nog te verbeteren naar een derde plaats, wat een zevende startpositie voor de eerste wedstrijd betekent.”

De 21-jarige Simon Sikhart start zijn eerste wedstrijd dit seizoen gelijk van de poleposition. Met naast de Slowaak Mik Kuiper in zijn Team Bratwurst Mazda.

De tweede verrassende rij wordt ingenomen door debutant Wouter Jansen en teamgenoot Maikel Schilders. De twee IL Motorsport rijders hielpen elkaar gisteren al slipstreamend naar snelle tijden tijdens de kwalificatie. Het is vlak voor de race gaan miezeren. De wedstrijd wordt als ”Wet Race” bestempeld door de wedstrijdleiding. Iedereen kiest voor zijn eigen banden, slicks of regenbanden.

Het is glibberen en glijden op weg naar de grid. Alleen Wouter Jansen komt de pits in om zijn slicks om te ruilen voor regenbanden. Na de start gaat het mis in de Hugenholtzbocht. Laszlo van Houwelingen gaat rond en raakt zijdelings Sam Jongejans, die via het gras zijn weg kan vervolgen. De meeste auto’s kunnen Van Houwelingen ontwijken, maar debutant Matej Sikhart raakt hem vol op de punt en wordt door de impact omgetikt. Zonder te aarzelen wordt de wedstrijd door een code rood stop gezet. De meeste auto’s gaan terug naar de startgrid in hun originele opstelling. De wedstrijd wordt helemaal opnieuw gestart voor een ingekorte wedstrijd van 27 minuten. Leon van Verseveld is op het achterwiel geraakt en moet opgeven. Wouter Jansen vervangt zijn regenbanden weer voor de profielloze variant.

Het veld is voor de herkansing nu wel goed weg. Buiten een paar tikjes gaat iedereen ongeschonden de Hunzerug op. Er gebeurt veel onderweg, Sam Jongejan komt vanaf de zevende positie al de tweede ronde als koploper door gevolgd door Lorenzo van Riet en Mik Kuiper. Ook Marcel Dekker gebruikt zijn ervaring en ligt op een vierde plaats, gevolgd door Timo de Graaff en Jordy van der Eijk. Simon Sikhart en Marcel Dekker hebben elkaar geraakt in de Kumhobocht, waarbij de Slowaak door de grindbak ploegt en veel plaatsen verliest. Dit voorval wordt na de wedstrijd bekeken. Alle twijfel is weg bij Marcel Dekker die Lorenzo van Riet inhaalt voor de tweede plaats. De top vier is los van zijn achtervolgers. Sam Jongejan leidt voor Marcel Dekker, Lorenzo van Riet en Timo de Graaff.

Een flink stuk daarachter rijdt Jordy van der Eijk een beetje in niemandsland, gevolgd door Paul Heinisch, de teruggezakte Mik Kuiper en Filip Wojtowicz. Daarachter de complete tweede startrij met Maikel Schilders en Wouter Jansen.

Timo de Graaff passeert Lorenzo van Riet en komt wel heel close bij Marcel Dekker naar binnen. Als aan een touwtje strijden de vier Mazda’s om de koppositie. Lorenzo van Riet vecht zich terug naar een derde plaats, terwijl Marcel Dekker vol de strijd aan gaat met Sam Jongejan voor de eerste plaats. Delano de Ketele en Kaloyan Varbitzaliev hebben elkaar geraakt in de Hugenholtzbocht, maar beide rijders kunnen hun weg vervolgen. Ook dit voorval wordt na de race bekeken.

Het is constant positie wisselen tussen Timo de Graaff en Lorenzo van Riet om de derde plaats. De BetCity coureur verdringt Van Riet terug naar een vierde plaats. Daarachter schuift Mik Kuiper een plaats op ten koste van Filip Wojtowicz, ook Jordy van der Eijk verliest plaatsen en rijdt nu op een zevende plaats rond om een ronde later revanche te nemen en weer twee posities te winnen. Helemaal vooraan komt de sluwe vos Marcel Dekker weer dichterbij Sam Jongejan. Met nog vijf minuten te gaan is de spanning te snijden. Ook Timo de Graaff en Lorenzo van Riet wisselen weer van positie. Er valt een Mazda stil in de Hugenholtzbocht. Met nog twee minuten te gaan komt de safetycar de baan op.

Drama voor Sam Jongejan die de stilgevallen Mazda bestuurt. Een zeldzaam foutje van de rijder uit Zoetermeer, die op kop geheel zelfstandig met de achterkant van zijn auto de vangrail beroert.

Marcel Dekker is de nieuwe koploper, gevolgd door Timo de Graaff en Lorenzo van Riet. In die volgorde komen de rijders ook over de finish achter de safetycar. Jordy van der Eijk pakt toch nog een vierde plaats, gevolgd door Mik Kuiper en Filip Wojtowicz. Daarachter Paul Heinisch, Daan de Graaff. Delano de Ketele en Maikel Schilders maken de top tien vol.