Race 2

Dubbelslag voor Timo de Graaff op Spa

18:28 04-06-2023

Het mooiste van de Spa Euroraces werd tot het laatste bewaard. Een tweetal flinke groepen streed voor elke positie. In de ultieme slotfase werden echter pas de prijzen uitgedeeld. Het werd een dubbelslag voor het grote talent Timo de Graaff. Wat goed is komt snel zeggen ze weleens, nou dat is zeker van toepassing op deze jonge rijder. De Graafff pareerde netjes elke aanval en sloeg zomaar een dubbelslag op toch niet één van de gemakkelijkste banen van de wereld. Ook Sam Jongejan stal de show, gekomen van een elfde startplaats reed de MV Motorsport rijder naar de tweede plaats en pakte na zijn derde plaats van vanmorgen veel belangrijke punten in de titelstrijd. Ook een fraaie eindspurt van Laszlo van Houwelingen die in de slotfase na een uitremactie voor de chicane Marcel Dekker terug verwees naar een plek buiten het podium. Het was op Spa weer autosport zoals het bedoeld is.

Het was een emotionele rollercoaster voor Timo de Graaff in de laatste ronde van de eerste Mazda MX-5 Cup race op Spa-Francorchamps. “Mijn broer Daan veroorzaakte een tweede safetycarperiode, die bijna tot het einde van de wedstrijd duurde. Ik had eigenlijk gehoopt dat de wedstrijd onder de safetycar zou worden afgevlagd. Maar de wedstrijdleiding besloot anders en ik moest er voor één beslissende ronde nog even goed voor gaan zitten. Ik ben vorig jaar bij de DNRT kampioen geworden in de Peugeot 206 GTI Cup, dus ik weet alles over het cupracen met de nadruk op inhalen en vooral verdedigen. Dit laatste heb ik vooral  gedaan in die laatste ronde met de ervaren Dominique Kraan, Lorenzo van Riet en Sam Jongejan achter mij. Ik wist mij goed breed te houden, vooral in de laatste Chicane. Na afloop kwam de ontlading, ik was zo blij. Maar alles geeft toch een dubbel gevoel, omdat mijn broer Daan er zo hard af ging in Les Combes. Deze auto rijdt vanmiddag door de grote schade niet meer. Vanmiddag start ik de tweede race als vijfde, maar iedereen in de top tien kan deze wedstrijd winnen, het is allemaal zo close.”

Laszlo van Houwelingen en Marcel Dekker zijn bij de start om vijf uur in de namiddag het snelste weg en slaan gelijk een gat naar Leon Verseveld en Timo de Graaff, die een plaats heeft goedgemaakt ten koste van Kaloyan Varbitzaliev. Dekker zit op de staart van Van Houwelingen en pakt de eerste plaats in Blanchimont. Timo de Graaff is na zijn winst in de eerste wedstrijd nu ook strijdvaardig en verdringt Verseveld naar de vierde plaats. De eerste drie auto’s nemen wat afstand. Verseveld kan het tempo vooraan niet bijhouden en zakt terug naar een zesde plaats. De nieuwe nummer vier is de Bulgaar Varbitzaliev, die de van de elfde plaats gestarte Sam Jongejan vlak achter zich heeft.

Aan de kop laat Laszlo van Houwelingen zich niet imponeren door Marcel Dekker en behoudt de eerste plaats, maar neemt Timo De Graaff mee in zijn slipstream. Die pakt even later zelfs brutaal de kop over.

Ook Marcel Dekker weet Van Houwelingen te passeren, het is weer ouderwets knokken geblazen. Op de vierde plaats rijdt Sam Jongejan een beetje in niemandsland maar hij weet toch naar het leidende drietal toe te rijden.

Nu zijn er vier Mazda’s in de strijd om de kop, met een verschil van slechts een halve seconde. Jongejan passeert Van Houwelingen voor de derde plaats en is op weg naar Marcel Dekker. Als je even niet kijkt is de volgorde alweer anders. Het slipstreamende groepje zorgt voor veel positiewisselingen.

Sam Jongejan op kop voor Marcel Dekker en Timo de Graaff. Er wordt vooraan zo hard gestreden dat ook de achtervolgers aansluiten tot een kopgroep van zeven rijders. Het is weer zo’n race waar deze cup zo bekend van is. Close racing, treintjes vormen en vechten om elke meter.

Vier Mazda’s weten te ontsnappen van een achtervolgende groep van zes auto’s. Timo de Graaff heeft hierin de leiding voor Jongejan, Van Houwelingen en de iets teruggezakte Dekker.

Verseveld is de koploper van de achtervolgende groep met daarachter Dominique Kraan, Lorenzo van Riet, Filip Wojtowicz, Delano De Ketele, Varbotzaliev en Jordy van der Eijk. Maar ook in deze groep gebeurt er van alles. Dominique Kraan werkt zich naar voren en pakt de vijfde plaats met 3.4 seconde achterstand op vierde rijder Dekker, die iets moet lossen op het leidende drietal.

Maar onderschat Marcel Dekker nooit, de ervaren en gehaaide rijder maakt het gat weer dicht en passeert Laszlo van Houwelingen om op weg te gaan naar Sam Jongejan, die ook weer aansluit bij de leidende Timo de Graaff. Als aan een touwtje racen de vier koplopers met De Graaff nog steeds op kop, gevolgd door Van Houwelingen, Jongejans en Dekker, die in deze ronde zelfs nog even op kop ligt.

In de slotfase is duidelijk dat iedereen kan winnen uit deze kopgroep. Vooral bij het aanremmen van Les Combes veranderen de posities telkens, met Dekker nu naar twee en zeker van plan om deze race op zijn naam te zetten.

Ook in de groep daarachter strijden vier Mazda’s om de posities. In de laatste ronde gaat de beslissing vallen. Marcel Dekker laat zich in de laatste twee kilometers verrassen door Sam Jongejan en Van Houwelingen die Dekker naar de vierde plaats terugverwijzen.

Zo wordt het een dubbelslag voor Timo de Graaff met twee overwinningen op één dag. Sam Jongejan wordt tweede, pakt veel punten en doet hiermee prima zaken voor de titelstrijd.  

Laszlo van Houwelingen pakt de derde positie en verdringt daarmee Marcel Dekker van het podium.

Ook flinke strijd in de grote groep daarachter. Dominique Kraan wordt vijfde, gevolgd door Lorenzo van Riet, de opvallend sterk rijdende Delano De Ketele en Filip Wojtowicz.

Kaloyan Varbitzaliev en Leon Verseveld zaten er in de beginfase heel goed bij, maar verliezen een aantal plaatsen om respectievelijk als negende en tiende te worden afgevlagd.