Mazda MX-5

Laszlo van Houwelingen pakt pole in korte kwalificatie op Spa

19:11 03-06-2023

Kwalificeren op zo’n lange baan als Spa-Francorchamps wordt meestal vanwege de tijdsdruk een zenuwslopend geheel. Na een code rood in de beginfase was er amper tijd over om een tijd te zetten, laat staan die te verbeteren. Laszlo van Houwelingen liet zich niet onder druk zetten en reed de snelste tijd, gevolg door Marcel Dekker en Leon  Verseveld. Geluk bij een ongeluk voor Sam Jongejan, die uitviel maar met een tiende plaats morgen de eerste race vanaf poleposition mag aanvangen.

De pas 16-jarige Kaloyan Varbotzaliev uit Bulgarije maakt zijn debuut in de Mazda MX-5 Cup op Spa-Francorchamps. “Ik heb gekart in Italië in de KZ en Junior karting klassen. Ik was toe aan mijn volgende stap. Wij hebben zelf geen circuits in Bulgarije en gingen op zoek naar een ideaal vervolg in de autosport. Wij hadden al gehoord van de populaire Nederlandse Mazda MX-5 Cup en via mijn broer is er contact gezocht met Tachyon Motorsport. Ik vind het een mooie raceauto en close racing spreekt mij enorm aan. Vorig seizoen heb ik één race gereden in de Duitse Volkswagen up! GTI Cup en ik heb nu drie maal een half uurtje getest hier op Spa, dat is alles. Ik ga het gehele seizoen afmaken in deze Cup en ik verwacht hierin veel te leren en mij te verbeteren.”

Ook Maikel Schilders is nog piepjong. De pas 16-jarige rijder maakt dit seizoen zijn debuut in de Mazda MX-5 Cup voor het IL Motosport by Fontys team. “Ik ben begonnen in de ID Junior 4 takt karting waarin ik in 2021 Nederlands kampioen ben geworden. Vorig seizoen heb ik in de DNRT Mazda MAX-5 Cup gereden, waarbij ik één podiumplaats behaalde en eigenlijk altijd in de top tien te vinden was. Dit jaar krijg ik de kans om weer een stapje hoger te mogen racen in de Mazda MX-5 Cup.”  Zijn vader Rudy, al jarenlang in de top van de DNRT Mazda’s te vinden, is zijn grote animator. “Mijn debuut tijdens de Voorjaarsraces op Zandvoort ging nog een beetje stroef, maar ik probeer zo snel mogelijk veel te leren en om stappen vooruit te zetten.”

Ook Daan en Timo de Graaff maken hun debuut op Spa-Francorchamps. De twee Betcity by Tachyon rijders hebben met hun team een aantal stints op een Track Day op Francorchamps gedaan om dit weekend de strijd in het echt aan te gaan. “Spa is een magische baan, een circuit als geen ander,”  start Daan het gesprek. “Ik heb gisteren gefietst langs de baan en dan merk je de enorme hoogteverschillen. Het is toch fantastisch om op deze baan, waar zoveel autosport geschiedenis geschreven is, te mogen rijden. Ik krijg er gewoon kippenvel van.”

Vanochtend reden de Mazda’s twee hectische vrije trainingen met veel gele vlag situaties en rode vlag onderbrekingen. Grootste pechvogel was in de eerste vrije training de Duitser Laurens Rühl, die er af ging in Pouhon en vanmiddag niet aan de start kan komen voor de kwalificatie.

Snelsten in de twee vrije trainingen waren de kemphanen Sam Jongejan en Marcel Dekker.

Het is bijna kwart over zes en de temperatuur in de Ardennen wijst nog steeds een dikke 20 graden aan. Het is tijd voor de kwalificatie van de Mazda MX-5 Cup. Na zeven minuten kwalificatie hebben de rijders nog geen tijd gezet, maar de eerste code rood is een feit. Eén van de deelnemers uit een andere klasse is er afgeschoten in Pouhon. Grindbak bezoek en vangrail geraakt, maar het duurt niet lang voordat de wagen is weggesleept. De tijd is gestopt en we hebben nog 12:54 minuten te gaan. Het wordt weer haastwerk om een goede tijd neer te zetten.

Het is verrassend dat Leon Verseveld het voortouw neemt en als eerste een tijd neerzet. De Dekker Racing coureur wordt gevolgd door Jordy van der Eijk en Lars van ’t Veer. Lorenzo van Riet is vierde, gevolgd door Paul Heinisch. Sam Jongejan komt met nog maar weinig tijd op de klokken de pits in en kan zich dus niet meer verbeteren.

Verseveld blijft leider maar de verrassend sterke Kaloyan Varbotzaliev verbetert zich naar een tweede plaats, gevolgd door Van der Eijk en de sterk acterende Daan de Graaff. Het is wachten tot aan de ultieme slotseconden wie de langste adem heeft. Uiteindelijk is het Lazslo van Houwelingen die de kop overneemt van Verseveld en ook Marcel Dekker verbetert zich met de tweede tijd.

Zo pakt Laszlo van Houwelingen de poleposition voor de tweede wedstrijd op zondag, gevolgd door Marcel Dekker en Leon Verseveld.

Vierde wordt de sterk rijdende Kaloyan Varbotzaliev met daarachter Jordy van der Eijk. De broers Timo en Daan de Graaff eindigen op een zesde en zevende positie.

Lars van ’t Veer, Paul Heinisch en Sam Jongejan maken de top tien vol, waarbij Jongejan al het geluk had dat na zijn opgave niemand zijn tijd kan verbeteren en hij morgenochtend de eerste wedstrijd, door de omgedraaide eerste tien van de kwalificatie, vanaf de poleposition mag vertrekken.