Mazda MX-5

Király vecht zich terug en rijdt de snelste tijd op Circuit Zolder

18:40 11-06-2022

András Király laat tijdens de kwalificatie op Circuit Zolder zien, dat er terdege rekening moet worden gehouden met zijn titelaspiraties. De IL Motorsport rijder was de snelste van het 22 wagens tellende veld waar acht rijders zich binnen één seconde wisten te kwalificeren. Niels Langeveld en Dominique Kraan en vierde man Marcel Dekker moeten zich morgenochtend door de omgekeerde grid weer naar voren werken, wat zeker weer de nodige inhaalacties en close racing gaat opleveren. Met zijn 10de plaats mag de ervaren Pim van Riet morgen de eerste wedstrijd vanaf poleposition beginnen met naast hem op de eerste rij Sam Jongejan.

Na twee spannende vrije trainingen waar de verschillen weer minimaal waren, is het op de late zaterdagmiddag tijd voor de kwalificatie die de startopstelling gaat vormen voor de twee races op zondag. De eerste tien uit de kwalificatie worden omgedraaid voor de grid van de eerste wedstrijd die rond 10:50 uur zijn aanvang neemt. Het beste wordt voor het laatst bewaard zullen we maar zeggen als de tweede race aan het einde van de dag gaat beginnen, waarin de werkelijke volgorde van de kwalificatie gebruikt wordt.

Dominique Kraan reed naar de snelste tijd in de eerste vrije training gevolgd door routinier Pim van Riet en András Kírály, die weet dat hij optimaal moet gaan scoren dit weekend. De jeugdige Sam Jongejan was de snelste in de tweede training met vlak daarachter Niels Langeveld en Dominique Kraan.

Toine Kreijne duikt als eerste rijder onder de 1:50, maar komt nog niet in de buurt van de tijden van de tweede vrije training. Marcel Dekker en Dominique Kraan nemen de regie over, maar ook Jordy van der Eijk zit er goed bij.

Niels Langeveld en Sam Jongejan melden zich ook in de top vijf. András Király wacht zoals gebruikelijk wat langer af, maar meldt zich nu bij de allersnelsten waar Niels Langeveld de 1:47 induikt en als snelste rondgaat, gevolgd door Kraan, Dekker, Király en Jordy van der Eijk die zich steeds beter manifesteert.

Halverwege is er een soort van status quo. De top zes meldt zich in de pits en wacht af wat er gaat gebeuren. De eerste acht wagens zitten binnen één seconde. Laszlo van Houwelingen, Pim van Riet en Filip Wojtowicz zitten daar achter. Sam Jongejan is op weg naar een snelle tijd, maar raakt daarbij een paaltje en mag weer overnieuw beginnen.

Mik Kuiper heeft genoeg gesudderd op het warme circuit van Zolder en stijgt met zijn Team Bratwurst Mazda naar een vijfde plaats.

Voor de laatste acht minuten gaan de rijders er weer eens goed voor zitten. András Király pakt de snelste tijd voor Langeveld, Kraan, Dekker en Kuiper. De tijden liggen heel dicht bij elkaar. Toine Kreijne verdringt Mik Kuiper nog van de vijfde plaats. Daarachter blijft alles zoals het is, met Jordy van der Eijk en Sam Jongejan op respectievelijke een zevende en achtste positie.

Pim van Riet kwalificeert zich naar een tiende plaats en mag morgen de eerste race helemaal vooraan beginnen, met naast hem Sam Jongejan.