Mazda MX-5

Wie wordt de koning van Zolder?

12:30 08-06-2022

We kunnen op de Omloop van Terlaemen tijdens de Zolder Superprix weer twee spannende races tegemoet zien. Want ook in het vierde seizoen maakt de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup haar reputatie weer volledig waar. Vooral de eerste wedstrijd op het circuit van Zandvoort tijdens de Voorjaarsraces staat nog op ons netvlies gebrand. In de laatste ronde moest de beslissing vallen.

Dominique Kraan nam geen genoegen met een tweede plaats, positioneerde zich in de Arie Luyendijk kombocht uitstekend en op de finishlijn versloeg hij koploper Niels Langeveld met 0.018 seconde verschil. Autosport in optima forma.

Routinier Niels Langeveld gaat met 36 punten als koploper richting het gemoedelijke Belgische circuit. Op slechts één punt gevolgd door een andere ervaren rijder Marcel Dekker, die de tweede wedstrijd op Zandvoort op zijn naam wist te schrijven.

De verschillen tussen de rijders zijn minimaal. Dominique Kraan, koploper in de Junior Cup, staat op slechts twee punten achter Langeveld derde in de algemene rangschikking.

Daarachter vinden we de pas 16 jaar jonge Sam Jongejan uit Zoetermeer, die het met een vierde en vijfde plaats fantastisch deed tijdens de Voorjaarsraces.

Outsiders zijn Sam van Norel en de jonge Jordy van der Eijk. Beide rijders komen uit voor het team van Johan Kraan Motorsport, dat het met vier Mazda’s bij de eerste acht het heel goed doet dit seizoen.

András Király had de nodige pech in de eerste twee races van dit seizoen. Als één van de titelkandidaten voor 2022 kende hij in de eerste race op Zandvoort motorproblemen en viel terug naar een 17de positie.

In de tweede wedstrijd kwam de snelle IL Motorsport rijder weliswaar als winnaar over de streep, maar hij werd twee plaatsen teruggezet omdat hij na de herstart achter de safetycar Niels Langeveld had ingehaald voor de start/finish lijn. We weten echter zeker dat Király er op Circuit Zolder alles aan gaat doen om naar het podium te rijden. De concurrentie is vast gewaarschuwd.

Achtste in de algemene stand staat routinier Pim van Riet, die weer is teruggekeerd in de Mazda MX-5 gelederen. In de stand om de Gold Cup, het klassement voor rijders boven de 40 jaar, staat de snelle rijder uit Castricum bovenaan, gevolgd door Tom Kuiper, die zijn stoeltje op Zolder overgeeft aan zijn zoon Mik.

De derde plaats in de Gold Cup wordt ingenomen door de sympathieke zuiderbuur Pieter Denys, die er in zijn thuisrace alles aan zal doen om naar het podium te rijden.

Zaterdagochtend 11 juni beginnen de Mazda’s op Circuit Zolder rond negen uur met hun eerste vrije training van 30 minuten en rond 10:55 uur volgt de tweede sessie. De kwalificatie voor de startopstelling van de races, beide op zondag, is om 17:15 uur.

De eerste race van 30 minuten wordt zondagochtend gestart om 10:50 uur, terwijl de tweede wedstrijd van de zelfde lengte aan het eind van de dag om 16:40 uur zijn aanvang neemt. Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in het wekelijkse TV programma Autosport NL.