Race 2

Niels Langeveld verslaat András Király nipt op Zolder

19:01 12-06-2022

Niels Langeveld pakte al na de start in de eerste bochten de koppositie, om die nooit meer af te staan. Ondanks druk van András Király, die na de technische malheur van vanochtend en de teleurstelling hierover dit met een tweede plaats enigszins compenseert. De winnaar van vanochtend Marcel Dekker reed opnieuw naar het podium en mag terug kijken op een succesvol raceweekend. Ook fijn om te zien dat Toine Kreijne zijn hoge niveau van zijn eerste Mazda jaar weer helemaal terug heeft en naar een vierde plaats reed. Sam Jongejan heeft een abonnement op vierde en vijfde plaatsen. Dit maal was een vijfde positie voor de jongeling uit Zoetermeer het hoogst haalbare.

De laatste race van de dag is op papier gelijk de leukste. 22 Mazda’s MX-5 gaan van start zoals ze gisteren hebben gekwalificeerd. Na alle noodloop narigheid van vanochtend mag András Király van de beste startplaats vertrekken en hij is verbeten om een keer probleemloos naar de overwinning te rijden.

Niels Langeveld was gisteren nog een beetje teleurgesteld omdat hij naast de pole greep, maar vertrekt nu vanaf de eerste rij. Ook de tweede rij is gebrand op een overwinning. Is de wagen van Dominique Kraan na de stuurstang breuk van vanochtend weer helemaal in orde na zijn uitstapje over de curbstones van de Bianchi bocht of kan Marcel Dekker zijn overwinning op Zolder verdubbelen.

András Király heeft de beste start en gaat als eerste de Eerste Linker in, maar hij kan toch niet voorkomen dat zowel Niels Langeveld als Marcel Dekker hem inhalen in de Kanaalbocht. Als aan een touwtje gaat een grote groep richting de Boutsen Chicane.

Langeveld pakt een gaatje op de achtervolgende groep met Dekker, Király en een aanvallende Sam Jongejan, die Toine Kreijne in de Kanaalbocht passeert. Király passeert Dekker en pakt de tweede plaats over en verkleint zienderogen de achterstand op Langeveld. Dekker kan niet aanhaken en verliest wat tijd. Achter het leidende vijftal ontstaat  een gat naar Dominique Kraan, Jordy van der Eijk, Simon Sikhart en Filip Wojtowicz. De van de tiende plaats gestarte Pim van Riet blijft hangen op zijn startpositie.

In zijn dadendrang om naar voren te komen schiet Jongejan aan de verkeerde kant van de paaltjes in de Jacky Ickx bocht. Mik Kuiper meldt zich met technische malheur in de pits. 

Vooraan voert Király de druk op bij Langeveld, het is duidelijk dat de overwinnaar gaat komen uit dit tweetal. Sam Jongejan passeert Dekker die niet helemaal de snelheid heeft en gaat naar de derde plaats. Langeveld pareert de aanvallen van Király en maakt het gaatje tot een gat. Ook geen fijne race voor FADY die zijn wagen de pits in moet rijden. 

Het is posities wisselen tussen Marcel Dekker en Sam Jongejan. Na een kortstondige derde plaats van Dekker pakt Jongejan weer de derde plaats terug, maar maakt daarna een klein foutje en wordt weer terugverwezen naar de vierde plaats.

Daarachter komen Toine Kreijne en Dominique Kraan met elkaar in aanraking in de Boutsen chicane, waarbij Kraan vier posities verliest. Net als vanmorgen zit Toine Kreijne goed in zijn vel op circuit Zolder en verdringt Jongejan naar een vijfde positie. Pim van Riet ondertussen heeft het vermogen weer helemaal terug gevonden en is inmiddels gestegen naar een zesde plaats, gevolgd door Jordy van der Eijk, Simon Sikhart, Dominique Kraan en Filip Wojtowicz op een tiende positie.

In de slotfase komt Király nog heel dicht bij koploper Langeveld, maar hij komt op de finish 0.145 seconde tekort. Marcel Dekker pakt de derde podiumplaats voor Toine Kreijne en Sam Jongejan. Pim van Riet eindigt als zesde voor Jordy van der Eijk, Simon Sikhart, Filip Wojtowicz en Laszlo van Houwelingen. Vanwege de touché met Kreijne wordt Dominique Kraan nog twee plaatsen terug gezet en valt daardoor buiten de top tien.