Mazda MX-5

Marcel Dekker eerste winnaar Mazda MX-5 Cup, Max Weering eerste junior-winnaar

14:03 18-05-2019

Als de eerste race van de debuterende Mazda MX-5 Cup op Circuit Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen iets heeft duidelijk gemaakt, dan is dat wel dat we een mooi seizoen tegemoet gaan. Strijd door het hele veld, volle tribunes, coureurs die elkaar geen meter prijsgeven en nieuwe namen die meteen naar het podium racen. Marcel Dekker bekroonde zijn Mazda MX-5 Cup debuut met de overwinning, Olivier Naaktgeboren werd tweede en Max Weering knokte zich naar de derde podiumplaats na hevige strijd in een groep van vier rijders. Bij de junioren onder de 24 jaar oud was Weering daardoor de nummer één, Max de Bruijn werd tweede en de 15-jarige Maxime Oosten pakte de derde plek.

Door de omgekeerde startposities van de top tien stond Olivier Naaktgeboren op poleposition. Hij startte prima en leek als eerste de Tarzanbocht in te gaan, maar vanaf de zesde startplek was het Marcel Dekker die verrassend de leiding overnam. 

Bij de eerste doorkomst van de Tarzanbocht had András Kiraly, die zowel in de vrije training als de kwalificatie de snelste was, veel pech. Twee rijders voor hem spinden, hij ontweek hen maar werd hard op zijn rechter achterwiel geraakt. Zijn race was helaas meteen over.

Aan kop maakten Dekker en Naaktgeboren er een spektakel van. Ronden lang ging het tweetal bumper aan bumper over de baan. Zij sloegen samen een gaatje naar de achtervolgers. Het veld bleef redelijk dicht bij elkaar en overal groepjes die in heftig gevecht waren. Gastrijder Michael Bleekemolen moest halverwege de race de pits opzoeken, hij viel helaas uit. 

In een ultieme poging om de leiding in de race over te nemen kwam Naaktgeboren net naast de baan in de Arie Luijendijkbocht. Met kunst en vliegwerk wist hij zijn fraai bestickerde Mazda weer terug de baan op te brengen, maar zijn achterstand op Dekker liep op tot drie seconden. Bovendien was zijn dorpel aan de linker zijkant wat beschadigd, maar hij kon gelukkig door.

Paul Sieljes heeft door het uitstapje wel de aansluiting gevonden met Naaktgeboren. Bij het ingaan van de Hans Ernstbocht spinde Sieljes echter en daardoor had de nummer twee weer lucht gekregen. 
De strijd om de derde podiumplek was echt fantastisch. Vier rijders, Toine Kreijne, Max Weering, Max de Bruijn en Dirk Warmerdam wisselden meerdere malen van positie. Faire gevechten op het scherp van de snede, met uiteindelijk Weering als gelukkige winnaar van de laatste podiumplek algemeen.

Marcel Dekker heeft genoten: “Mijn fantastische start was het beslissende moment in deze race. Geweldige strijd met Olivier, wat een heerlijke start van deze nieuwe Mazda MX-5 Cup.”

Olivier Naaktgeboren: “Wat een sensatie, ongelofelijk. Jammer dat mijn aanval in de Arie Luyendijkbocht niet lukte, anders had ik de race misschien nog kunnen winnen. Maar voor een tweede plek had ik vooraf getekend, dus ik ben erg blij!”

Max Weering begon voorzichtig: “Pas na een paar ronden ging ik er vol voor, ik moest toch even wennen.”

In de junior Cup voor rijders tot 24 jaar oud werd Max Weering eerste.

Max de Bruijn (2de): “Het was een moeilijke race voor mij, want ik spinde in de eerste bocht. Gelukkig kon ik verder en kon ik naar de tweede plek bij de junioren rijden.”

Maxime Oosten: “Ik heb heerlijk gereden, veel positiewisselingen gehad. Met de derde plek ben ik tevreden, maar morgen wil ik meer.”

De tweede race staat op het programma voor zondagochtend om 10.25 uur. Deze race zal András Kiraly vanaf pole starten, al moet er flink aan zijn achterwiel gewerkt worden om de auto raceklaar te krijgen.