Race 2

Marcel Dekker wint tweede race na straf András Király

17:21 10-04-2022

András Király staat er na afloop van de wedstrijd vragend bij. ”Wat heb ik nu fout gedaan?” De wedstrijdleiding deelde een straf van twee posities terug uit aan de winnaar, omdat hij na de herstart achter de safetycar Niels Langeveld inhaalde voor de start/finish lijn. Zo pakte Marcel Dekker de overwinning voor Langeveld en de teruggezette Király. De race was niet zo spannend als de eerste race van vanochtend, het beroemde treintje van een stuk of vijf rijders bumper aan bumper was nu niet te zien. De gaatjes tussen de rijders waren net iets groter en twee safetycarperiodes zorgden voor een rommelige race. Maar het kan niet altijd feest zijn en ook nu was het toch weer en spannende strijd in het hele veld.

Vanochtend waren we getuige van één van de fraaiste Mazda MX-5 Cup races van de afgelopen jaren. Niels Langeveld, gestart vanaf een tiende plaats, reed in de laatste ronde en in de laatste bocht nog vooraan. In de laatste meters kwam achtervolger Dominique Kraan uit zijn slipstream en wist met een minimale voorsprong van 0.018 seconde de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Vanmiddag gaan er 21 wagens van start in de volgorde van de kwalificatie tijden van gisteren. Niels Langeveld start vanaf de poleposition, met Marcel Dekker naast hem op de eerste rij. De tweede startplaats wordt gevormd door Filip Wojtowicz en de winnaar van vanochtend Dominique Kraan. Pim van Riet start weer als laatste omdat hij door  technische problemen niet kon meedoen aan de kwalificatie. Met een nieuwe wagen reed hij vanochtend van de 21ste plaats naar een fraaie zevende positie. Benieuwd hoe de routinier vanmiddag gaat eindigen.

Niels Langeveld komt niet helemaal lekker weg en probeert Marcel Dekker af te knijpen naar de binnenkant. Dekker heeft daar geen last van en pakt ingaande Tarzanbocht de kop.

András Király pakt de derde plaats na een drie dikke strijd met  Wojtowics en Kraan. De wedstrijd duurt echter niet lang. Simon Sikhart gaat er hard vanaf na het uitkomen van de Bocht zonder naam. De Slowaak komt een beetje driftend op de curbstone, laat zijn gas los en klapt daardoor haaks de rail in en komt tollend de baan weer op. Gelukkig wordt hij door niemand geraakt. De rijder is snel uit de auto. Na een kortstondige safetycarperiode besluit de wedstrijdleiding de wedstrijd te stoppen met een code rood. Er volgt na het weghalen van de auto en het repareren van de bandenstapel en vangrail een herstart achter de safetycar.

Met nog 21 minuten op de teller vervolgen 20 wagens de wedstrijd. De herstart is echter under investigation. Király is Langeveld al gepasseerd voor de start/finish lijn. Király pakt even later brutaal de koppositie af van Marcel Dekker, maar zijn actie worden door de wedstrijdleiding onderzocht. Király krijgt twee plaatsen straf na de wedstrijd.

Aan de kop blijven Marcel Dekker en Niels Langeveld plakken aan koploper Király. Daarachter is een klein gat naar Dominique Kraan en Filip Wojtowicz en op acht seconden volgt Sam Jongejan, die Toine Kreijne gepasseerd is.

András Király neemt wat afstand van het strijdende duo Dekker en Langeveld, die dicht op elkaar strijden en weten dat Király nooit de wedstrijd kan gaan winnen. Alles komt weer bij elkaar nadat de Franse equipe Fady-Fresnais aan de binnenkant van de Mastersbocht dwars op het wegdek staat en weer opnieuw voor een safertycarperiode zorgt.

Met nog een kleine twee minuten te gaan de heren en enkele dame weer op pad voor een sprintrace van één ronde tot de finishvlag.

Király komt weliswaar als eerste over de finish, maar wordt dus twee plaatsen teruggezet. Onder zware druk van Niels Langeveld en Dominique Kraan pakt Marcel Dekker de overwinning. Langeveld wordt tweede, gevolgd door Király en Kraan.

Sam Jongejan eindigt als vijfde voor Toine Kreijne, Jordy van der Eijk en Sam van Norel.  Wojtowicz is teruggezakt naar de negende plaats en wordt gevolgd door Pim van Riet, die zijn mooie opmars zoals in de eerste race niet kan herhalen.