Kwalificatie

Routiniers Langeveld en Dekker naar de snelste tijden

18:33 09-04-2022

Het belooft in de twee races van zondag weer een spannende strijd te worden in de Mazda MX-5 Cup. De onderlinge verschillen zijn in de top tien minimaal. Morgen hebben we naar verwachting geen last meer van regenbuien en blijft het onder een schraal zonnetje droog. In de eerste race wordt de startvolgorde bepaald door het omdraaien van de eerste tien van de kwalificatie. Een enerverende inhaal race wordt er verwacht van Langeveld en Dekker die zich vanaf de tiende en negende plaats naar voren moeten werken. Spanning gegarandeerd!

Het gaat goed met de Mazda MX-5 Cup. Een startveld met een mooie mix van de gevestigde orde, teruggekeerde routiniers, snelle jonge ambitieuze rijders en een flink aantal nieuwelingen. Vanochtend kwam daar nog de bevestiging bij dat Niels Langeveld het gehele seizoen mee gaat strijden voor de titel.

Langeveld: ''Ik kijk ontzettend uit naar mijn deelname aan de Mazda MX-5 Cup. Vorig seizoen is het zó goed bevallen dat het heel makkelijk was om opnieuw ja te zeggen. Bovendien is dit voor een aanzienlijk deel van mijn sponsoren een mooi uithangbord om zo de nodige exposure binnen Nederland te krijgen. Ook stelt het hen in de gelegenheid om gasten en relaties uit te nodigen op het circuit. De klasse is met ruim 20 auto’s uiterst competitief en de races zijn ontzettend leuk om naar te kijken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik samen met Tachyon Motorsport een gooi kan doen naar de titel. Dit wordt gaaf!''

Vanochtend werden er onder wisselende omstandigheden al twee vrije trainingen afgewerkt. Kampioenschapkandidaten András Király en Filip Wojtowicz reden naar de snelste tijden. Marcel Dekker en Niels Langeveld zaten daar niet ver achter. Opvallend was de prestatie van Tom Kuiper, die zich met zijn Team Bratwurst Mazda tweemaal naar een zesde positie reed. Jammer genoeg blijft debutante Jolien de Busschere aan de kant, nadat de jongedame vanochtend haar Mazda in de eerste vrije training stevig in de rail parkeerde. Ook Pim van Riet doet niet mee aan de kwalificatie na wat technische problemen aan zijn wagen. Morgen mag hij tweemaal achteraan starten en kan hij zich opmaken voor een uitdagende inhaalrace.

Het is nu droog op het circuit, maar wel flink koud in Zandvoort. John Hoogland gaat op koude banden dwars in de Hugenholtzbocht, opgaand Hunserug en Wilfred Herder klapt er ongelukkig bovenop. Hij weet met wat schade nog de pits te bereiken. Gelijk een “Full course Yellow”, om de wagen van Hoogland weg te slepen en om de olie op de baan weg te krijgen met poeder. Na een korte onderbreking begint de kwalificatie nu echt.

Het zijn de bekende namen die in de beginfase naar de snelle tijden rijden met Marcel Dekker, András Király en Niels Langeveld vooraan. Ook Filip Wojtowicz meldt zich bij het drietal, met daarachter de jonge Sam Jongejan, nieuwkomer Jordy van der Eijk en Sam van Norel. Het is stuivertje wisselen tussen Langeveld en Dekker om de poleposition. Filip Wojtowicz zit daarachter op het vinkentouw met Sam Jongejan er kort op. Dominique Kraan komt de top vijf binnen met Simon Sikhart daarachter.

De laatste minuten verandert er nog heel weinig in de top vijf. Niels Langeveld pakt de poleposition voor de tweede race met 0.228 seconde voorsprong op Marcel Dekker.

Filip Wojtowicz wordt derde voor Dominique Kraan, die in de slotfase Sam Jongejan terug verwijst naar de vijfde plaats. Het gebruikelijke slotoffensief van András Király blijft dit keer uit, hij blijft Simon Sikhart voor op plaats zeven. Deze zeven rijders eindigen binnen een seconde van Langeveld.

Toine Kreijne pakt met zijn tiende plaats na de omgekeerde startvolgorde de poleposition voor de eerste wedstrijd, met naast hem nieuwkomer Jordy van der Eijk. Met een achtste plaats mag Sam van Norel vanaf de derde startplaats van start gaan.