Mazda MX-5

Mazda MX-5 Cup zorgt met groot veld voor spektakel

10:47 06-04-2022

De ontknoping van het vorige seizoen staat bij iedereen nog helder op het netvlies. In de laatste bocht van de laatste ronde in de allesbeslissende finale streden drie coureurs om de titel. Marcel Dekker, András Király en Dominique Kraan vochten om elke meter en gaven elkaar geen duimbreed toe. Uiteindelijk pakte Dekker het kampioenschap in deze veelbesproken en emotionele  afsluiter op TT Circuit Assen. Het nieuwe seizoen kondigt zich alweer aan. CM.com Circuit Zandvoort is aanstaande zondag 10 april het decor van de eerste twee races van de Hankook Mazda MX-5 Cup. En dat belooft op voorhand al een spannende strijd te worden. Alle drie de kemphanen van de finale op Assen staan weer aan de start, waarbij András Király er alles aan gaat doen om gelijk optimaal te gaan scoren. Het startveld wordt een mooie mix van gevestigde orde, teruggekeerde routiniers, snelle jonge ambitieuze rijders en een flink aantal nieuwelingen. Kortom, alle ingrediënten zijn weer aanwezig voor de inmiddels beroemde superspannende close races.

Het startveld is ten opzichte van vorig jaar flink gegroeid naar 21 wagens. Voor het eerst in zijn carrière rijdt Marcel Dekker niet met zijn vertrouwde startnummer #6, maar mag hij dit hele seizoen met #1 op zijn auto rijden vanwege het winnen van de titel in 2021. Teameigenaar Johan Kraan van JKM was tijdens de testdag op Circuit Zolder al heel enthousiast over de positieve ontwikkelingen in de cup. Met maar liefst zes wagens komt hij naar Zandvoort.

Grote verrassing is de terugkeer van de nog steeds snelle routinier Pim van Riet, die na afwezigheid van een paar races, weer instapt in de cup bij het team van Kraan.

Laszlo van Houwelingen maakt zijn debuut in de autosport met een wagen van het team en datzelfde geldt voor zijn teamgenote Jolien De Busschere. Na het behalen van haar Belgische C licentie mag zij voor het eerst deelnemen aan een autorace, en dat gelijk op een Formule 1-circuit met kombochten. Allemaal heel spannend voor de jongedame uit Essen, die nog wel naar sponsors zoekt.

De laatste drie auto’s van Johan Kraan Motorsport worden bemand door Sam van Norel, die al de nodige ervaring heeft opgedaan, Bart de Wit en karter Jordy van der Eijk die na een test op Zandvoort gelijk wist dat de achterwiel aangedreven Mazda MX-5 zijn volgende racer ging worden. “Ik wil mee gaan strijden in de kopgroep, dus ik wil me alles zo snel mogelijk eigen maken om alles uit de Mazda te halen dat er in zit," vertelde hij enthousiast op Circuit Zolder.

Team Mazda Kreijne is weer terug van even weggeweest. Na de inzet van twee Mazda’s tijdens de finaleraces op Assen maakten zij bekend dat 2022 weer een volledig seizoen gaat worden. Aankomend weekend komen Wilfred Herder, Jasper Bijl en Toine Kreijne aan de start, waarbij wij de laatstgenoemde ongetwijfeld in de kopgroep zullen gaan tegenkomen. CFX Gaming Race Team kocht eind vorig jaar de kampioensauto van Marcel Dekker en rijder Lars van ’t Veer legt gelijk de lat al enorm hoog; “Ik ga dit seizoen meedoen in de top van de cup,” vertelde hij ambitieus. Ook de equipe met de opvallende naam Team Bratwurst komt weer aan de start. Na een paar races in 2021 hebben vader Tom en zoon Mik Kuiper de smaak te pakken.

Ook een paar rijders uit het buitenland hebben de overstap gemaakt naar de Mazda MX-5 cup. Vorig jaar al reed Simon Sikhart zich in the picture en streed mee in de voorste gelederen. De rijder uit Slowakije komt uit voor het RS-team.

De ervaren snelle Belg Pieter Denys komt uit voor Xwift Racing Events en heeft enorm veel zin in het seizoen. Ook zijn landgenoot Filip Wojtowicz komen we weer tegen in de deelnemerslijst. De Polyparts Rent-Champion Lubes coureur rijdt elk jaar beter. Vorig seizoen won hij een race tijdens de openingsraces op Zandvoort en leidde de rijder tot halverwege zelfs het kampioenschap door regelmatig punten te scoren.  

Wojtowicz teamgenote is de uit de Ford Fiesta Sprint Cup overgestapte Lisette Grinwis. "Ik heb vorig jaar de Mazda-races gezien en die waren stuk voor stuk ontzettend spannend, met strijd door het hele veld heen. Ik hoop in de gevechten in het middenveld mee te kunnen strijden," vertelde de pas 16 jarige dame.

John Hoogland is al een bekende naam in de Mazda MX-5 Cup. Pas op latere leeftijd is de nu 63-jarige coureur uit Harmelen begonnen met racen, maar hij voelt zich in de cup heel erg thuis. "Het mooie is dat de wagen, op het onderstel en wat andere kleine dingen na, volledig standaard is. Hij staat op slicks, heeft ABS dus dat was even iets anders dan waar ik eerst mee reed. Flink wennen, maar een enorm fijne auto. De wagens zijn volledig gelijkwaardig en daarnaast is de sfeer heel gemoedelijk en zie je eigenlijk geen egootjes. Wel fanatiek, maar niet op een vervelende manier."

De pas 16-jarige Sam Jongejan is een rijder om in de gaten te houden. De tiener reed op Spa-Francorchamps in zijn eerste vrije training, op een nieuw circuit en in een voor hem vreemde auto gelijk naar de toppositietotdat hij van de baan raakte. Na een nieuwe kans van Dick van Elk reed de jongeman uit Zoetermeer naar een verdienstelijke zesde en vijfde plaats tijdens de Finaleraces op Assen. Voor dit seizoen heeft Jongejan een plaats gevonden bij het team van MV Motorsport, gerund door Maikel Verkade. Na de nodige testkilometers staat de Mazda in de nieuwe livery er strak bij en is het vertrouwen heel groot voor het komende weekend. MV Motorsport brengt nog een tweede Mazda aan de start met de Fransman Christian Beaudre als rijder.

Met slechts één raceweekend Mazda-ervaring vorig jaar op Circuit Zolder op zak, mag Pieter van Noordenne ook wel nieuw worden genoemd in de Mazda MX-5 Cup. De inwoner van Eindhoven maakte in België kennis met de Mazda en dat beviel zo goed dat hij dit seizoen bij zoveel mogelijk wedstrijden aan de start probeert te staan.

De zaterdagochtend begint om 09:50 uur met een 30 minuten durende vrije training, gevolgd door nog een vrije training van een half uur rond 11:00 uur. Om 16:55 uur wordt het menens met de kwalificatie van 20 minuten. De omgekeerde startvolgorde van de eerste tien van de kwalificatie met de rest daar weer achter zorgt voor de grid van de eerste wedstrijd op zondagochtend om 11:35 uur. De tweede race om 16:15 uur is de startvolgorde die de kwalificatie op zaterdag heeft bepaald. Beide races duren 30 minuten.

Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in een nieuw wekelijks TV programma Autosport NL.