Drivers news

Melvin van Dam van tv-kijker naar coureur in de Mazda MX-5 Cup

10:59 21-09-2020

Vorig jaar zag de 26-jarige Melvin van Dam de races van de Mazda MX-5 Cup op televisie. Hij zag hoe spannend het was, de auto sprak hem aan en zo staat hij dit jaar zelf ook aan de start. “Ik heb nog niet veel ervaring in de autosport, maar ben erg leergierig en zoek graag mijn grenzen op. Ik rijd dit hele seizoen en hoop snel stappen vooruit te maken”, is Melvin enthousiast.

Direct verkocht
De liefde voor snelheid zat er bij Melvin van Dam al vroeg in. Op zijn vierde zat hij al in een kart en daar is hij tot zijn 16e nauwelijks uitgestapt. In tegenstelling tot de ‘gewone’ weg via Rotax Max koos Melvin voor de kart met wankelmotor. “Ik mocht daar een keer in rijden en was direct verkocht.” Hij reed wedstrijden in onder andere de Duitse Cup, voornamelijk voor de fun.

Beste van de klas
Na de karts kocht hij een Peugeot 206 GTI en reed daarmee trackdays. Dat ging erg goed en hij besloot de racecursus te gaan doen. In mei 2019 behaalde hij zijn licentie als beste van de klas. Met de licentie op zak deed hij mee aan de laatste wedstrijd van de 206 GTI Cup en met een plek in het middenveld was Melvin best tevreden.

Ontkiemd
Maar het beruchte racevirus was daarmee ontkiemd en deed zijn werk. Melvin had op RTL de uitzendingen van de Mazda MX-5 Cup gezien en die races waren precies wat hij zocht. Hij kocht een Mazda MX-5, kende als inwoner van Wijhe Johan Kraan uit Wapenveld en dat werd logischerwijs zijn team. Image Sign, ook al uit Wijhe, tekende voor het opvallende design van zijn Mazda MX-5 zo was alles er klaar voor om te gaan racen.

Debuut 
Corona gooide, zoals in bijna alles, ook hier roet in het eten. Melvin moest geduldig blijven tot dan eindelijk in augustus de eerste races gereden konden worden tijdens de Zandvoort Superprix. 

Over eigen grenzen
Melvin rijdt dit hele seizoen en ziet dit als een leerjaar, met als doelstelling om in het middenveld mee te strijden. “Ik moet steeds over mijn eigen grenzen gaan en samen met mijn team veel leren. Voor mij is de Mazda toch nog wel tricky, maar ik finish elke race iets verder naar voren, dus ik heb goede hoop om mij doelstellingen te halen!”