Mazda MX-5

Regen en code rood zorgen voor vreemde kwalificatie in de Mazda MX-5 Cup

18:44 10-10-2020

De Johan Kraan teamgenoten Milan Teekens en Maxime Oosten waren in de eerder verreden vrije trainingen deze zaterdag de snelste rijders op de baan. Kunnen ze dit in de kwalificatie herhalen? Na een aantal jaren afwezigheid zien we gelukkig Mika Morien weer terug op de racebaan. In de tweede auto van Dekker Racing moest de jonge Fries even wennen aan het hoge niveau van deze cup. Een twaalfde plaats in de eerste sessie werd aangescherpt door een negende positie in de tweede vrij training.

Na een flinke regenbui vlak voor de kwalificatie is het gelukkig droog voor de rijders in de open Mazda MX-5. Het is zaak om zo snel mogelijk een snelle ronde te zetten, omdat er weer dreigende donkere wolken vanuit zee binnen drijven.

Marcel Dekker en András Kírály zijn in de beginfase de snelste rijders op de baan. Oudgediende Pim van Riet ligt derde en de snel lerende Mika Morien vierde. 

John Hoogland raakt van de baan in het Scheivlak en komt vast te zitten op een gevaarlijke plek. De wedstrijdleiding aarzelt geen moment en stopt de kwalificatie via een code rood, met nog een dikke 11 minuten op de klok. Op datzelfde moment gaat het weer flink regenen. De rijders die hebben geaarzeld vallen nu buiten de boot, want snelle ronden lijken niet meer mogelijk. Grootste slachtoffers zijn Maxime Oosten, Milan Teekens en Dirk Warmerdam, terwijl Berry van Elk nog helemaal geen tijd heeft neergezet.

De onderbreking duurt maar kort. De heren coureurs mogen hun kwalificatie vervolgen op een veel nattere baan. Kijken of er nog iemand is die zijn tijd kan verbeteren. 

De racewonderen zijn de wereld nog niet uit. Op een natte baan weet Dirk Warmerdam tot tweemaal toe zijn tijd te verbeteren en stijgt zelfs naar een tweede tijd. Ook Milan Teekens verbetert zich nog wat, hij eindigt op een zevende plaats achter de snelle Belg Filip Wojtowicz. Vooraan blijft Marcel Dekker de snelste voor regenvirtuoos Dirk Warmerdam. Derde blijft András Kírály, gevolgd door Pim van Riet en Mika Morien.

Na het vallen van de finishvlag gaat Jerome Greenhalgh nog hard de vangrail in aan het einde van de Slotemakerbocht. Hij wordt uit zijn flink beschadigde auto geholpen en het duurt even voor de baan weer vrij kan worden gemaakt voor de volgende sessie.

De wedstrijdleiding heeft geconstateerd dat zowel Dick van Elk als Dirk Warmerdam de witte lijn bij uitkomen pitstraat hebben overschreden. Dat kost hen één positie op de startgrid.

De eerste van drie races in de Mazda MX-5 Cup start morgen om 10:35 uur.