Drivers news

Rover Dullaart wil dit jaar vooral ervaring opdoen

14:43 17-10-2019

Na een jaar in de Westfield Cup bij de DNRT te hebben gereden maakte Rover Dullaart halverwege dit seizoen de overstap naar de Mazda MX-5 Cup. Tijdens zijn debuutwedstrijd op de Gamma Racing Day gaf hij direct zijn visitekaartje af. Hij kon met de besten mee en streed om een plekje op het podium. Een tijdstraf wierp hem echter terug in de einduitslag, maar Rover is duidelijk iemand om rekening mee te houden, nu en in de toekomst.

Iets te agressief
Rover Dullaart baalt er nog best van dat hij niet op het podium stond in Assen. Na een paar keer de tracklimits niet te hebben gerespecteerd kreeg de 20-jarige Amsterdammer vijf seconden penalty aan z’n broek en verspeelde hij het podium. Onervarenheid? “Misschien wel”, zegt Rover eerlijk. “Ik reed van plek dertien naar plek twee en was waarschijnlijk net iets te agressief in de bochten waar ik wat foutjes maakte. Overmoedig was ik zeker niet, maar mis gewoon nog ervaring. Ik race pas anderhalf jaar.”

Kitesurfer
Gekart heeft de student HBO Bedrijfskunde niet, op zijn achttiende maakt hij kennis met de autosport, aangestoken door zijn vader Floris.

“Mijn vader (op de foto links) begon in 2014 met racen en toen ik achttien werd wilde hij dat ik mijn licentie ging halen. Ik zou normaal niet aan racen gedacht hebben, want ik was professioneel kitesurfer, tot ik een ongeluk kreeg waardoor ik dat nu niet meer op hoog niveau kan doen. Heel jammer, maar het is niet anders. Ik heb me nu gericht op mijn studie.” Niet alleen Rover, maar ook zijn beide ooms Sander en Daan werden meegesleept in het enthousiasme van hun broer Floris. En zo stonden er in 2018 vier Westfields op de startlijst van de DNRT. Al snel werden ze de Daltons genoemd, naar de vier boeven uit de strip Lucky Luke en niet veel later prijkte op elk van hun auto's een sticker met deze  stripfiguren.

Secuur rijden
Vanwaar maakte Rover de overstap naar de Mazda MX-5 Cup? Het is een officieel NK, veel professioneler opgezet en de auto’s zijn echt gelijk. En die gasten gaan hier serieus hard”, legt Rover uit. Een Westfield heeft een heel andere beleving, in de Mazda moet je secuur je lijnen rijden voor het beste resultaat. In de Mazda Cup is ook meer competitie, het zit veel dichter bij elkaar. Er zijn een paar rijders waar je echt wat van kan leren zoals András Király en Marcel Dekker. Die weten precies wat ze met de auto kunnen en als je daar tussen rijdt leer je elke seconde. Maar over afstellen en zo geven ze je geen kijkje in de keuken, daar houden ze de details voor zichzelf.”

Datalogging
Rover beschikt nu ook over datalogging, waarvan hij veel van leert. “Ik snapte er in het begin helemaal niets van, dat hebben ze me echt uit moeten leggen. Het is best moeilijk om te interpreteren wat je op het beeldscherm ziet. Data is heel confronterend, je ziet precies wat je fout doet en waar je nog winst kunt behalen. Ook dat is goed voor je leercurve. Met mijn engineer Arjen bespreek ik voor en na de race uitgebreid wat we gaan doen en wat we gedaan hebben.”

Maagdelijk wit
“De Mazda Mx-5 Cup rijdt op heel andere evenementen dan de cup waar ik vandaan kom. Je rijdt voor een groter publiek en er is veel aandacht op TV en in de pers. Dat maakt het vinden van sponsors iets makkelijker.” De Mazda van Rover is echter nog maagdelijk wit, hoe zit dat? “Ik rijd nu met het budget dat ik over heb na mijn stop bij de Westfield Cup. Komende winter gaan we op zoek naar sponsors en hoop ik genoeg geld te hebben binnengehaald om volgend jaar een heel seizoen te kunnen rijden.”

Dullaart Daltons
Wat kunnen we volgend seizoen van Rover Dullaart verwachten? “Dit seizoen ga ik voor de dagprijzen, wie weet dat ik misschien nog een keer op het podium sta”, zegt Rover strijdbaar. “Volgend jaar wil ik meedoe om het kampioenschap. Maar vooral ook genieten van het racen.” Zou het dan niet nog leuker zijn om weer samen met zijn vader en ooms weer een team te vormen? “Het Dullaart Daltons Mazda Team? We hebben er wel al over gesproken. 2020 is het om een aantal redenen niet mogelijk om met z’n allen naar de Mazda MX-5 Cup te gaan, maar in 2021 zou het zeker moeten kunnen. Ik zou dat wel heel gaaf vinden.”