Mazda MX-5

Sam Jongejan glibbert naar de winst in Assen

13:27 12-08-2023

Het was glibberen en glijden voor de rijders uit de BetCity Mazda MX-5 Cup. De als tiende en respectievelijk negende gestarte Sam Jongejan en Lorenzo van Riet gingen het beste met de moeilijke omstandigheden om en zij spartelden naar de eerste twee podiumplaatsen. Laszlo van Houwelingen deed er alles aan om beide rijders bij te houden, maar schoof een aantal malen van de baan om toch nog keurig derde te worden. De wedstrijd werd tegen het einde door een code rood gestopt na een angstige crash tussen Laurenz Rühl en Maikel Schilders. Na een touché gingen zij er hard af, waarbij Schilders over de kop ging en weer op vier wielen in het gras tot stilstand kwam. Beide rijders stapten gelukkig zelf uit de auto, waarna Schilders voor de zekerheid even werd gecontroleerd in het medisch centrum.

Na het omdraaien van de eerste tien van de kwalificatie start Leon van Verseveld vanaf de beste startpositie. Naast de teamgenoot van Marcel Dekker start de pas 16-jarige Maikel Schilders vanaf de eerste rij. Laszlo van Houwelingen reed een wat mindere kwalificatie met een achtste tijd, maar kan door de reversed grid in deze eerste wedstrijd van de BetCity MX-5 Cup met alle kansen op de winst als derde vertrekken. Naast de MV Motorsport rijder gaat zuiderbuur Delano de Ketele van het Polyparts Rent team als vierde van start. In de ultieme slotfase ging gisteren Sam Jongejan er nog even voor zitten. De jongeman uit Zoetermeer verbeterde zich vanuit het middenveld naar de poleposition. En dat betekent dat hij de tweede race op zondag helemaal van voren mag starten. In deze eerste wedstrijd start hij echter vanaf een tiende positie met grote concurrent Lorenzo van Riet naast hem. Beide rijders gaan er alles aan doen om zich snel naar voren te werken.

Vanaf de ochtenduren is het flink gaan plenzen. Het TT Circuit is kletsnat en de keuze is simpel, het is tijd voor de regenbanden.  De wedstrijdleiding neemt geen enkel risico en start de wedstrijd achter de safetycar. Na twee ronden opwarmen wordt het veld losgelaten. In een enorme wolk van spray zijn de 18 Mazda’s op weg naar de Haarbocht.

Van Verseveld ziet al snel Schilders langszij komen en staat meteen onder druk van de oprukkende rijders achter zich. Er wordt heel gedisciplineerd gereden door de rijders, maar het is door de regen erg moeilijk om de auto op het asfalt te houden.  Dat merkt Jordy van der Eijk in de eerste ronde, want hij glibbert door het grind van de Stekkenwal, maar kan zijn weg vervolgen.

Laszlo van Houwelingen passeert een prima rijdende en goed verdedigende Maikel Schilders. Leon van Verseveld is teruggezakt naar een derde plaats en wordt opgejaagd door Lorenzo van Riet die een wereldstart kent vanaf een negende plaats. Ook Sam Jongejan verbetert zich en klimt op naar de zevende plaats. Lorenzo van Riet voelt zich als een vis in het Assense water en pakt Van Verseveld en gelijk daarna Schilders en schiet door naar de tweede plaats. Sam Jongejan heeft zich op een vierde plaats gemeld bij derde rijder Schilders, die geen weerwoord heeft en weer een plaats verliest. Het gaat niet helemaal lekker met Marcel Dekker, die terug zakt naar een negende positie.

Arjan Evers in actie

De nieuwkomers Arjan Evers en Johan Akkerman rijden een prima eerste wedstrijd, waarbij Akkermans zich al heeft opgewerkt tot een 12de positie.

Het is spannend aan de kop. Lorenzo van Riet neemt de kop over en het duel daarachter tussen Van Houwelingen en Jongejan is prachtig om te zien. Zij aan zij glibberen zij in gevecht om elke meter. Van Houwelingen schiet door in de Geert Timmerbocht en komt vooraan de baan op, maar geeft keurig de plaatsen terug aan Van Riet en Jongejan.

Sam Jongejan gaat het gevecht aan met Van Riet en verovert de koppositie. Hij gaat er in de Ruskenhoek even vanaf, maar behoudt de leiding. De verschillen tussen de drie koplopers zijn minimaal, elk foutje kan worden afgestraft. Daarachter op enige afstand rijdt Timo de Graaff een beetje in niemandsland. Op een vijfde positie rijdt Filip Wojtowicz die de terug vechtende Marcel Dekker in zijn spiegels ziet verschijnen. Leon van Verseveld is inmiddels teruggezakt naar een zevende plaats met Kaloyan Varbitzaliev, Maikel Schilders en Dominique Kraan, die nog een 360 graden spin maakt maar zonder iets te raken weer verder kan.

Van Houwelingen gaat opnieuw rechtdoor in de GT Bocht en moet wederom zijn plek teruggeven aan Lorenzo van Riet. Dit hectische duel krijgt een vervolg totdat Van Houwelingen in de Ramshoek opnieuw van de baan gaat en met moeite uit de grindbak komt. Daarmee moet hij Van Riet laten gaan.

Het zijn zware condities voor de coureurs, slecht zicht en een zeer gladde baan. Delano de Ketele kent een angstig moment in de GT bocht, waar hij spint en gelukkig met de schrik vrij komt zonder iets te raken. De wedstrijd wordt bijna aan het einde van de wedstrijd gestopt met een code rood. Laurenz Rühl en Maikel Schilders gaan er samen hard af, waarbij Schilders over de kop gaat in het gras van de snelle bocht van Hoge Heide. Gelukkig kunnen beide rijders zelf uitstappen, waarna Schilders voor de zekerheid even wordt gecontroleerd  in het medisch centrum.

Na alle commotie wint Sam Jongejan, die zelf ook nog even van de baan raakt, de wedstrijd voor Lorenzo van Riet, Laszlo van Houwelingen en Timo de Graaff. Filip Wojtowcz eindigt als vijfde voor Marcel Dekker en Leon van Verseveld. Kaloyan Varbitzaliev, pechvogel Maikel Schilders en Dominique Kraan maken de top tien vol.