Mazda MX-5

Sam Jongejan wint spektakelstuk op Assen

18:16 13-08-2023

De toeschouwers die tijdens Jack’s Racing Day tot het eind zijn blijven zitten kregen gelijk. Het mooiste was tot het laatste bewaard. De coureurs van de BetCity Mazda MX-5 Cup maakten er op TT Circuit Assen weer zo’n racefestijn van waarover nog lang nagepraat gaat worden. Driedik door de bochten, felle gevechten, maar met eerbied voor elkaars materiaal. De beslissing viel weer in de laatste ronde en de laatste bocht. De Geert Timmerbocht werd weer de scherprechter waar Sam Jongejan het gelukkigste uitkwam en de wedstrijd met 0.121 seconde voorsprong op zijn naam schreef voor Marcel Dekker en de comeback kid Timo de Graaff die slechts 0.177 seconde te kort kwam. Grote waardering voor Maikel Schilders, die na een heftige crash in de eerste race gisteren naar een hele fraaie achtste plaats reed in een voor hem vreemde auto.

Na een hele natte wedstrijd van gisteren, begint het een half uur voor de tweede wedstrijd weer te spetteren. Maar gelukkig valt het mee en het veld kan gewoon op slicks de race beginnen. Een groot gedeelte van de toeschouwers blijft zitten voor het Mazda spektakel, in de wetenschap dat deze klasse in het verleden altijd voor een fantastische strijd zorgde op het TT Circuit.

De startopstelling is bepaald door de kwalificatie van afgelopen vrijdag. Sam Jongejan won gisteren de ultranatte wedstrijd vanaf een tiende plaats. Nu gaat het racetalent starten vanaf de poleposition, met naast de jongeman uit Zoetermeer Lorenzo van Riet die gisteren ook al zo’n goede indruk achterliet. De derde startplek op de tweede rij is voor Marcel Dekker, die gisteren tijdens het waterballet niet zo goed in zijn vel zat door de baanomstandigheden. Hij wilde in de spray niet teveel risico nemen, maar nu op een droge baan heeft de regerend Mazda MX-5 kampioen weer grote kans op een prijs. Als vierde start tweevoudig racewinnaar Jordy van der Eijk, die zich beslist in de kopgroep kan gaan waarmaken.

Na het doven van de lichten heeft Sam Jongejan de beste start, maar hij moet zich verdedigen op een meteen aanvallende Lorenzo van Riet. Doe moet op zijn beurt uitkijken voor Marcel Dekker, die zich aan de binnenkant van de Haarbocht laat zien. Zij aan zij strijden Van Riet en Dekker door Ossebroeken en Strubben om de tweede plaats. Uiteindelijk lukt dat Dekker, maar door alle strijd  ontstaat er een kopgroep van vijf wagens. Wat een eerste ronde maken we mee in Assen.

Dekker pakt de kop maar Jongejan verdedigt prima. Zij aan zij richting de Haarbocht waar Dekker door het grind moet met Jongejan in het midden en aan de andere kant Lorenzo van Riet met een pilon op de voorbumper. Jordy van der Eijk pakt de kop over, maar niet voor lang want hij verliest deze plek aan Lorenzo van Riet met Marcel Dekker daar weer vlak achter.

Jordy van der Eijk is terug verwezen naar de derde plaats met de iets teruggezakte Jongejan daarachter. Deze kopgroep neemt wat afstand van de vijfde rijder Laszlo van Houwelingen met Timo de Graaff daarachter. Marcel Dekker is ontketend en gaat naar de kop.

Dominique Kraan verliest in een flinke rookwolk veel vloeistof. Gelijk een safetycarperiode om de vloeistof te checken. Het valt gelukkig mee en er kan snel weer herstart worden. Achter de safetycar ontstaat een flinke groep, waarin ook Maikel Schilders aansluiting weet te vinden. De ongelukkige rijder crashte gisteren zwaar, maar is gelijk toch weer ingestapt in een andere beschikbare Mazda.

Na de herstart pakt Lorenzo van Riet de kop voor Marcel Dekker en Sam Jongejan, die echter twee posities verliest omdat hij even door het gras van de Geert Timmer maait. Lorenzo van Riet en Marcel Dekker nemen wat afstand op Jongejan, die driedik met Van der Eijk en Timo de Graaff richting de Ruskenhoek rijdt en zijn derde positie met veel lef weet te behouden. Jordy van der Eijk neemt te veel risico en spint in de Ramshoek van de baan en verliest zo veel plaatsen. Af en toe nemen de rijders wat pilonen mee die ze de volgende bocht weer afleveren. Sam Jongejan meldt zich weer bij de twee koplopers Van Riet en Dekker.

Daarachter is er een gat naar Timo de Graaff, Filip Wojtowicz en Laszlo van Houwelingen. Debutant Arjan Evers kent een angstig moment door heftig te spinnen, maar met de neus in de juiste richting kan hij weer snel zijn weg vervolgen.

Marcel Dekker pakt Van Riet op schitterende wijze net voor de Ramshoek, een favoriete inhaalplek voor de routinier. Ook Sam Jongejan meldt zich naast Lorenzo van Riet. Even niet goed uitkomen voor een bocht kost je zo twee plaatsen. Dat overkomt Dekker die twee posities verliest. Het is weer ouderwets cupracen, de eerste drie wisselen bijna in elke bocht van positie. Van Riet herpakt de kop, maar het is maar voor even want daar is weer Jongejan, de drie Mazda’s maken er weer een echte strijd van. Ook in de groep daarachter wordt er flink geknokt. Waar de grindbak niet geschuwd wordt en losse bumpers wapperen hier en daar in de lucht.

We gaan weer de laatste ronde in. Gaat de Geert Timmerbocht weer de beslissing geven?

Timo de Graaff heeft zich bij de kopgroep gemeld. Twee aan twee schuiven de auto’s met z’n vieren door de Ramshoek. Wie remt het laatst, wie heeft de meeste lef. Jongejan en Van Riet gaan te hard en gaan rechtdoor het grind en komen vol de baan weer op. Toeschouwers op de banken, emoties op de tribunes.

Sam Jongejan wint uiteindelijk deze mooiste wedstrijd van het jaar, vlak voor Marcel Dekker, Timo de Graaff en Lorenzo van Riet. Daarachter rijdt Filip Wojtowicz een beetje tussen de twee strijdende groepen in , want daarachter is het ook een echt gevecht tussen drie auto’s. Zesde eindigt Delano de Ketele met daarachter Leon van Verseveld.

Een knappe prestatie van Maikel Schilders, die na zijn koprol van gisteren nu in een voor hem vreemde auto laat zien dat hij uit het echte racehout is gesneden. Negende wordt Kaloyan Varbitzaliev en Paul Heinisch sluit de toptien af. Binnenkort dit spektakel op RTL7 in het programma Autosport/NL. Ga dit zien!