Kwalificatie

Sam Jongejan in laatste seconden naar poleposition

18:09 11-08-2023

De groep rijders die kans maakt op een overwinning is in de BetCity Mazda MX-5 Cup zo breed dat meer dan de helft van het veld daarvoor in aanmerking komt. Een rijder die een race wint kan de daarop volgende zomaar puntloos zijn. Dat maakt deze klasse ook zo mooi en spannend. Waar in sommige raceklassen de kwalificatie bijna bepalend is voor de race-uitslag, is dit in de Mazda MX-5 Cup nauwelijks een graadmeter. En toch wil elke rijder de poleposition, zo blijkt elke kwalificatie weer.

Paul Heinish opent op TT Circuit Assen de kwalificatie met een snelste ronde van 2:04.493 en is daarmee in de beginfase de verrassende koploper. Het is echter een tijd die voor de opwarmronde goed is, maar niet voor de pole.

Dat bewijst Jordy van der Eijk in zijn tweede ronde, waarin hij met een 1:55.986 de leiding overneemt. Lorenzo van Riet heeft 44 duizendste van een seconde langer nodig voor een rondje Assen en Marcel Dekker is derde op 0.3 seconde.

In zijn vijfde ronde laat Marcel Dekker zien dat hij dit seizoen weliswaar nog geen race gewonnen heeft, maar dat hij nog altijd tot de kanshebbers behoort. Hij verbetert de tijd van Van der Eijk en staat weer eens bovenaan de lijst.

Daarmee is de strijd echter nog lang niet gestreden, want Lorenzo van Riet knabbelt in zijn zesde ronde weer wat duizendsten van de tijd van Dekker.

Nieuwe deelnemers Johan Akkerman en Arjan Evers kunnen niet meteen met de snelsten mee, maar ze rijden keurige tijden en met wat meer ervaring zullen zij wellicht al snel verder naar voren kunnen komen.

Enkele rijders komen de pits binnen om wat aanpassingen aan de set-up te doen, maar iedereen komt drie minuten voor het einde van de kwalificatie de baan weer op in een ultieme poging hun startpositie voor beide races te verbeteren.

Van Riet weet in zijn achtste ronde zijn tijd iets te verbeteren, maar het verschil met nummer twee Dekker blijft 85 duizendste. Van der Eijk blijft derde, Timo de Graaff, die op Spa beide races won maar op Zolder niet scoorde, staat vierde.

Sam Jongejan, winnaar van de eerste race van het seizoen op Zandvoort, lijkt zijn snelheid nog niet teruggevonden te hebben. Maar dat blijkt een misvatting, want in zijn laatste ronde slaat de jonge coureur genadeloos toe.

Jongejan pakt de poleposition voor de tweede race op zondag, met naast hem Lorenzo van Riet. Marcel Dekker en Jordy van der Eijk bemannen de tweede startrij en de rij daarachter is voor Timo de Graaff en Filip Wojtowicz.

Leon Verseveld kwalificeert zich als tiende en mag door de omgekeerde startvolgorde van de top tien in race 1 vanaf pole vertrekken. Maikel Schilders start de eerste race naast hem en de tweede startrij is voor Laszlo van Houwelingen en Delano de Ketele.

De eerste BetCity Mazda MX-5 race start zaterdag om 11.40 uur en duurt 30 minuten, de tweede race met dezelfde lengte begint zondag om 16.29 uur.