Qualificatie

Sam van Norel pakt pole in Mazda MX-5 Cup bij V-Max Openingsraces

17:59 10-04-2021

Sam van Norel heeft op een drijfnat CM.com Circuit Zandvoort verrassend de poleposition voor zich opgeëist in de Mazda MX-5 Cup. Met een achterstand van maar liefst 0,6 seconden op de nummer één ging de tweede positie naar de gedoodverfde polesitter András Király, terwijl de derde plaats in handen kwam van Filip Wojtowicz, die daarmee tevens beste junior was.

De Mazda MX-5 Cup begint op CM.com Circuit Zandvoort aan haar derde seizoen. In de twee vrije trainingen was het András Király die steeds de snelste tijden op de klokken zette en daarmee is de ervaren Mazda MX5-rijder ook meteen de favoriet voor poleposition. In de eerste vrije training bezette Filip Wojtowicz plek twee, gevolgd door Toine Kreijne(die een equipe vormt met Jasper Bijl). In de tweede vrije training verraste Martin Huisman door de tijd van Király tot op 0,1 seconde te benaderen. Dit keer was Wojtowicz op plek drie te vinden, gevolgd door Dominique Kraan.

Omdat het al geruime tijd regent in Zandvoort wordt de twintig minuten durende kwalificatie op een drijfnatte baan verreden. Wojtowicz en Király zijn in de eerste minuten meteen weer snel, gevolgd door Pim van Riet, Kraan en Max de Bruijn. In zijn vierde ronde is het Király die zijn tijd flink aanscherpt en de eerste positie overneemt. Ook Sam van Norel, De Bruijn en Martin Huisman verbeteren hun tijd waardoor Kraan terugzakt naar plek zeven.

In de laatste paar minuten verbetert Király nog een keer zijn tijd en neemt daarmee een voorsprong van 0,5 seconden op Wojtowicz, die tweede blijft. Op plek drie Van Riet, voor Van Norel terwijl De Bruijn de top vijf completeert. Huisman en Kraan verbeteren hun positie niet en blijven zesde en zevende.

Dan is daar in de slotminuut opeens Van Norel die met 2:09.3 zijn tijd aanzienlijk verbetert en niet alleen de eerste positie overneemt, maar Király op 0,6 seconden zet. Wojtowicz eindigt de kwalificatie op plek drie en is beste junior. Van Riet bezet plek vier, gevolgd door Kraan, De Bruijn en Huisman.