Mazda MX-5

András Kiraly rijdt een bekeken eerste race op Assen en wint

18:27 30-10-2021

András Király houdt de titelstrijd nog helemaal open na zijn bekeken winst in de bijna nachtrace op TT Circuit Assen. Grote concurrent voor de titel Marcel Dekker eindigt slechts als vierde en pakt 13 punten, terwijl winnaar Király 20 punten binnen harkt. Zijn achterstand op Dekker bedraagt nog maar drie punten voor de beslissende laatste wedstrijd van morgen. Ook Dominique Kraan heeft nog een kans, ondanks zijn vijfde plaats van deze race. Zijn achterstand op Dekker is vergroot naar 13 punten.

Het lijkt buiten wat minder donker dan het in werkelijkheid is. De lichten van de Mazda’s worden ontstoken. Het is voor het eerst in deze namiddag op het TT Circuit van Assen een tijdje droog. Eigenlijk nog veel te vochtig voor de slicks, maar een aantal gokkers, zoals Dominique Kraan en wat anders collega’s, kiezen toch voor de profielloze banden. Kees Kreijne komt voor de gridopstelling de pits in voor een late bandenwissel, hij gaat vanuit de pits starten. De wat oudere jongere John Hoogland staat op de poleposition. Na zijn tiende plaats in de kwalificatie en de omgekeerde grid van de eerste 10 staat de 62-jarige coureur uit Harmelen op de beste startplaats, met naast hem de 27-jarige Melvin van Dam uit Wijhe. Op de tweede rij staat debutant Sam Jongejan, die voor het eerst een wedstrijd gaat rijden in de Mazda MX-5 cup. Naast de 16-jarige jongeman staat de ervaren András Király als vierde en beste titelkandidaat op de grid. Daarachter alleen maar jagend wild, die zich zo snel mogelijk naar voren wil werken.

Vijf dik gaan de wagens op weg naar de eerste Haarbocht. Wonderwel gaat alles goed. Niels Langeveld gaat buitenom in de Haarbocht en maakt gelijk zes plaatsen goed en stijgt naar de vierde plaats. András Király pakt de kop voor Sam Jongejan en Marcel Dekker. John Hoogland en Melvin van Dam worden links en rechts gepasseerd en zakken terug naar respectievelijk de elfde en achtste plaats.

Sam Jongejan staat onder druk van de ervaren rijders en kan zijn tweede plaats niet houden, hij zakt terug naar een vijfde plaats.

Dekker stijgt naar de tweede plaats met Niels Langeveld en Dominique Kraan in zijn kielzog. Er ontstaat een kopgroep van vier wagens. Jongejan en Filip Wojtowicz daarachter moeten iets lossen. Dekker probeert zijn regenbanden op nog natte plekken te koelen, wellicht is de keuze voor de slicks wel de beste.

De eerste vier Mazda’s hangen aan een touwtje achter elkaar. Wojtowicz passeert Jongejan die iets terug valt. Sam van Norel rijdt op een zevende plaats een beetje in niemandsland. Daarachter strijden Melvin van Dam en Wilfred Herder om elke meter. Toine Kreijne rijdt op de tiende plaats en komt steeds meer in de buurt van Hoogland.

Eddie van Dam gaat eraf in de Stekkenwal en staat vast in de grindbak. Op kop neemt András Király met Niels Langeveld wat afstand. Marcel Dekker is terug verwezen naar de derde plaats. Dekker moet op zijn beurt Dominique Kraan en Filip Wojtowicz in de gaten houden die beginnen aan te dringen.

Sam Jongejan krijgt een waarschuwingsvlag vanwege het raken van een pion in Ruskenhoek. De jonge Zoetermeerder moet daarvoor gaan opletten.

Wojtowicz moet Kraan en Dekker weer voor zich dulden. De nu op de derde plaats rijdende Kraan en Dekker daarachter hebben elkaar geraakt, waarbij Wojtowicz profiteert en de derde plaats weer herovert.

András Király rijdt een bekeken race en pakt een voorsprong op Langeveld die bijna de GT bocht mist en daarbij wat tijd verliest. Ondanks dat Wojtowicz nog flink in de buurt komt bij Langeveld verandert er niets meer in de volgorde.

Király wint voor Langeveld, Wojtowicz, Dekker en Kraan. Sam Jongejan rijdt een prima eerste wedstrijd en eindigt als zesde en derde bij de junioren. Sam van Norel, Melvin van Dam, Toine Kreijne en Wilfred Herder maken de top tien vol.